Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024

Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων: Η ύπουλη ασθένεια του Άνθρακα

ΕΛΛΑΔΑ ΥΓΕΙΑ

Κακοκαιρία - Θεσσαλία: Κτηνοτρόφος βρήκε σχεδόν όλα τα πρόβατα πνιγμένα

Ο άνθρακας είναι μια αρρώστια που προκαλείται από τον βάκιλο του άνθρακα. Yπό συνήθεις συνθήκες μεταδίδεται από μολυσμένα ζώα στους ανθρώπους με την επαφή ή κατανάλωση προϊόντων που προέρχονται από μολυσμένα ζώα. https://www.iatronet.gr/ygeia/iatriki-ergasias/article/373/i-ypoyli-astheneia-toy-anthraka.html

Γενικές πληροφορίες
Ο άνθρακας είναι μια αρρώστια που προκαλείται από τον βάκιλο του άνθρακα. Yπό συνήθεις συνθήκες μεταδίδεται από μολυσμένα ζώα στους ανθρώπους με την επαφή ή κατανάλωση προϊόντων που προέρχονται από μολυσμένα ζώα.
Το βακτήριο του άνθρακα σχηματίζει σπόρους προκειμένου να επιβιώσει σε αντίξοες συνθήκες. Με αυτή την μορφή γίνεται ανθεκτικό στη ζέστη και την ξηρασία.
Ο άνθρακας εμφανίζεται σε ζώα στην Ελλάδα. Η αρρώστια σε ανθρώπους είναι εξαιρετικά σπάνια την τελευταία δεκαετία, γι’ αυτό μια ξαφνική μαζική προσβολή θα έπρεπε να θεωρηθεί ύποπτη τρομοκρατικής επίθεσης.
Στα πλαίσια μιας τρομοκρατικής επίθεσης οι άνθρωποι θα εκτεθούν, πιθανότατα, σε σπόρους άνθρακα με μορφή αερολύματος (aerosol) με σκοπό να νοσήσουν από την βαριά πνευμονική μορφή της νόσου.
Μετάδοση της πνευμονικής μορφής του άνθρακα από άνθρωπο σε άνθρωπο, μέσω της αναπνοής δεν έχει αναφερθεί.

Η Ασθένεια
Η δερματική μορφή της νόσου προέρχεται από την άμεση επαφή περιοχής του δέρματος που έχει τραύμα, κόψιμο, πληγή, έγκαυμα με μολυσμένο κρέας, μαλλί, δέρμα κ.τ.λ. και ευθύνεται για το 95% των περιπτώσεων της νόσου. Χρόνος επώασης : 0,5 – 12 μέρες. Εμφανίζεται με τη μορφή ενός μικρού, κόκκινου εξογκώματος με φαγούρα και μοιάζει με τσίμπημα από έντομο. Στην συνέχεια παίρνει τη μορφή φουσκάλας και μετά τέλος γίνεται ένα μαύρο έλκος. Πιθανότητα θανάτου με τη χρήση αντιβιοτικών είναι 1%.
Η γαστρεντερική μορφή του άνθρακα προκαλείται προέρχεται από τη κατανάλωση μολυσμένου ωμού κρέατος. Ο χρόνος επώασης 1-7 μέρες. Τα συμπτώματα που εμφανίζονται είναι η ναυτία, έμετοι, πυρετός, κοιλιακό άλγος και αιμορραγική διάρροια. Η σοβαρή αυτή μορφή της νόσου είναι εξαιρετικά σπάνια.
Η πνευμονική μορφή του άνθρακα είναι η πιο επικίνδυνη μορφή και οφείλεται στην εισπνοή χιλιάδων σπόρων. Ο χρόνος επώασης είναι 1-60 ημέρες. Αρχικά συμπτώματα είναι ο ερεθισμός στο λαιμό, ήπιος πυρετός και μυαλγίες, αλλά η εξέλιξη της νόσου οδηγεί σε σοβαρή αναπνευστική δυσλειτουργία, σοκ και μηνιγγίτιδα. Η μορφή αυτή εμφανίζει υψηλή θνητότητα.

Κίνδυνοι και η θεραπεία
Η αναπνευστική μορφή του άνθρακα οφείλεται στην εισπνοή σπόρων του μικροβίου.
Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο δεν έχει αναφερθεί και μόνο τα συνηθισμένα προφυλακτικά μέτρα πρέπει να λαμβάνονται κατά την θεραπεία ανθρώπων που έχουν εκτεθεί στο μικρόβιο.
Ένα ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα άνθρακα πρέπει να αναφερθεί αμέσως στις τοπικές υγειονομικές αρχές.
Μετά την έκθεση συνιστάται η προφυλακτική χορήγηση αντιβιοτικών για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η χορήγηση εμβολίου του άνθρακα, αν υπάρχει, ακόμα και μετά την έκθεση στο μικρόβιο, θα μπορούσε επίσης να αποδειχτεί χρήσιμη.

……………..

Σοβαρή καταγγελία από την Καρδίτσα: Κολύμπησε να βοηθήσει συγχωριανούς του και μολύνθηκε από το νερό…

……………………………………………………………………………………………