Οι αντάρτες στο Νίγηρα ακυρώνουν όλες τις συμφωνίες ασφαλείας με τη Γαλλία

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Niamey, Νίγηρας - RIA Novosti, 1920, 30/08/2023
© AP Photo/Fatahoulaye Hassane Midou Niamey, Νίγηρας. Φωτογραφία αρχείου

Οι αντάρτες στο Νίγηρα ανακαλούν όλες τις συμφωνίες ασφαλείας με τη Γαλλία

Εκπρόσωποι του κυβερνώντος Εθνικού Συμβουλίου για την Άμυνα της Πατρίδας (CNSP) του Νίγηρα ανακοίνωσαν την ακύρωση όλων των συμφωνιών ασφαλείας με τη Γαλλία, μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι Al-Arabiya .
Το Στρατιωτικό Συμβούλιο του Νίγηρα ανακοίνωσε την ακύρωση όλων των συμφωνιών ασφαλείας και στρατιωτικών με τη Γαλλία.
.
Επιπλέον, την Παρασκευή, το υπουργείο Εξωτερικών του Νίγηρα αποφάσισε να στερήσει τον Γάλλο πρέσβη της Agrement και του ζήτησε να εγκαταλείψει τη χώρα εντός 48 ωρών. Στο Παρίσι , με τη σειρά τους, είπαν ότι έλαβαν γνώση του αιτήματος, σημειώνοντας ότι οι αντάρτες δεν είχαν την εξουσία να το ζητήσουν.
.
Τη Δευτέρα, πολλά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα κοινωνικά δίκτυα, ανέφεραν ότι οι νέες αρχές του Νίγηρα είχαν αποσυνδέσει τη διπλωματική αποστολή από τα συστήματα υποστήριξης ζωής. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επιβεβαίωσε ότι ο πρεσβευτής θα παραμείνει στον Νίγηρα παρά τις πιέσεις από την κυβέρνηση των ανταρτών.
.
Επιπλέον, το Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκαν μαζικές συγκεντρώσεις στη γαλλική βάση στην πρωτεύουσα της χώρας με τη συμμετοχή αρκετών στρατηγών του στρατού του Νίγηρα. Οι συμμετέχοντες φώναξαν συνθήματα υπέρ των ενόπλων δυνάμεων και εξέφρασαν τη θέση τους κατά του Παρισιού.
Στα τέλη Ιουλίου, ο στρατός του Νίγηρα ανακοίνωσε στην εθνική τηλεόραση ότι ο πρόεδρος της χώρας, Μοχάμεντ Μπαζούμ , είχε απομακρυνθεί από την εξουσία και τον σχηματισμό του Εθνικού Συμβουλίου για την Άμυνα της Πατρίδας (CNSP). Οι ηγέτες των περισσότερων δυτικών χωρών και η περιφερειακή οργάνωση ECOWAS καταδίκασαν το πραξικόπημα. Στις αρχές Αυγούστου, οι συμμετέχοντες σε μια έκτακτη συνάντηση των Αρχηγών Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών ECOWAS, που πραγματοποιήθηκε στην Abuja ( Νιγηρία ), ενέκριναν ένα σχέδιο σε περίπτωση στρατιωτικής επέμβασης στον Νίγηρα.
.
Ο Νίγηρας – πρώην γαλλική αποικία – παρέμεινε ένας από τους τελευταίους συμμάχους των δυτικών χωρών στο Σαχέλ . Επιπλέον, η χώρα διαθέτει πλούσια αποθέματα ουρανίου από τα οποία εξαρτάται η Γαλλία. Σύμφωνα με γαλλικά μέσα ενημέρωσης, αυτή η αφρικανική δημοκρατία αντιπροσωπεύει το 15 έως 17 τοις εκατό του ουρανίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία. 1.500 και 1.000 Γάλλοι στρατιώτες σταθμεύουν αυτή τη στιγμή στον Νίγηρα και το Τσαντ.

………………………………………………………………………………………………….