Μάλι, Μπουρκίνα Φάσο και Νίγηρας ίδρυσαν την Συμμαχία των κρατών του Σαχέλ για τη συλλογική άμυνα !!

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Οι ηγέτες του Μάλι, της Μπουρκίνα Φάσο και του Νίγηρα υπέγραψαν έναν χάρτη για τη δημιουργία μιας συμμαχίας των κρατών του Σαχέλ για τη δημιουργία μιας αρχιτεκτονικής συλλογικής άμυνας
© Συνταγματάρχης Assimi GOITA/Twitter Οι ηγέτες του Μάλι, της Μπουρκίνα Φάσο και του Νίγηρα υπέγραψαν μια χάρτα για τη σύσταση μιας συμμαχίας των κρατών του Σαχέλ για τη «δημιουργία μιας αρχιτεκτονικής συλλογικής άμυνας».

Το Μάλι, η Μπουρκίνα Φάσο και ο Νίγηρας υπέγραψαν έναν χάρτη για τη δημιουργία μιας συμμαχίας των κρατών του Σαχέλ

Οι ηγέτες του Μάλι, της Μπουρκίνα Φάσο και του Νίγηρα έχουν δημιουργήσει μια συμμαχία για να δημιουργήσουν μια αρχιτεκτονική συλλογικής άμυνας, δήλωσε ο μεταβατικός πρόεδρος του Μάλι συνταγματάρχης Assimi Goita στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης X , όπως αναφέρει το πρακτορείο RIA Novosti.

«Υπέγραψα σήμερα με τους αρχηγούς κρατών της Μπουρκίνα Φάσο και του Νίγηρα τη Χάρτα Liptako-Gourma, ιδρύοντας τη Συμμαχία των κρατών του Σαχέλ με στόχο τη δημιουργία μιας αρχιτεκτονικής συλλογικής άμυνας και αμοιβαίας βοήθειας προς όφελος του λαού μας», τόνισε.

Στα τέλη Ιουλίου, ο στρατός του Νίγηρα ανακοίνωσε στην εθνική τηλεόραση ότι ο πρόεδρος της χώρας , Μοχάμεντ Μπαζούμ, είχε απομακρυνθεί από την εξουσία . Οι ηγέτες των περισσότερων δυτικών χωρών και η περιφερειακή οργάνωση ECOWAS καταδίκασαν το πραξικόπημα. Στις αρχές Αυγούστου, οι συμμετέχοντες σε μια έκτακτη συνάντηση των Αρχηγών Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών ECOWAS, που πραγματοποιήθηκε στην Abuja ( Νιγηρία ), ενέκριναν ένα σχέδιο σε περίπτωση στρατιωτικής επέμβασης στη χώρα.
.
Όπως ανέφεραν τα μέσα ενημέρωσης τον Αύγουστο, η Μπουρκίνα Φάσο και το Μάλι ανέπτυξαν μαχητικά αεροσκάφη στον Νίγηρα για να απαντήσουν σε τυχόν σημάδια επιθετικότητας εναντίον αυτού του κράτους. Με τη σειρά της, η Γουινέα έγινε η πρώτη χώρα που υποστήριξε τις νέες αρχές στον Νίγηρα.
.
Ο Νίγηρας είναι πρώην γαλλική αποικία. Η χώρα παρέμεινε ένας από τους τελευταίους συμμάχους των δυτικών κρατών στο Σαχέλ. Ο Νίγηρας περιέχει πλούσια αποθέματα ουρανίου, από την προμήθεια του οποίου εξαρτάται το Παρίσι . Όπως σημειώνεται από τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, αυτή η αφρικανική χώρα αντιπροσωπεύει το 15 έως 17 τοις εκατό του ουρανίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία . Μιάμιση χιλιάδες και χίλια γαλλικά στρατεύματα αναπτύσσονται επί του παρόντος στον Νίγηρα και το Τσαντ , αντίστοιχα.

…………………………………………………………………………………………………….