Με χρυσό και ομόλογα ο Κόκκινος Δράκος πυροβολεί το πετροδολάριο…

ΣΑΜΙΟΚΛΕΟΥΣ

Η Κίνα απαλλάσσεται γρήγορα από τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ

όπως και η Σαουδική Αραβία. 

Σύμφωνα με τους Financial Times οι μεγαλύτεροι αγοραστές χρυσού το 2022 εντοπίζονται στην Κίνα και στις πετρελαιοπαραγωγές χώρες στη Μέση Ανατολή. Δεν πρόκειται για σύμπτωση. Οι συγκεκριμένες χώρες θα βρεθούν στο κέντρο των μεταβολών του διεθνούς νομισματικού συστήματος. Ειδικά η Κίνα αποτελεί κοινό μυστικό ότι επί σειράν ετών αποθεματοποιεί τεράστιους όγκους χρυσού, ενώ συνιστά τον μεγαλύτερο παραγωγό και ταυτόχρονα αγοραστή στον κόσμο.

Οι κινεζικές προθέσεις φάνηκαν στην  επίσημη επίσκεψη του προέδρου προέδρου Σι στη Σαουδική Αραβία και στις υπόλοιπες χώρες που συμμετέχουν στο Συμβούλιο του Κόλπου (Εμιράτα, Κατάρ, Κουβέϊτ, Μπαχρέϊν και Ομάν). Ο πρόεδρος Σι, παρότρυνε τις ηγεσίες των χωρών να προχωρήσουν σε μία πολλαπλών διαστάσεων συνεργασία, που θα αποτελέσει παράδειγμα για ολόκληρο τον κόσμο.

Τα επίσημα στοιχεία του 2022 αποκαλύπτουν διακράτηση 2.050 τόνων από την Κεντρική Τράπεζα Κίνας, ενώ κατά την διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2023 αγοράζονται ακόμα 102 τόνοι. Παραμένει, όμως, άγνωστη η ποσότητα που διατηρούν στα θησαυροφυλάκιά τους οι μεγάλες κινεζικές τράπεζες, οι οποίες υλοποιούν συνεχή προγράμματα αγορών χρυσού από το 2002. Το Πεκίνο εκμεταλλεύεται τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως και την ευρύτερη οικονομική αναταραχή, για να επιταχύνει τις κινήσεις του για να εκτοπίσει το πετροδολάριο. 

Εάν, λοιπόν, κάποιος  συνάψει συμβόλαιο σε γουάν και έμμεσα σε χρυσό, θα έχει πάντοτε αντισυμβαλλόμενο στην τρέχουσα τιμή (spot) του πολύτιμου μετάλλου.

Και οι BRICS καραδοκούν ….στην πίσω πόρτα…