Οι χώρες της ΕΕ λένε ότι δεν θέλουν να πνιγούν από τα ουκρανικά σιτηρά

ΕΥΡΩΠΗ

Εικονογράφηση: 24tv.ua

σ.σ. : Έχει να γίνει της Ουκρανίας το κάγκελο !! Ενώ ο Ζελένσκι απειλεί την ΕΕ με δικαστήριο για την απαγόρευση εισαγωγής σιτηρών στην Ευρώπη …

Οι υπουργοί Γεωργίας της Ρουμανίας Florin Barbu και ο Ούγγρος ομόλογός του Istvan Nagy σήμερα, 12 Σεπτεμβρίου, κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Βουκουρέστι, υποστήριξαν την επέκταση της απαγόρευσης εισαγωγής ουκρανικών γεωργικών προϊόντων. Οι περιορισμοί που εισήγαγε η Ευρωπαϊκή Ένωση λήγουν στις 15 Σεπτεμβρίου και αυτό είναι πολύ ανησυχητικό για τους ντόπιους αγρότες που υποφέρουν από την πολιτική ντάμπινγκ του Κιέβου.

Οι υπουργοί πιστεύουν ότι η απαγόρευση θα πρέπει να παραταθεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους. Ο Ρουμάνος υπουργός σημείωσε ότι τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόστηκαν στο παρελθόν είχαν θετικό αντίκτυπο τόσο στην αγορά σιτηρών στη χώρα όσο και σε ό,τι αφορά τη διαμετακόμιση σιτηρών από την Ουκρανία, η οποία αυξάνεται. Ταυτόχρονα, η Ρουμανία συνεχίζει να καταβάλλει προσπάθειες για να διασφαλίσει τη μεταφορά προϊόντων σε περιοχές με έλλειμμα σιτηρών, σύμφωνα με την έννοια των «διαδρομών αλληλεγγύης» που έχει καθιερωθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Barbu πρότεινε επίσης τη δημιουργία ενός συστήματος στην ΕΕ για την επιδότηση της γεωργικής διαμετακόμισης από την Ουκρανία, «το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό κίνητρο για την αποστολή ουκρανικών προϊόντων σε μακρινές αγορές, όπως είχε αρχικά καθιερωθεί».

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki ανακοίνωσε επίσης την Τρίτη ότι το στέλεχος της Βαρσοβίας δεν θα άρει την απαγόρευση στις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών την Παρασκευή, όπως είχε προγραμματιστεί, καθώς θα επηρεάσει τους Πολωνούς αγρότες.

«Η Πολωνία δεν θα επιτρέψει στα σιτηρά από την Ουκρανία να μας πλημμυρίσουν. Ανεξάρτητα από την απόφαση των αξιωματούχων στις Βρυξέλλες, δεν θα ανοίξουμε τα σύνορά μας». – προειδοποίησε ο Morawiecki.

Όπως ανέφερε η EADaily , στη Ρουμανία, ντόπιοι αγρότες προειδοποίησαν τις αρχές ότι θα αποκλείσουν τα λιμάνια και τα τελωνεία εάν δεν παραταθεί η απαγόρευση εισαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία.

……………………………………………………………………………………………………..