Οι αντάρτες στη Γκαμπόν διορίζουν πρόεδρο για μεταβατική περίοδο

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Μια ομάδα στρατιωτών κρατούν στην αγκαλιά τους τον στρατηγό Bris Oligi Nguema.  Κορνίζα βίντεο
© Ruptly / Gabon24 Μια ομάδα στρατιωτών κρατούν στην αγκαλιά τους τον στρατηγό Bris Oligi Nguema. Κορνίζα βίντεο

Οι αντάρτες της Γκαμπόν διορίζουν τον Bris Oligui Nguema ως μεταβατικό πρόεδρο

Ο στρατηγός Μπρις Ολίγκι Νγκέμα έγινε πρόεδρος της Γκαμπόν για μια μεταβατική περίοδο, δήλωσε εκπρόσωπος των ανταρτών στην τοπική τηλεόραση, όπως αναφέρει το πρακτορείο RIA Novosti.

«Μετά τη σημερινή συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν όλοι οι διοικητές και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, ο στρατηγός Oligi Nguema Bris διορίστηκε ομόφωνα <…> πρόεδρος για μια μεταβατική περίοδο», είπε.

Σήμερα το πρωί έγινε γνωστό ότι ο σημερινός πρόεδρος της Γκαμπόν, Αλί Μπόνγκο Οντίμπα, κέρδισε τις προεδρικές εκλογές με 64,2 τοις εκατό των ψήφων. Ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης ακαδημαϊκός Albert Ondo Ossa σημείωσε 30,7% .

Μετά από αυτό, οι στρατιωτικοί ανακοίνωσαν στην τηλεόραση την ακύρωση των εκλογικών αποτελεσμάτων και τη διάλυση των θεσμών εξουσίας. Δήλωσαν ότι θα τερματίσουν το καθεστώς στη χώρα. Στην πρωτεύουσα της δημοκρατίας, Libreville, ακούστηκαν πυροβολισμοί, οι αντάρτες έκλεισαν τα σύνορα “μέχρι νεωτέρας”. Παράλληλα, υποσχέθηκαν να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις της χώρας προς τη διεθνή κοινότητα. Η Γκαμπόν, ειδικότερα, είναι μέρος της ένωσης των χωρών εξαγωγής πετρελαίου OPEC+ .
Σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατού, ο πρόεδρος Αλί Μπόνγκο Οντίμπα τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό. Ο ίδιος ο αρχηγός του κράτους δήλωσε αργότερα σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα στο κοινωνικό δίκτυο Χ ότι βρισκόταν στην κατοικία του και δεν καταλάβαινε τι συνέβαινε.
.
Τον Ιανουάριο του 2019, μια ανεπιτυχής απόπειρα πραξικοπήματος έλαβε χώρα στη Γκαμπόν. Ομάδα στρατιωτικών κατέλαβε το γραφείο του κρατικού ραδιοφωνικού σταθμού και διάβασε ανακοινωθέν στον αέρα για τη δημιουργία του Εθνικού Συμβουλίου Αποκατάστασης. Λίγες ώρες αργότερα, τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο στρατιωτικός των ανταρτών είχε συλληφθεί.

………………………………………………………………………………………………..