Ο κόσμος δεν θα είναι ο ίδιος. Οι BRICS μίλησαν για παγκόσμιες αλλαγές

BRICS
Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Cyril Ramaphosa και ο Ινδός πρωθυπουργός Narendra Modi στην τελική συνέντευξη Τύπου μετά την κοινή συνάντηση των ηγετών των BRICS με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων προσκεκλημένων χωρών και πολυμερών οργανισμών - RIA Novosti, 1920, 24/08/2023
© RIA Novosti / Grigory Sysoev
Mikhail Katkov, Renat Abdullin. Η 15η Σύνοδος Κορυφής των BRICS ενέκρινε τη Διακήρυξη του Γιοχάνεσμπουργκ. Πρώτα απ ‘όλα, αναφέρει ότι η Αργεντινή, η Αίγυπτος, το Ιράν, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αιθιοπία εντάσσονται στον οργανισμό από την 1η Ιανουαρίου 2024. Σχετικά με το ποιες προοπτικές ανοίγονται – στο υλικό στο RIA Novosti.

Πρώτο πρόσωπο

“Εκπροσωπούμε τους BRICS ως ένα κόμμα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της οικονομικής ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς και της μεταρρύθμισης του πολυμερούς παγκόσμιου συστήματος. Υποστηρίζουμε το σεβασμό του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των σκοπών και των αρχών που κατοχυρώνονται στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ. Ανησυχούμε για τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις σε διάφορα μέρη του κόσμου και ζητούν την επίλυσή τους με βάση το διάλογο και τις διαβουλεύσεις», δήλωσε ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Cyril Ramaphosa, συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής.
Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Cyril Ramaphosa στην τελική συνέντευξη Τύπου μετά την κοινή συνάντηση των ηγετών των BRICS με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των προσκεκλημένων χωρών και πολυμερών οργανισμών - RIA Novosti, 1920, 24/08/2023
© RIA Novosti / Grigory Sysoev / Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Cyril Ramaphosa στην τελική συνέντευξη Τύπου μετά την κοινή συνάντηση των ηγετών των BRICS με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων προσκεκλημένων χωρών και πολυμερών οργανισμών
.
Η κύρια είδηση ​​είναι η επέκταση του οργανισμού. “Πολλοί είπαν ότι οι χώρες μας είναι πολύ διαφορετικές και δεν θα μπορέσουμε να φτάσουμε σε μια κοινή άποψη. Αλλά η διαφορετικότητα, αντίθετα, ενισχύει την επιθυμία για μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων. Οι BRICS δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη αποτελεσματικών λύσεων και άλλα Τα κράτη θέλουν να ενωθούν μαζί μας Τώρα το κοινό ΑΕΠ των BRICS θα φτάσει το 37% του παγκόσμιου και ο πληθυσμός – 46%», δήλωσε ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.
.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επεσήμανε ότι η επέκταση των BRICS επιτεύχθηκε χάρη στην εκπληκτική διπλωματική ικανότητα της Ραμαφόζα. Ο Πρόεδρος της Ρωσίας είναι βέβαιος ότι η επιρροή αυτού του οργανισμού στον κόσμο θα συνεχίσει να αυξάνεται.
.
“Η Ινδία πάντα υποστήριζε την επέκταση των BRICS. Πιστεύουμε ότι αυτό θα βοηθήσει στην περαιτέρω ενίσχυση του οργανισμού και θα του δώσει επιπλέον ώθηση. Θα πείσει επίσης πολλές χώρες για την πραγματικότητα ενός πολυπολικού κόσμου”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Narendra Modi. Και πρόσθεσε: Η Ινδία έχει στενούς ιστορικούς δεσμούς με όλα τα νέα μέλη. Και όσοι δεν έχουν γίνει ακόμη δεκτοί στον οργανισμό, αλλά προσπαθούν για αυτό, θα γίνουν συνεργάτες.
«Δουλεύοντας μαζί, θα εξασφαλίσουμε ένα λαμπρό μέλλον για τους εαυτούς μας», κατέληξε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ.

