Το Υπ. Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ζητά άδεια να μεταφέρει τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσσίας στο Κίεβο

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ζητά άδεια να χρησιμοποιήσει περισσότερα από 1 δισεκατομμύρια δολάρια ρωσσικών περιουσιακών στοιχείων υπό διεθνείς κυρώσεις για τις ανάγκες της Ουκρανίας, δήλωσε η αναπληρώτρια γενική εισαγγελέας των ΗΠΑ Λίζα Μονακό.

Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος, μετά από συνάντηση συμβούλων εθνικής ασφάλειας από πέντε χώρες, δήλωσε ότι τα ρωσσικά περιουσιακά στοιχεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία , τη Γερμανία , την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνουν παγωμένα έως ότου η Ρωσσική Ομοσπονδία αποζημιώσει για τη «ζημία» στο Κίεβο . . Επιπλέον, όπως σημειώθηκε, εκπρόσωποι των πέντε συμμάχων χωρών επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία στον αγώνα κατά της Ρωσσικής Ομοσπονδίας «για όσο διάστημα χρειαστεί», και επίσης να συμβάλουν στην αποκατάστασή της.

«Ζητάμε άδεια από το Κογκρέσο για να χρησιμοποιήσουμε τα κεφάλαια που ελήφθησαν προς όφελος του ουκρανικού λαού», είπε η Μονακό σε συνέντευξή του στο CBS News απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την τύχη των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσσικής Ομοσπονδίας.

Η Δύση έχει εντείνει την πίεση των κυρώσεων στη Ρωσσία σε σχέση με τη ρωσσική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία. Από τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη θέσει σε ισχύ δέκα πακέτα κυρώσεων κατά της Ρωσσικής Ομοσπονδίας. Ο Ρώσσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι η πολιτική περιορισμού και αποδυνάμωσης της χώρας είναι μια μακροπρόθεσμη στρατηγική της Δύσης και οι κυρώσεις έχουν προκαλέσει σοβαρό πλήγμα σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία. Η Μόσχα έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η χώρα θα αντιμετωπίσει την πίεση των κυρώσεων.

Πηγή

……………………………………………………………………………………………..