Τραμπ: Η Ουκρανία χάνει σε μια σύγκρουση που θα μπορούσε να είχε αποφύγει

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ντόναλντ Τραμπ - RIA Novosti, 1920, 17/09/2023
© AP Photo/Patrick Semansky Ντόναλντ Τραμπ. Φωτογραφία αρχείου

Η Ουκρανία χάνει μια σύγκρουση με τη Ρωσσία την οποία θα μπορούσε να είχε αποφύγει, δήλωσε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε συνέντευξή του στο NBC News .

«Τα ειδησεογραφικά μέσα δεν γράφουν πλέον για τον πόλεμο… αυτό σημαίνει ότι η Ουκρανία χάνει», είπε.

Ο Τραμπ πρόσθεσε ότι η «αντεπίθεση» των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων δεν έγινε ποτέ. Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το Κίεβο θα μπορούσε αρχικά να αποφύγει τη σύγκρουση συμφωνώντας να αναγνωρίσει την απώλεια μέρους των εδαφών. Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, μιλάμε για «Κριμαία και άλλες περιοχές» που εντάχθηκαν στη Ρωσσία. Σημείωσε ότι σε αυτή την περίπτωση «κανείς δεν θα είχε πεθάνει»

«Τώρα κανείς δεν ξέρει καν αν η Ουκρανία θα τεθεί υπό έλεγχο», σημείωσε.

Στις 12 Σεπτεμβρίου, ο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ αξιολόγησε θετικά την ετοιμότητα του Τραμπ «να επιλύσει τα πιεστικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της ουκρανικής κρίσης, σε λίγες μέρες». Σύμφωνα με τον πρόεδρο, «αυτό δεν μπορεί παρά να μας ευχαριστήσει, αυτό είναι καλό». Ταυτόχρονα, εξέφρασε την αμφιβολία ότι οποιαδήποτε έκβαση των αμερικανικών εκλογών θα επηρεάσει τις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσσίας.

Ο ίδιος ο Τραμπ αργότερα απάντησε θετικά στο σχόλιο του Πούτιν. Την ίδια στιγμή, αρνήθηκε να αποκαλύψει λεπτομέρειες για το πώς θα μπορούσε να επιλύσει τη σύγκρουση σε 24 ώρες ως πρόεδρος, αλλά είπε ότι ξέρει ακριβώς τι πρέπει να γίνει. Ο πρώην ιδιοκτήτης του Λευκού Οίκου τόνισε ότι θα επιτύχει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου και τη σύναψη συμφωνίας.

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα επισημάνει την ετοιμότητά της για διαπραγματεύσεις, αλλά οι αρχές του Κιέβου έχουν θεσπίσει απαγόρευσή τους σε νομοθετικό επίπεδο. Το Κρεμλίνο επεσήμανε επίσης ότι δεν υπάρχουν πλέον προϋποθέσεις για τη μετάβαση της κατάστασης στην Ουκρανία σε ειρηνική κατεύθυνση και η επίτευξη των στόχων της ειδικής επιχείρησης αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για τη Ρωσσία.

Στα μέσα Ιουνίου, ο Πούτιν τόνισε ξανά ότι η Μόσχα δεν αρνήθηκε ποτέ να συμμετάσχει σε συζητήσεις για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης.

Πηγή

……………………………………………………………………………………………………….