Νέος κόσμος

Στη συνέχεια, εκπρόσωποι της Ρωσίας, της Βραζιλίας, της Νότιας Αφρικής, της Ινδίας και της Κίνας κάθισαν στο τραπέζι με τους ηγέτες άλλων 60 κρατών. Κύριο θέμα συζήτησης είναι η διεθνής κατάσταση.
.
Όπως σημείωσε ο Λούλα, σήμερα η επισιτιστική ασφάλεια έχει επανέλθει στο επίπεδο του 2005 και η απειλή της πυρηνικής σύγκρουσης κρέμεται πάνω από την ανθρωπότητα. «Η παρουσία περισσότερων από 60 χωρών στη σύνοδο κορυφής υποδηλώνει ότι δεν θέλουμε να συνεχιστεί ο Ψυχρός Πόλεμος», τόνισε ο πρόεδρος της Βραζιλίας.
Ο Πούτιν εξήγησε στους παρευρισκόμενους: “Οι χώρες του λεγόμενου χρυσού δισεκατομμυρίου κάνουν τα πάντα για να διατηρήσουν τον πρώην μονοπολικό κόσμο. Τους ταιριάζει, τους συμφέρει. Προσπαθούν να αντικαταστήσουν το σύστημα του διεθνούς δικαίου με το δικό τους. – καλείται, πρέπει να πω, για ιδιοτελείς σκοπούς και αλλαγή για χάρη της τρέχουσας πολιτικής κατάστασης ανά πάσα στιγμή και με οποιονδήποτε τρόπο σύμφωνα με τα συμφέροντα των επιμέρους χωρών.
.
Ο Μόντι διευκρίνισε ότι η εξωτερική πολιτική της Ινδίας βασίζεται στις διδασκαλίες του Γκάντι για τη μη αντίσταση στο κακό με τη βία. «Όλος ο κόσμος είναι μια οικογένεια», είπε. Η Ινδία προτείνει να συμπεριληφθεί η Αφρικανική Ένωση στη G20. Ο συνδυασμός των προσπαθειών θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων, είναι βέβαιος ο πρωθυπουργός.
Ο Πρωθυπουργός της Ινδίας Narendra Modi σε κοινή συνάντηση των ηγετών των BRICS - RIA Novosti, 1920, 24/08/2023
© RIA Novosti / ΠΙΣΙΝΑ / Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι σε κοινή συνάντηση των ηγετών των BRICS
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε τη λύπη του που η παγκόσμια τάξη καταστρέφεται, μεταξύ άλλων λόγω της ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης. Η ανθρωπότητα κινείται προς έναν πολυπολικό κόσμο, και αυτό είναι καλό. Ωστόσο, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας, η πολυχρηστικότητα από μόνη της δεν αρκεί. Εάν δεν αναπτυχθούν ισχυροί μηχανισμοί συνεργασίας, η ανθρωπότητα θα επιστρέψει στην κατάσταση που προηγήθηκε του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.
.
“Πρέπει να ενισχύσουμε τους δεσμούς μας και αυτό απαιτεί θάρρος από εμάς, σεβασμό για τον Χάρτη του ΟΗΕ και όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτό δεν είναι εύκολο έργο, αλλά πολύ σημαντικό, ειδικά για την Αφρική, η οποία αντιμετωπίζει τρομερή αδικία”, κατέληξε ο Γκουτέρες. .

τεκτονική μετατόπιση

Η σύνοδος κορυφής στη Νότια Αφρική είναι ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός για την ενίσχυση του πολυπολικού μοντέλου του κόσμου, λέει ο Ντμίτρι Σουσλόφ, Αναπληρωτής Διευθυντής του Κέντρου HSE για Ολοκληρωμένες Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Σπουδές. «Περισσότερα από 20 κράτη δείχνουν ενδιαφέρον για τους BRICS, γεγονός που δείχνει την κολοσσιαία κούραση των πλειοψηφικών χωρών του κόσμου από τους αμερικανοκεντρικούς και ηγεμονικούς θεσμούς που μέχρι πρόσφατα επικρατούσαν στην παγκόσμια πολιτική», τονίζει ο ειδικός. «Η επέκταση του οργανισμού σε αυτά οι συνθήκες είναι μια τεκτονική μετατόπιση».
Τελική συνέντευξη Τύπου μετά από κοινή συνάντηση των ηγετών των BRICS με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων προσκεκλημένων χωρών και πολυμερών οργανισμών - RIA Novosti, 1920, 24/08/2023
© RIA Novosti / Grigory Sysoev / Τελική συνέντευξη Τύπου μετά την κοινή συνάντηση των ηγετών των BRICS με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων προσκεκλημένων χωρών και πολυμερών οργανισμών
Άλλες αποφάσεις είναι επίσης σημαντικές, ιδίως μέτρα για την απομάκρυνση από το δολάριο. Αυτό είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας, καθώς θα εξασφαλίσει οικονομικές σχέσεις με τους εταίρους και θα αποδυναμώσει περαιτέρω την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων των ΗΠΑ και των δορυφόρων τους.
Ταυτόχρονα, οι BRICS δεν είναι πλέον απλώς μια εναλλακτική στα δυτικά πολιτικά μοντέλα, αλλά και η πρωτοπορία της παγκόσμιας πλειοψηφίας. “Αυτό είναι επίσης πλήρως σύμφωνο με τα συμφέροντα της Ρωσίας. Η Μόσχα θα προεδρεύσει του οργανισμού το επόμενο έτος, όταν τα Πέντε θα αυξηθούν επίσημα σε 11 μέλη. Αυτό σημαίνει αυτόματα και ενίσχυση των διμερών δεσμών. Και αν η Δύση επιδιώξει να απομονώσει τη Ρωσία, η αντίθετη διαδικασία είναι πλέον προφανές», υποστηρίζει ο Σουσλόφ.
.
Ο Evgeny Minchenko, Πρόεδρος της εταιρείας επικοινωνίας Minchenko Consulting, πιστεύει επίσης ότι το κύριο αποτέλεσμα της αφρικανικής συνάντησης είναι η αναπλήρωση των BRICS με νέα μέλη. «Όλες αυτές είναι αρκετά στέρεες χώρες και η ένταξή τους στον οργανισμό μιλάει για το βάρος της», σημειώνει.
.
Ένα από τα πλεονεκτήματα των BRICS είναι η απουσία ενός άκαμπτου ιδεολογικού πλαισίου, συνεχίζει ο ειδικός. Δηλαδή, είναι ένα ισχυρό εναλλακτικό κέντρο, που δεν χτίστηκε για κανέναν κυρίαρχο παίκτη.
.
Σχολιάζοντας τη δήλωση Πούτιν ότι οι BRICS δεν στρέφονται εναντίον κανενός, ο Μιντσένκο τονίζει: πράγματι, δεν υπάρχει αντιαμερικανισμός, αλλά μόνο διαφωνία με τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ για παγκόσμια κυριαρχία. Όλο και περισσότερες χώρες θέλουν πλήρη υποκειμενικότητα. Και το επεκτεινόμενο “Five” μπορεί να βοηθήσει σε αυτό.

…………………………………………………………………………………………………