Προσευχή στους Θεούς +ΒΙΝΤΕΟ

ΑΛΦΕΙΟΡΡΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΕΥΡΩΠΗ Η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΑΜΙΟΥ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το MANTIS RELIGIOSA,  είναι το πιο αναγνωρίσιμο μέλος μιας μεγάλης τάξης εντόμων, τα μαντώδη, που περιλαμβάνει 15 οικογένειες και πάνω απο 2200 είδη , 8 από τα οποία απαντώνται στην Ελλάδα.

Η πρώτη λέξη από την επιστημονική ονομασία του προέρχεται από την Ελληνική λέξη μάντης, ενώ η δεύτερη προέρχεται απο την λατινική RELIGIO , που σημαίνει καθήκον, δέσμευση στους Θεούς. Η ονομασία του σχετίζεται με την ιδιαίτερη μορφή του σώματος του και τη στάση που έχει το  πρόσθιο ζεύγος των ποδιών του, που θυμίζει στάση προσευχής. Περισσότερα

Cuius regio, eius religio.– Όποιου (νικητή/κατακτητή) το βασίλειο, εκείνου η θρησκεία.Η συνθήκη της Βεστφαλίας

υπογράφτηκε στις 24 – 10 – 1648 μεταξύ Γαλλίας, Γερμανίας και Σουηδίας και έθεσε τέρμα στον Τριακονταετή πόλεμο. Ο Τριακονταετής πόλεμος υπήρξε ο τελευταίος σημαντικός θρησκευτικός πόλεμος στην Ευρώπη. Μετά από αυτόν υπήρξαν θρησκευτικές συγκρούσεις αλλά όχι πόλεμοι.

Οι διαπραγματεύσεις άρχισαν στις 25 – 12 – 1641 και πέρασαν από πολλές φάσεις, στις οποίες, εκτός από τα ανωτέρω κράτη, πήραν επίσης μέρος οι Κάτω Χώρες, η Ισπανία, η Ελβετία καθώς και οι Ενετοί και ο πάπας, ως μεσολαβητές. Η συνθήκη επικυρώθηκε στις 3 – 2 – 1649 από όλους τους ενδιαφερόμενους, εκτός από τους Ισπανούς, που αρνήθηκαν να την υπογράψουν και συνέχισαν για μια δεκαετία ακόμα τον πόλεμο κατά της Γαλλίας. Ο πόλεμος αυτός τερματίστηκε με τη συνθήκη των Πυρηναίων.

Η συνθήκη της Βεστφαλίας είναι η πρώτη μεγάλη διεθνής συνθήκη και έβαλε τις βάσεις της θρησκευτικής ελευθερίας από όπου και προέκυψε η αναγέννηση.

Στην Ευρώπη της Αναγέννησης είχαμε πράγματι πάλι το πέρασμα στην “Αιτιοκρατία” και από κει προέκυψε η άνθηση στις τέχνες και στις επιστήμες.