Τρόφιμα της Ουκρανίας όχι μόνο σαν όπλα στα χέρια του Ζελένσκι, αλλά και ως εφαλτήριο του ολιγάρχη Φαμ Νιετ Βουόνγκ (Vinfast)

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΑΜΙΟΚΛΕΟΥΣ

Λένε ότι Βιετναμέζικη εταιρεία VINFASTέγινε η τρίτη πολυτιμότερη αυτοκινητοβιομηχανία του κόσμου, περνώντας BMW & Mercedes! ΣΤΟΠ! ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΩΡΕΣ, με  “φούσκα” της Wallstreet,

καθώς ο μικρός αριθμός δημόσια διαθέσιμων μετοχών της Vinfast έκανε την αξίας τους πολύ ασταθή, πράγμα που οδήγησε στην απότομη μείωση και αύξηση της τιμής τους το τελευταίο διάστημα. Είδαμε αυξομειώσεις της τάξεως του 14% πολύ πρόσφατα, οι απότομες αυξομειώσεις δεν θα σταματήσουν.

The Front Man in the name of money

Η βιετναμέζικη Vinfast ελέγχεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τον Φαμ Νιετ Βουόνγκ, τον πλουσιότερο άντρα του Βιετνάμ και ιδρυτή του ομίλου Vingroup. Ο ίδιος διαθέτει περίπου το 99,7% της εταιρείας.

Πόθεν έσχες …ρε μεγάλε;

  • Έχοντας γίνει δισεκατομμυριούχος δολαρίων ξεκινώντας μια επιχείρηση από την επιχείρηση instant noodles στην Ουκρανία και στη συνέχεια επενδύοντας σε ακίνητα στο Βιετνάμ , ο κ. Pham Nhat Vuong υλοποιεί ένα έργο κατασκευής αυτοκινήτων στο Βιετνάμ και αυξάνει τις φιλοδοξίες του και ελπίζει  σε νέες ευκαιρίες στη διεθνή αγορά “. Bloomberg-2013 .

Ο Pham Nhat Vuong γεννήθηκε στις 5 Αυγούστου 1968 στο Ανόι . Ο πατέρας του Pham Nhat Vuong- Pham Nhat Quang (ψευδώνυμο: Pham Duong  ) ήταν στρατιώτης στην Πολεμική Αεροπορία , στον Λαϊκό Στρατό του Βιετνάμ . Η μητέρα του πουλούσε τσάι στο δρόμο. 

Το 1993 , ο Pham Nhat Vuong αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο MGRI-RSGPU και παντρεύτηκε μια φίλη από το κολέγιο, την κυρία Pham Thu Huong. Το ζευγάρι αποφάσισε να μην επιστρέψει στο σπίτι αλλά μετακόμισε στο Χάρκοβο της Ουκρανίας . Όταν έφυγε από το Χάρκοβο, σύμφωνα με το Pham Nhat Vuong (σε μια συνέντευξη στην εφημερίδα Tuoi Tre τον Ιανουάριο του 2019), εξακολουθούσε να χρωστάει 40.000 $ . Δανειζόμενοι* χρήματα χωρίς εγγυήσεις (!) από φίλους και συγγενείς για 10.000 $ (τεράστιο ποσό τότε στην Ουκρανία), ο κύριος και η κυρία Huong με ξένο χρήμα άνοιξαν ένα βιετναμέζικο εστιατόριο που ονομάζεται Thang Long, στοΚίεβο , Ουκρανία.

Στις 8 Αυγούστου 1993, ο Pham Nhat Vuong άρχισε να παράγει instant noodles με το εμπορικό σήμα “Mivina” («Мівіна») αφού δανείστηκε 100.000 USD (αστρονομικό ποσό τότε) από τους Βιετναμέζους φίλους του με …φιλικό επιτόκιο 8% το μήνα.Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του κ. Pham Nhat Vuong στην Ουκρανία κύλησαν πολύ ομαλά. Μέχρι το 1995 , τα noodles “Mivina” άρχισαν να εμφανίζονται στην αγορά και γρήγορα έγιναν το εμπορικό σήμα για τα περισσότερα στιγμιαία τρόφιμα στην Ουκρανία . Τα συστατικά για τα noodles “Mivina” εισάγονται από το Βιετνάμ και την Ταϊβάν . Η παραγωγή των noodles “Mivina” ήταν 1 εκατομμύριο συσκευασίες το 1996. Κυκλοφόρησε συσκευασμένα αποξηραμένα βότανα το 1999 και σκόνη πατάτας το 2000.

Μέχρι το 2004 , η επωνυμία “Mivina” για τα στιγμιαία νουντλς αντιπροσώπευε το 97% του μεριδίου αγοράς στην Ουκρανία . Το 2007 , η επιχείρησή του ξεκίνησε να παράγει fast food και να παράγει συσκευασμένες σούπες.

Το 2010, η ελβετική εταιρεία Nestle SA αγόρασε την εταιρεία παραγωγής γρήγορου φαγητού Technocom Company Limited του κ. Pham Nhat Vuong για 150 εκατομμύρια δολάρια

Το 2000, ο Pham Nhat Vuong επένδυσε τα περισσότερα από τα κέρδη από την πώληση instant noodles στην πατρίδα του Βιετνάμ, ξεκινώντας από το Nha Trang. 

Μετά από αυτά έγινε  ιδρυτής και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Vinpearl Land (VPL) και της Vincom Joint Stock Company (VIC). Τον Αύγουστο του 2009, πραγματοποιήθηκε στο Ανόι το πρώτο συνέδριο της Ένωσης Επιχειρηματιών του Βιετνάμ στο εξωτερικό. Ο Pham Nhat Vuong εξελέγη από τη Γενική Συνέλευση ως Πρόεδρος του Συνδέσμου μαζί με άλλους οκτώ αντιπροέδρους.

Τον Σεπτέμβριο του 2009, ο Όμιλος Technocom άλλαξε το όνομά του σε Vinggroup ( το πλήρες όνομα είναι: Vietnam Investment Group), μετέφερε την έδρα του από το Χάρκοβο (Ουκρανία) στο Ανόι (Βιετνάμ).  .

Vincom : το πλήρες όνομα είναι Vincom Joint Stock Company, παλαιότερα γνωστή ως Βιετνάμ General Trading Joint Stock Company, ιδρύθηκε επίσημα στις 3 Μαΐου 2002 με αρχικό ναυλωμένο κεφάλαιο 196 δισεκατομμυρίων VND και, στη συνέχεια, σχεδόν ένα χρόνο αυξήθηκε στα 251 δισεκατομμύρια. Από τα αδιανέμητα κέρδη στους τομείς των κτηματομεσιτικών επιχειρήσεων, της χρηματοδοτικής μίσθωσης γραφείων, η εταιρεία αύξησε το ναυλωτικό της κεφάλαιο σε 600 δισεκατομμύρια dong. Πιο πρόσφατα, η εταιρεία ολοκλήρωσε την αύξηση του ναυλωτικού κεφαλαίου της σε σχεδόν 1.200 δισεκατομμύρια VND και 2.000 δισεκατομμύρια VND τον Σεπτέμβριο του 2009. Η εταιρεία κατασκευάζει ένα μεγάλο συγκρότημα διαμερισμάτων υψηλής ποιότητας, γραφείων, εμπορικού κέντρου στο Ανόι.

*ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ-ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ…

Αφιερωμένο στους πιτσουρόμαγκες της οικονομίας.