Βιομετρικά στοιχεία και δεδομένα. Οι πολίτες μπορούν να αρνηθούν τη συλλογή και να εκδώσουν απαγόρευση αποθήκευσης (στη Ρωσσία)

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Επίδειξη της διαδικασίας αφαίρεσης βιομετρικών δεδομένων - RIA Novosti, 1920, 31/08/2023
© RIA Novosti / Alexey Danichev Επίδειξη της διαδικασίας λήψης βιομετρικών δεδομένων. Φωτογραφία αρχείου

σ.σ. : Σχετικά με τον χαμό που γίνεται στην Ελλάδα με τις ηλεκτρονικές ταυτότητες !!

Roskachestvo: Οι Ρώσσοι θα μπορούν να αρνηθούν τη μεταφορά βιομετρικών δεδομένων στο EBS

Οι Ρώσσοι θα μπορούν να αρνηθούν να μεταφέρουν βιομετρικά δεδομένα στο Ενοποιημένο Βιομετρικό Σύστημα (EBS) ακόμη και μετά την 1η Σεπτεμβρίου – δεν υπάρχουν συγκεκριμένες προθεσμίες για την άρνηση αποθήκευσης και χρήσης τους, δήλωσε ο Roskachestvo στο RIA Novosti.
.
Την 1η Ιουνίου τέθηκε σε ισχύ νόμος, σύμφωνα με τον οποίο τα βιομετρικά προσωπικά δεδομένα θα υποβάλλονται σε επεξεργασία μόνο εντός του Ενιαίου Βιομετρικού Συστήματος (UBS). Οι τράπεζες και άλλοι οργανισμοί που αποθηκεύουν βιομετρικά στοιχεία πρέπει να μεταφέρουν αυτά τα δεδομένα έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2023. Ταυτόχρονα, οι οργανισμοί πρέπει να ειδοποιούν τους πελάτες 30 ημέρες νωρίτερα ότι τα βιομετρικά τους δεδομένα θα μεταφερθούν στο EBS.
.
“Συζητούνται ενεργά οι πληροφορίες ότι μπορείτε να αρνηθείτε να μεταφέρετε και να χρησιμοποιήσετε τα βιομετρικά σας δεδομένα μόνο μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου και τίποτα δεν μπορεί να γίνει μετά από αυτήν την ημερομηνία. Στην πραγματικότητα, αυτό δεν ισχύει”, αναφέρει το μήνυμα. Διευκρίνισαν ότι «δεν υπάρχουν συγκεκριμένες προθεσμίες άρνησης αποθήκευσης και χρήσης βιομετρικών δεδομένων στη βάση δεδομένων».
.
Έτσι, ένας πολίτης μπορεί ανά πάσα στιγμή να αρνηθεί τη συλλογή και αποθήκευση δεδομένων, καθώς και να εκδώσει απαγόρευση αποθήκευσης βιομετρικών στοιχείων – γι ‘αυτό πρέπει να επικοινωνήσετε με το MFC. Αυτή η απαγόρευση μπορεί επίσης να ανακληθεί στη συνέχεια.
.
“Εάν τα δεδομένα έχουν συλλεχθεί, τότε δεν θα ζητηθεί συναίνεση για την τοποθέτησή τους σε ένα ενιαίο βιομετρικό σύστημα, αλλά παραμένει δυνατή η ανάκληση της άδειας χρήσης βιομετρικών δεδομένων. Για να γίνει αυτό, πρέπει να στείλετε ένα αίτημα στον χειριστή ενός ενιαίου βιομετρικού συστήματος για αποκλεισμό, διαγραφή, καταστροφή βιομετρικών προσωπικών δεδομένων και (ή) φορέων ενός ενιαίου βιομετρικού συστήματος», σχολίασε ο Igor Pozdnyakov, Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Προστασίας των Δικαιωμάτων των Καταναλωτών και Ανάπτυξης της Ποιότητας των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Roskachestvo .
.
Σε περίπτωση άρνησης, ο χρήστης χάνει την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες που παρέχονται με βιομετρικά στοιχεία: για παράδειγμα, πληρώστε με αναγνώριση φωνής ή προσώπου.
.
Για να εξαιρεθείτε από τη χρήση βιομετρικών στοιχείων από έναν συγκεκριμένο οργανισμό, ο χρήστης μπορεί να εξαιρεθεί απευθείας με αυτόν τον οργανισμό. Ορισμένες εταιρείες σάς επιτρέπουν να το κάνετε αυτό διαδικτυακά. Θα είναι επίσης δυνατή η ανάκληση της συγκατάθεσης μέσω του “Gosuslugi”. Στην ενότητα ” Προφίλ ” εμφανίστηκε η “Βιομετρική”, όπου ο χρήστης μπορεί να δει τι συναινέσεις έχει εκδώσει. Από το 2024, θα είναι δυνατή η ανάκληση των προηγούμενων συναινέσεις εκεί, καθώς και η αποστολή αιτήματος για την καταστροφή βιομετρικών δεδομένων.

………………………………………………………………………………………………………….