Καταιγίδα “Daniel” Φόβοι για 2.000 νεκρούς !! Ο πρωθυπουργός κήρυξε τριήμερο πένθος στη Λιβύη !!

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
windy.com

Τουλάχιστον 27 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τη Δευτέρα σε πλημμύρες στην ανατολική Λιβύη, αλλά ένας από τους ηγέτες της χώρας είπε ότι υπάρχουν φόβοι για 2.000 ή περισσότερους νεκρούς μετά τη μεσογειακή καταιγίδα Daniel που προκάλεσε καταστροφικές πλημμύρες το Σαββατοκύριακο στη βορειοαφρικανική χώρα.  

Σε τηλεφωνική συνέντευξη με τον τηλεοπτικό σταθμό al-Masar τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός Οσάμα Χαμάντ της ανατολικής λιβυκής κυβέρνησης είπε ότι υπάρχουν φόβοι για 2.000 νεκρούς στην ανατολική πόλη Ντέρνα και χιλιάδες άλλοι αγνοούνται. Είπε ότι οι πλημμύρες έχουν παρασύρει ολόκληρες γειτονιές στη Ντέρνα, η οποία έχει κηρυχθεί ως ζώνη καταστροφής.

Ο Othman Abduljaleel, ο υπουργός Υγείας της κυβέρνησης της ανατολικής Λιβύης, ανακοίνωσε τον αριθμό των νεκρών νωρίτερα τη Δευτέρα στις 27 σε τηλεφωνική συνέντευξη στο σαουδαραβικό δορυφορικό ειδησεογραφικό κανάλι Al-Arabiya. Ο Abduljaleel είπε ότι ο απολογισμός δεν περιελάμβανε την πόλη Derna, όπου η κατάσταση ήταν λιγότερο ξεκάθαρη από το απόγευμα της Δευτέρας.

Οι νεκροί που ανέφερε ο Abduljaleel περιλαμβάνουν 12 άτομα στην ανατολική πόλη Bayda, δήλωσε το κύριο ιατρικό κέντρο της πόλης. Άλλοι επτά άνθρωποι αναφέρθηκαν νεκροί στην παραλιακή πόλη Σούσα στη βορειοανατολική Λιβύη, σύμφωνα με την Αρχή Ασθενοφόρων και Έκτακτης Ανάγκης. Άλλοι επτά αναφέρθηκαν νεκροί στις πόλεις Σαχάτ και Ομάρ αλ-Μοχτάρ, είπε ο υπουργός.

Ένα ακόμη άτομο επιβεβαιώθηκε ότι πέθανε την Κυριακή. Ο άνδρας είχε κολλήσει στο αυτοκίνητό του και περικυκλώθηκε από πλημμύρες στην ανατολική πόλη Marj, σύμφωνα με τον Walid al-Arfi, εκπρόσωπο της κυβερνητικής υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών στην ανατολική Λιβύη.

Η Λιβυκή Ερυθρά Ημισέληνος είπε ότι έχασε την επαφή με έναν από τους εργάτες της καθώς προσπαθούσε να βοηθήσει μια κολλημένη οικογένεια στη Μπάιντα. Δεκάδες άλλοι δηλώθηκαν αγνοούμενοι και οι αρχές φοβούνται ότι θα μπορούσαν να είχαν χάσει τη ζωή τους στις πλημμύρες που κατέστρεψαν σπίτια και άλλα ακίνητα σε πολλές πόλεις στην ανατολική Λιβύη, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η Ντέρνα, η οποία επλήγη περισσότερο, έχει γίνει απρόσιτη και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η κατάσταση εκεί ήταν καταστροφική χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ή επικοινωνίες.

Το Σαββατοκύριακο, οι Λίβυοι μοιράστηκαν πλάνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνουν πλημμυρισμένα σπίτια και δρόμους σε πολλές περιοχές στην ανατολική Λιβύη. Ζήτησαν βοήθεια καθώς οι πλημμύρες πολιόρκησαν ανθρώπους μέσα στα σπίτια τους και στα οχήματά τους.

Ο Οσάμα Χαμάντ, ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης της ανατολικής Λιβύης, κήρυξε τη Ντέρνα ζώνη καταστροφής μετά τις έντονες βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες που κατέστρεψαν μεγάλο μέρος της πόλης. Επίσης, η κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Σάββατο και ανέστειλε τα μαθήματα ως προληπτικό μέτρο ενόψει της καταιγίδας, η οποία έπεσε στη στεριά κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ο πρωθυπουργός κήρυξε τη Δευτέρα τριήμερο πένθος και διέταξε να κατέβουν μεσίστιες οι σημαίες σε όλη τη χώρα.

Έλεγχος της ανατολικής και δυτικής Λιβύης, Cmdr. Ο Khalifa Haftar ανέπτυξε στρατεύματα για να βοηθήσει τους κατοίκους στη Βεγγάζη και σε άλλες ανατολικές πόλεις. Ο Ahmed al-Mosmari, εκπρόσωπος των δυνάμεων του Hifter, είπε ότι έχασαν την επαφή τους με πέντε στρατιώτες που βοηθούσαν τις πολιορκημένες οικογένειες στη Bayda.

Η Λιβύη, μια χώρα με πάνω από 6 εκατομμύρια κατοίκους, υποφέρει από εξουθενωτικές υποδομές μετά από περισσότερο από μια δεκαετία συγκρούσεων. Το μεσογειακό έθνος έχει βυθιστεί στο χάος από τότε που μια εξέγερση που υποστήριξε το ΝΑΤΟ το 2011 ανέτρεψε τον μακροχρόνιο δικτάτορα Μοαμάρ Καντάφι, ο οποίος σκοτώθηκε αργότερα.

Η πλούσια σε πετρέλαιο χώρα μοιράζεται το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας μεταξύ αντίπαλων διοικήσεων στα ανατολικά και τα δυτικά. Κάθε κυβέρνηση υποστηρίζεται από ένοπλες ομάδες και πολιτοφυλακές και ξένες κυβερνήσεις.

Η καταιγίδα Danial αναμένεται να φτάσει σε περιοχές της δυτικής Αιγύπτου τη Δευτέρα και οι μετεωρολογικές αρχές της χώρας προειδοποίησαν για πιθανή βροχή και κακοκαιρία.

Πηγή

……………………………………………………………………………………………….