Κόντρα Μπλίνκεν και Ζελένσκι εναντίον Λαβρόφ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ Η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΑΜΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Λαβρόφ ψύχραιμος και με ακράδαντη λογική στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν κατηγόρησε –χωρίς ντροπή– τη Ρωσσία ότι διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, στον πόλεμο της Ουκρανίας.

«Η Ρωσσία διαπράττει εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας σχεδόν καθημερινά στην Ουκρανία», είπε ο Μπλίνκεν μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ λίγη ώρα μετά την παρέμβαση που έκανε στο όργανο αυτό ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσσίας Σεργκέι Λαβρόφ, παίρνοντας τον λόγο, είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι η Δύση ευθύνεται για τον αυξημένο κίνδυνο παγκόσμιας σύρραξης.

Κατηγόρησε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους ότι παρενέβαιναν στην εσωτερική πολιτική της Ουκρανίας μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης προκειμένου να προωθήσουν τις φιλοδυτικές πολιτικές τους, ενώ το ΝΑΤΟ,  αρνήθηκε να συμμετάσχει σε έναν διάλογο που θα απέτρεπε την κλιμάκωση των εντάσεων στην Ευρώπη.

Απαντώντας στον Ζελένσκι, ο οποίος νωρίτερα είχε ζητήσει από τον ΟΗΕ να στερήσει τη Ρωσσία από το δικαίωμα βέτο που διαθέτει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Λαβρόφ είπε ότι το δικαίωμα αυτό είναι ένα «νόμιμο» νομικό εργαλείο που έχει αποδοθεί και στα πέντε μόνιμα μέλη του οργάνου. «Το βέτο είναι ένα νόμιμο εργαλείο που θεσπίστηκε στον Χάρτη του ΟΗΕ», σχολίασε. 

σ.σ.: Εάν κάποιος νομίζει ότι μπορεί να αφαιρεθεί το βέτο σε ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη που είναι ταυτοχρόνως οι μεγαλύτεροι παραγωγοί και προμηθευτές όπλων -με θεμιτούς και αθέμιτους τρόπους-στον πλανήτη, είναι …κοκορόμυαλος ή μαϊντανός. Οπως είναι γνωστό Μόσχα και Ουάσιγκτον έκαναν ανταλλαγή αιχμαλώτων, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγεται και ο περιβόητος έμπορος του θανάτου, γνωστός και ως «έμπορος όπλων», ο Ρώσσος υπήκοος, Βίκτορ Μπουτ.

Απαντώντας στον Ζελένσκι…