Οι χώρες BRICS καταλήγουν σε συμφωνία για επέκταση

BRICS
Λογότυπο BRICS στο Γιοχάνεσμπουργκ - RIA Novosti, 1920, 23/08/2023
© RIA Novosti / Grigory Sysoev Λογότυπο BRICS στο Γιοχάνεσμπουργκ. Φωτογραφία αρχείου

Υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής: Οι BRICS ενέκριναν ένα έγγραφο που θεσπίζει τις αρχές της επέκτασης της κοινότητας

Οι χώρες BRICS κατέληξαν σε συμφωνία για το θέμα της επέκτασης της ένωσης, δήλωσε ο Νοτιοαφρικανός υπουργός Εξωτερικών Naledi Pandor στον αέρα του Ubuntu Radio .

“Συμφωνήσαμε για το θέμα της επέκτασης, έχουμε ένα έγγραφο που έχουμε εγκρίνει, το οποίο καθορίζει <…> αρχές, διαδικασίες για την εξέταση των χωρών που επιθυμούν να γίνουν μέλη των BRICS”, είπε.

Σήμερα οι BRICS ενώνουν πέντε χώρες. Με τη σειρά τους, 23 κράτη έχουν ήδη εκφράσει την επιθυμία τους να ενταχθούν στο οικονομικό μπλοκ: Αλγερία, Αργεντινή, Μπαγκλαντές, Μπαχρέιν, Λευκορωσία, Βολιβία, Κούβα, Αίγυπτος, Αιθιοπία, Ονδούρα, Ινδονησία, Ιράν, Καζακστάν, Κουβέιτ, Μαρόκο, Νιγηρία, Παλαιστίνη, Σαουδική Αραβία, Σενεγάλη, Ταϊλάνδη, ΗΑΕ, Βενεζουέλα και Βιετνάμ.
.
Το 2022, η BRICS ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει τον αριθμό των χωρών μελών για να καταστήσει τον οργανισμό πιο περιεκτικό. Εκείνη την εποχή, τουλάχιστον 19 κράτη ήθελαν να ενταχθούν στην ένωση.
Όπως είπε ο Νοτιοαφρικανός πρέσβης στη Μόσχα Mzuvukile Maketuka σε συνέντευξή του στο RIA Novosti, όλα τα μέλη της ένωσης καλωσορίζουν την επέκταση, αλλά είναι απαραίτητο να καθοριστούν οι τρόποι αποδοχής νέων μελών, αυτό το θέμα πρέπει να αποφασιστεί συλλογικά.

………………………………………………………………………………………………….