Ο Κικίλιας έγινε υπουργός πυρκαγιών της Μεσογείου !!

ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΛΦΕΙΟΣ : Στη χώρα του 41% Κουλσίου δεν θα περίμενε κανείς εχέφρων άνθρωπος ότι θα βελτιωνόταν τουλάχιστον ο σεβασμός της λογικής …

Ο υπουργός, γιατρός ορθοπεδικός, πρώην καλαθοσφαιριστής, μη έχοντας επιστημονικές γνώσεις, ούτε καν τις βασικές χαρτογραφικές (άγνωστο τι μπορεί να γνωρίζει περί γεωγραφίας – σχολικό μάθημα) , κατακρίνει τις… δορυφορικές εικόνες των καμένων εκτάσεων στην Ελλάδα, χωρίς βέβαια να αναφέρει αριθμούς στην ανακοίνωση του υπουργείου του, ενώ, ω! του θαύματος, στην ανακοίνωση αναφέρονται αριθμητικά καμένες εκτάσεις άλλων μεσογειακών χωρών, που έχουν μετρηθεί με επιστημονικές αναλύσεις δορυφορικών εικόνων !! Τρικυμία εν κρανίω … !!

Ένας ανειδίκευτος, που του έδωσαν μια πολιτική καρέκλα εξουσίας σε ένα υπουργείο… επειδή απλά είναι κομματικό στέλεχος…

«Κάποιοι αλιτήριοι εμπρηστές βάζουν φωτιές, θέτοντας σε κίνδυνο τα δάση, τις περιουσίες και πρωτίστως ανθρώπινες ζωές», ανέφερε σε έκτακτη ενημέρωση  ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας !! Μα μέχρι χθες, η γραμμή τους ήταν ότι φταίει η “κλιματική αλλαγή” , όταν είναι γνωστό τοις πάσι ότι χωρίς ανθρώπινο χέρι δεν ανάβει φωτιά !! Επί δεκαετίες τώρα, βρίθουν οι αναφορές για εμπρηστές και ο Κικίλιας το αντιλήφθηκε τώρα που έκατσε στην καρέκλα του υπουργείου !!

Επί δεκαετίες οι ειδικοί μιλούν για σοβαρά μέτρα πρόληψης και προστασίας που πρέπει να λαμβάνονται και κάθε χρονιά οι άσχετοι και ανειδίκευτοι πολιτικοί μιλούν για μέτρα αντιμετώπισης !! … κάποτε, αρέσει δεν αρέσει είναι η αλήθεια, επί Χούντας, με ελάχιστα μέσα, σε κάθε χωριό οργανώνονταν καθημερινά ομάδες πυροπροστασίας, περιπολίας και καθαρισμού αγροτικών δρόμων και δασών !! Με τα μέσα που υπάρχουν σήμερα, θα έπρεπε να μην ανάβει ούτε σπίθα …

Σε ένα ανύπαρκτο κράτος, που κάθε χρόνο βγάζει διθυραμβικές πολιτικές ανακοινώσεις ότι είναι πανέτοιμο για την αντιπυρική περίοδο και κάθε καλοκαίρι το ξεβρακώνουν και το ξεφτιλίζουν οι πυρκαγιές, είναι αναμενόμενες οι φαιδρές δικαιολογίες που ακολουθούν !!

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ

Η πραγματική αποτίμηση της έκτασης των εξ’ ορισμού αρνητικών, περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τις δασικές πυρκαγιές που πλήττουν τη χώρα μας, μπορεί να γίνει -και θα γίνει- μόνο μετά την οριστική καταστολή τους.

Η αποτίμηση αυτή, δεν μπορεί να γίνει μόνο από δορυφορικές εικόνες -που είναι οι μόνες που είναι στη φάση αυτή διαθέσιμες- οι οποίες λόγω χαμηλής ευκρίνειας, αλλά και ύπαρξης καπνού (αφού αρκετά περιστατικά πυρκαγιών βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη), εμπεριέχουν, αναπόφευκτα, σημαντικό περιθώριο λάθους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μεγάλη πυρκαγιά στον Έβρο, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, όπου στις πρώτες εκτιμήσεις έχουν συμπεριληφθεί ως καμένες, μεγάλες νησίδες και συστάδες ζωντανής δασικής βλάστησης εντός της εξωτερικής περιμέτρου της συνολικά καείσας έκτασης.

Σε κάθε περίπτωση, η έκταση των καμένων εκτάσεων, φέτος, θα είναι σημαντική, αλλά απαιτείται επιστημονική αξιολόγηση όχι μόνο των ποσοτικών, αλλά και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της, για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τις πολιτικές, που εφαρμόστηκαν και τη μελλοντική διαφοροποίησή τους

Σε ό,τι αφορά στο φαινόμενο, διεθνώς, είναι σαφές, ότι υπάρχει έξαρση των δασικών πυρκαγιών και ειδικότερα στη Μεσόγειο. Ενδεικτικά, στην Πορτογαλία ο μέσος όρος των καμένων εκτάσεων, από 864.219 στρέμματα το χρονικό διάστημα 2007-2016, ανήλθε σε 1.391.475 στρέμματα το χρονικό διάστημα 2017-2022. Αντιστοίχως, στην Ισπανία από 767.890 στρέμματα, ο μέσος όρος των καμένων εκτάσεων έφτασε τα 1.261.445 στρέμματα, στην Γαλλία τα καμένα στρέμματα από 96.849 διαμορφώθηκαν, κατά μέσο όρο, σε 147.660, στην Ιταλία από 771.409 σε 822.720 κ.ο.κ.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε χώρα, δεδομένης της κλιματικής αλλαγής, επηρεάζουν -σε σημαντικό βαθμό- το μέγεθος των επιπτώσεων, με ακραίο παράδειγμα αυτό της Πορτογαλίας, η οποία είχε μέσο όρο (2007-2016) καμένων εκτάσεων 864.219 στρέμματα και μόνον το 2017 έφτασαν τα 5.406.300 στρέμματα. Επίσης, η Ισπανία το 2022 ξεπέρασε τα 3.000.000 στρέμματα, ενώ η Ιταλία το 2021 ξεπέρασε τα 1.500.000 στρέμματα.

Για το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αυτό που προέχει, τώρα, είναι η πλήρης καταστολή των δασικών πυρκαγιών. Παράλληλα, όμως, εργάζεται τόσο για το σχεδιασμό όσο και για την άμεση αντίδραση, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα θεσμικά εργαλεία, αναφορικά με την υλοποίηση των μέτρων και των έργων προστασίας και αποκατάστασης των πληγεισών περιοχών.

………..

“Επικό” σκίτσο Αρκά! “Ο πόλεμος κατά της βλακείας τελείωσε…”

arkas_skitso_2902

………………………………………………………………………………………………..