Κράτησε τις HΠA μακριά από τον πόλεμο!

ΑΛΦΕΙΟΡΡΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ Η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΑΜΙΟΥ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στις 6 Απριλίου του 1917 η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε την απόφαση να κηρύξει τον πόλεμο κατά της ναζιστικής Γερμανίας.

O υποβρυχιακός πόλεμος ήταν αυτός που ώθησε τον πρόεδρο Γουίλσον – που είχε μόλις επανεκλεγεί με το σύνθημα «κράτησε τις HΠA μακριά από τον πόλεμο» και με υπόσχεση ουδετερότητας– να κηρύξει τον πόλεμο στη ναζιστική Γερμανία. Δεν ήταν όμως μόνο οι αντιδράσεις της πανίσχυρης βιομηχανίας και ναυτιλίας των HΠA, που επλήττετο δραματικά από την αδιάκριτη δράση των γερμανικών υποβρυχίων στον Aτλαντικό, αλλά η αιτία που επέτρεψε στον Γουίλσον να σταματήσει την ουδέτερη πολιτική και να μπεί η Αμερική στον πόλεμο ήταν άλλη:

Την έναρξη μόλις είχε κάνει το γερμανικό υποβρύχιο SM UB- 29  όταν τορπίλησε το Sussex. Η διεθνής συμφωνία των θαλασσών απαγόρευε τότε πολεμικά πλοία ή υποβρύχια -τα οποία όμως ήταν ακόμη σχετικά άγνωστα- να χτυπούν άοπλα εμπορικά και επιβατικά πλοία. Ετσι με την προθεσμία με την ονομασία συμφωνία  Sussex pledge του πρόεδρου Γουίλσον, επειδή στο Sussex υπήρχαν αμερικανοί επιβάτες κατά την συμφωνία έπρεπε οι γερμανοί πριν τορπιλίσουν κάποιο πλοίο να είναι απολύτως σίγουροι ότι αυτό δεν ήταν άοπλο και να εξασφαλίσουν την ακεραιότητα πληρώματος και επιβατών του πλοίου, άλλαξε η ροή του πολέμου.

Πάντως όπως και να έχει, πάλι τα υποβρύχια ήταν η αιτία που ξεκίνησαν οι ΗΠΑ τον πόλεμο με την ναζιστική Γερμανία, ενώ η ναζιστική Γερμανία με ένα ιστορικό τηλεγράφημα προσπάθησε να αποτρέψει την είσοδο των ΗΠΑ στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο.