Το μεγαλύτερο σκάνδαλο του 21ου αιώνα στην Πολωνία: η μαφία της βίζας

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ Η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΑΜΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένα σκάνδαλο χορήγησης αδειών παραμονής, που φτάνει μέχρι τα κυβερνητικά κλιμάκια, έβαλε φωτιά στην προεκλογική εκστρατεία για τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου στην Πολωνία, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση –η οποία έχει υιοθετήσει μια σκληρή αντιμεταναστευτική ρητορική– ότι φέρνει στη χώρα “εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες” από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, το υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται στο επίκεντρο αυτού του σκανδάλου αθέμιτης άσκησης επιρροής έναντι ανταλλάγματος, το οποίο χαρακτηρίστηκε “το μεγαλύτερο σκάνδαλο του 21ου αιώνα στην Πολωνία” από τον ηγέτη του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, τον Ντόναλντ Τουσκ.

H  μαφία της βίζας

Στα τέλη Αυγούστου, ένας υφυπουργός, ο Πιοτρ Βάβρτσικ, απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση, επισήμως λόγω “μη επαρκούς συνεργασίας”. Ο ιδιωτικός ραδιοφωνικός σταθμός RMF FM μετέδωσε ότι ο Βάβρτσικ μεταφέρθηκε την Πέμπτη σε νοσοκομείο επειδή επιχείρησε να αυτοκτονήσει με μαχαίρι. Ο ενημερωτικός ιστότοπος Onet.pl, που επικαλείται ανώνυμες πηγές εντός του κυβερνώντος κόμματος, ανέφερε ότι ο υφυπουργός διώχθηκε επειδή “βοήθησε να οργανωθεί ένα κύκλωμα παράνομης μετανάστευσης από την Ασία και την Αφρική”, μέσω προξενείων αλλά και εταιριών που αποζημιώνονταν για αυτή τη διακίνηση ανθρώπων.

Ο υφυπουργός φέρεται ότι ήταν ο συντάκτης ενός διατάγματος με το οποίο θα άνοιγε ο δρόμος για να χορηγηθούν τουλάχιστον 400.000 βίζες σε άτομα από χώρες της Ασίας και της Αφρικής. Όταν αποκαλύφθηκε η υπόθεση από την αντιπολίτευση το σχέδιο αυτό απορρίφθηκε.

Στις 15 Οκτωβρίου, ταυτόχρονα με τις εκλογές, θα διεξαχθεί στην Πολωνία και ένα δημοψήφισμα για το μεταναστευτικό. Οι Πολωνοί καλούνται να δηλώνουν εάν θέλουν “να αφαιρεθεί το τείχος στα σύνορα με τη Λευκορωσία” και αν τάσσονται υπέρ “της εισόδου χιλιάδων παράνομων μεταναστών” στη χώρα τους, με βάση τον μηχανισμό μετεγκαταστάσεων της ΕΕ.

Αφού αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο, η αντιπολίτευση δεν μάσησε τα λόγια της και έκανε λόγο για “μαφία της βίζας“. Σε ένα βίντεο που ανάρτησε στο διαδίκτυο, η φιλελεύθερη Πολιτική Πλατφόρμα κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έφερε στη χώρα “250.000 μετανάστες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική”, προσθέτοντας: “Το δημοψήφισμα είναι απάτη”. Ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