Η Ινδία πρώτη στον κόσμο προσγείωσε με επιτυχία διαστημόπλοιο στον νότιο πόλο της Σελήνης !!

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάδρο της εκπομπής της προσγείωσης του διαστημικού σκάφους Chandrayaan-3 στο φεγγάρι
© ISRO Το καρέ της εκπομπής της προσγείωσης του διαστημικού σκάφους Chandrayaan-3 στο φεγγάρι

Το ινδικό Chandrayaan-3 προσγειώθηκε με επιτυχία στο φεγγάρι

Η Ινδία ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που προσγείωσε επιτυχώς ένα διαστημόπλοιο κοντά στο νότιο πόλο της Σελήνης, η μετάδοση έγινε στο κανάλι YouTube του Ινδικού Οργανισμού Διαστημικής Έρευνας.
.
Ο αυτόματος σταθμός “Chandrayan-3” εκτοξεύτηκε στις 14 Ιουλίου, εισήλθε στη σεληνιακή τροχιά στις 5 Αυγούστου. Η συσκευή πραγματοποίησε αρκετούς ελιγμούς για να προσεγγίσει τη Σελήνη έως ότου η τροχιά της έπεσε στα 100 χιλιόμετρα από την επιφάνεια.
Η μονάδα καθόδου Vikram χωρίστηκε στις 17 Αυγούστου και πραγματοποίησε δύο αποστολές καθόδου.
.
Αναμένεται ότι το ωφέλιμο φορτίο του σεληνιακού ρόβερ θα προσφέρει πρωτοποριακή γνώση σχετικά με τη στοιχειακή σύνθεση της σεληνιακής επιφάνειας. Στη συσκευή είναι εγκατεστημένα ένα φασματόμετρο άλφα-σωματιδίων ακτίνων Χ και ένα φασματοσκόπιο καθοδηγούμενο με λέιζερ. Ανιχνευτές είναι επίσης εγκατεστημένοι στη μονάδα καθόδου Vikram.
.
Το ChaSTE (Chandra Ground Thermophysical Experiment), ένα από τα χρήσιμα δομοστοιχεία του προσεδάφισης, έχει σχεδιαστεί για τη μέτρηση των θερμικών ιδιοτήτων της σεληνιακής επιφάνειας κοντά στην πολική περιοχή.
.
Το σκάφος φέρει επίσης έναν ανιχνευτή Rambha-Langmuir, ο οποίος θα μετρήσει το πλάσμα (ιόντα, ηλεκτρόνια) γύρω από το σημείο προσγείωσης για μία σεληνιακή ημέρα (14 γήινες ημέρες) και έναν ανιχνευτή σεισμικής δραστηριότητας σελήνης, ο οποίος θα παρέχει νέες πληροφορίες για τους σεληνιακούς σεισμούς και μικρομετεωρίτες.

…………………………………………………………………………………………………..