Νέα δύναμη: Οι BRICS μεταβαίνουν σε διακανονισμούς και δάνεια σε δικά τους νομίσματα

BRICS
Λογότυπο BRICS - RIA Novosti, 1920, 26.08.2023
© RIA Novosti / Grigory Sysoev
Natalia Dembinskaya. Η Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα (NDB), που δημιουργήθηκε από τους BRICS, επεκτείνει τη χρήση των εθνικών νομισμάτων. Έχουν ήδη εκδώσει ομόλογα σε ραντ Νότιας Αφρικής, τον Οκτώβριο θα υπάρχουν τίτλοι σε ρουπίες. Στη σειρά ακολουθούν η Βραζιλία, η Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Θα δανείζουν επίσης ο ένας στον άλλο και θα χρηματοδοτούν έργα σε δικές τους νομισματικές μονάδες. Οι φιλικές πράξεις θα μειώσουν την εξάρτηση από το δολάριο και το ευρώ και η σημασία των νομισμάτων BRICS στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα θα αυξηθεί.
.

Ευκαμψία

Ο οικονομικός διευθυντής της NDB Leslie Maasdorp διευκρίνισε στη σύνοδο του Γιοχάνεσμπουργκ ότι στο πλαίσιο του πενταετούς προγράμματος, ομόλογα σε ινδικές ρουπίες θα εκδοθούν για 2,5 δισ. δολάρια.
.
Η πρώτη σειρά σε ραντ Νότιας Αφρικής έχει ήδη τυπωθεί και εξετάζεται το ενδεχόμενο έκδοσης τίτλων στα εθνικά νομίσματα της Βραζιλίας, της Ρωσίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ).
Το NDB στοχεύει να αυξήσει σημαντικά το μερίδιο της χρηματοδότησης σε τοπικό χρήμα – έως και 30%.
Ενώ το δολάριο, σύμφωνα με τον Maasdorp, παραμένει «προγραμματισμένο» στο DNA της τράπεζας, η αποδολαριοποίηση της παγκόσμιας οικονομίας συνεχίζεται. Και επιταχύνεται, γιατί από την 1η Ιανουαρίου τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία, το Ιράν, η Αργεντινή, η Αίγυπτος και η Αιθιοπία θα ενταχθούν στους BRICS. Σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις, το συνολικό ΑΕΠ θα φτάσει το 37% του κόσμου.
Οι υπολογισμοί πρέπει να διαφοροποιηθούν για μεγαλύτερη ευελιξία BRICS. Η στροφή προς τα εθνικά νομίσματα θα ενταθεί, είναι σίγουρος ο Evgeny Shatov, συνεργάτης της Capital Lab.

“Η έκδοση ομολόγων θα μειώσει τους κινδύνους αποκλεισμού περιουσιακών στοιχείων σε περίπτωση πολιτικών διαφωνιών με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως συνέβη με τη Ρωσία. Το μέγεθος και ο αριθμός των πληρωμών σε εθνικά νομίσματα θα αυξηθούν – θα γίνει ευκολότερη η διαπραγμάτευση των όρων των συναλλαγών.” εξηγεί ο αναλυτής.

Η τράπεζα BRICS δεν θέτει πολιτικούς όρους για τα δάνεια, είπε ο επικεφαλής της

.

Δάνεια στα νομίσματά τους

Τα ομόλογα BRICS θα αυξήσουν τη σημασία των εθνικών νομισμάτων στο διεθνές εμπόριο και τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Υπάρχουν και άλλες σημαντικές συνέπειες. Ειδικότερα, θα αλλάξει η δομή της δεξαμενής κρατικών αποθεματικών.
“Η ρουπία, το πραγματικό και το ρούβλι θα γίνουν πιο ελκυστικά για τις κυβερνήσεις. Αυτό θα αυξήσει τη ζήτηση για αυτές, η οποία, με τη σειρά της, θα στηρίξει τη σταθερότητα της συναλλαγματικής ισοτιμίας”, λέει ο Nikolay Vavilov, ειδικός στο τμήμα στρατηγικής έρευνας της Total. Ερευνα.
.
Το επόμενο βήμα είναι ο δανεισμός σε εθνικά νομίσματα ως μέρος ενός σχεδίου για την προώθηση ενός πολυπολικού διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, τονίζει η επικεφαλής της NDB, Ντίλμα Ρούσεφ. Σε ραντ Νότιας Αφρικής, ρεάλ Βραζιλίας, ρουπίες Ινδίας – οκτώ έως δέκα δισεκατομμύρια δολάρια

“Αυτό θα μειώσει τους κινδύνους που συνδέονται με τις διακυμάνσεις του νομίσματος και των συναλλαγματικών ισοτιμιών, θα ενισχύσει τις σχέσεις μεταξύ των χωρών και θα ενισχύσει την οικονομική ολοκλήρωση. Η χρήση του νομίσματος μιας χώρας για τη χρηματοδότηση έργων εταίρων αποτελεί μέρος της στρατηγικής αποδολαριοποίησης και διαφοροποίησης των εμπορικών εργασιών.” λέει ο Βαβίλοφ.

“Brics Token” !! Γνωρίστε το νόμισμα των BRICS !! Ο κόσμος και τα οικονομικά συμφέροντα αλλάζουν πλευρά !!

Μονό νόμισμα

Στο μέλλον, η δημιουργία ενός ενιαίου νομίσματος BRICS.
Σύμφωνα με τον Boris Kopeikin, αναπληρωτή γενικό διευθυντή του Κέντρου Στρατηγικής Έρευνας (CSR), ένα σύστημα αμοιβαίων εποικισμών ανεξάρτητο από τις δυτικές υποδομές είναι πολύ απαραίτητο για το διεθνές εμπόριο.
.
“Ταυτόχρονα, δεν είναι τόσο κρίσιμο εάν μια τέτοια νομισματική μονάδα θα συνδεθεί με ένα συγκεκριμένο καλάθι νομισμάτων ή θα εμπλέκονται άλλοι μηχανισμοί, για παράδειγμα, μέσω σημείων αναφοράς για τα εμπορεύματα. Είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η σταθερή αξία και το εύρος της χρήσης, το οποίο θα αποφύγει τις ανισορροπίες στο εμπόριο, το οποίο (ειδικά ) θα μπορούσε να είναι πρόβλημα δεδομένου του μεγάλου τρέχοντος πλεονάσματος της Κίνας και του μεγέθους της οικονομίας της Κίνας σε σχέση με άλλες χώρες.
.
Η Τράπεζα BRICS ιδρύθηκε το 2015 ως εναλλακτική λύση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα. Το κύριο καθήκον είναι η χρηματοδότηση προγραμμάτων υποδομής και έργων βιώσιμης ανάπτυξης. Τώρα θα πάρει μια επιπλέον ώθηση.

…………………………………………………………………………………………………..