Λιβυκή καταιγίδα: Στους 5.300 οι νεκροί και 10.000 αγνοούμενοι, ενώ 7.000 νοσηλεύονται με τραυματισμούς

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι άνθρωποι έπρεπε να καταφύγουν σε υποτυπώδη μέσα για να ανασύρουν πτώματα και να τραβήξουν τους επιζώντες από τη λάσπη
Οι άνθρωποι έπρεπε να καταφύγουν σε υποτυπώδη μέσα για να ανασύρουν πτώματα και να τραβήξουν τους επιζώντες από τη λάσπη

Οι τελευταίες αναφορές που μεταδίδονται από την κατεστραμμένη από τον εμφύλιο πόλεμο Λιβύη κάνουν λόγο για περισσότερα από 5.300 θύματα που άφησε η καταιγίδα Ντάνιελ, εκτός από περισσότερους από 7.000 ανθρώπους που νοσηλεύονται με τραυματισμούς και περίπου 10.000 εξακολουθούν να αγνοούνται. Είναι η χειρότερη φυσική καταστροφή που έπληξε αυτό το τμήμα της χώρας από τον σεισμό του 1963 στην πόλη Al Marj.

Διαβάστε επίσης: Καταιγίδα “Daniel” Φόβοι για 2.000 νεκρούς !! Ο πρωθυπουργός κήρυξε τριήμερο πένθος στη Λιβύη !!

Εικόνες από την πόλη Δάρνη (η αρχαία ελληνική πόλη Δάρνις ήταν μέρος της Πεντάπολης στην Κυρηναϊκή) δείχνουν πολλά κτίρια στις όχθες ενός ποταμού να καταρρέουν και μικρά σπίτια να εξαφανίζονται στα ανερχόμενα νερά μετά από έκρηξη δύο φραγμάτων.

«Δεν έχουμε οριστικά στοιχεία» αυτή τη στιγμή, δήλωσε ο Tamer Ramadan της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρών Σταυρών και Ερυθρών Ημισελήνου (IFRC), αλλά «ο αριθμός των αγνοουμένων πλησιάζει τους 10.000». «Οι ανθρωπιστικές ανάγκες υπερβαίνουν κατά πολύ τις δυνατότητες της Λιβυκής Ερυθράς Ημισελήνου, ακόμη και εκείνες της κυβέρνησης», εξήγησε ο Ραμαντάν από την Τύνιδα. Μεταξύ των νεκρών είναι τρεις εθελοντές της Ερυθράς Ημισελήνου της Λιβύης που βοηθούσαν ανθρώπους που επλήγησαν από την καταστροφή, ανέφερε η IFRC.

Η κυβέρνηση ενότητας της Λιβύης, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Abdul Hamid Dbeibé, ανακοίνωσε ότι θα διατεθούν 2 δισεκατομμύρια δηνάρια (384 εκατομμύρια ευρώ) για την ανοικοδόμηση των δήμων που επλήγησαν από την καταιγίδα.

Σύμφωνα με τις αρχές της ανατολικής Λιβύης, τα δύο κύρια φράγματα στον ποταμό Wadi Derna έσπασαν το βράδυ της Κυριακής, προκαλώντας κατολισθήσεις λάσπης που κατέστρεψαν γέφυρες και κτίρια στο πέρασμά τους έως ότου κύλησαν στη Μεσόγειο, καθιστώντας τους διασώστες αβοήθητους. Με πολλούς δρόμους κομμένους, κατολισθήσεις και πλημμύρες εμπόδισαν τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης να φτάσουν στους ανθρώπους στις πληγείσες περιοχές, οι οποίοι έπρεπε να καταφύγουν σε υποτυπώδη μέσα για να ανασύρουν πτώματα και να βγάλουν τους επιζώντες από τη λάσπη.

Στην Ανατολική Λιβύη βρίσκονται τα κύρια κοιτάσματα πετρελαίου και οι τερματικοί σταθμοί πετρελαίου. Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου (NOC) κήρυξε «κατάσταση μέγιστου συναγερμού» και «αναστείλει τις πτήσεις» μεταξύ των κέντρων παραγωγής, όπου η δραστηριότητα έχει μειωθεί δραστικά.

Τα νοσοκομεία στη Ντέρνα φέρεται να έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας και τα νεκροτομεία τους είναι γεμάτα. Τα πτώματα αφήνονται σε πεζοδρόμια έξω από τα νεκροτομεία, είπε στο CNN ο Δρ. Anas Barghathy, ο οποίος κάνει εθελοντική εργασία στη Derna . «Δεν υπάρχουν υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης από πρώτο χέρι», είπε. «Οι άνθρωποι εργάζονται αυτή τη στιγμή για να συλλέξουν τα πτώματα που σαπίζουν».

………………………

Σχετικά …

Σε κίνδυνο οι αρχαιολογικοί χώροι της Λιβύης λόγω της διάβρωσης των ακτών

…………………………………………………………………………………………..