Η Ρωσσία μπλοκάρει το ψήφισμα του ΟΗΕ της Γαλλίας και των ΗΑΕ για κυρώσεις κατά του Μάλι

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ - RIA Novosti, 1920, 31/08/2023

Η Ρωsσία άσκησε βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στο ψήφισμα της Γαλλίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για κυρώσεις κατά του Μάλι

Η Ρωσσία άσκησε βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε σχέδιο ψηφίσματος της Γαλλίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για παράταση των κυρώσεων κατά του Μάλι, αναφέρει ο ανταποκριτής του RIA Novosti .
.
Το έγγραφο προέβλεπε την παράταση του καθεστώτος κυρώσεων, που θεσπίστηκε το 2017, για ένα χρόνο – έως τις 31 Αυγούστου 2024. Επιπλέον, προτάθηκε να παραταθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2024 το έργο μιας ομάδας εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής Κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ , η οποία παρακολουθεί τον τρόπο εφαρμογής των περιορισμών και επίσης καθορίζει ποιους θα συμπεριλάβει στη λίστα κυρώσεων.
.
Η Κίνα απείχε από την ψηφοφορία, τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας υποστήριξαν το σχέδιο.
.
Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις σε όσους η επιτροπή πιστεύει ότι εμποδίζουν την εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας του 2015.
.
Η Ρωσσία, με τη σειρά της, ετοίμασε ένα εναλλακτικό σχέδιο ψηφίσματος. Αναφέρει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφασίζει να παρατείνει τις κυρώσεις μέχρι τις 31 Αυγούστου 2024 «για την τελική περίοδο». Επιπλέον, πρότεινε την «άμεση διάλυση της ομάδας εμπειρογνωμόνων» της επιτροπής κυρώσεων. Η Ρωσία ψήφισε υπέρ αυτού του σχεδίου, η Ιαπωνία ήταν κατά, οι υπόλοιπες χώρες απείχαν.
Ο Ντμίτρι Πολυάνσκι, Πρώτος Αναπληρωτής Εκπρόσωπος της Ρωσσίας στον ΟΗΕ, εξήγησε στους δημοσιογράφους ότι οι κυρώσεις κατά του Μάλι λήγουν στις 31 Αυγούστου.
.
Τον Αύγουστο του 2020, ξέσπασε ανταρσία σε μια στρατιωτική βάση κοντά στην πρωτεύουσα, Μπαμάκο . Οι αντάρτες ανακοίνωσαν τη σύλληψη του προέδρου Ibrahim Boubacar Keita και του πρωθυπουργού Boubou Cisse. Αργότερα, ο πρόεδρος ανακοίνωσε την παραίτηση και τη διάλυση του κοινοβουλίου και της κυβέρνησης. Στη χώρα σχηματίστηκε μεταβατική κυβέρνηση.

…………

Σχετικά ….

Μάλι. Το κίνημα “Azawad” κηρύσσει τον πόλεμο στο PMC “Wagner” και στον στρατό της χώρας

Οι Γερμανοί έφυγαν από το Αφγανιστάν, φεύγουν και από το Μαλί αλλά θα συνεχίζουν να πληρώνουν…

…………………………………………………………………………………………