Ο Πούτιν απευθύνθηκε στους συμμετέχοντες στο επιχειρηματικό φόρουμ των BRICS

BRICS

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν παρέδωσε ένα μήνυμα βίντεο στους συμμετέχοντες στο επιχειρηματικό φόρουμ BRICS

καθήκοντα της Ένωσης

Ο Πρόεδρος σημείωσε ότι οι χώρες της Ένωσης σήμερα πρέπει να λύσουν πολύπλοκα προβλήματα. Μιλάμε για τη διασφάλιση της οικονομικής ανάκαμψης μετά την πανδημία, τη βελτίωση της ευημερίας των πολιτών, τον εκσυγχρονισμό της βιομηχανίας, τη δημιουργία αποτελεσματικών αλυσίδων μεταφορών και logistics και την τόνωση της δίκαιης μεταφοράς τεχνολογίας.

«Όλα αυτά τα δύσκολα, πολύπλοκα καθήκοντα πρέπει να επιλυθούν στο πλαίσιο της διαρκώς βαθύτερης αστάθειας στις αγορές μετοχών, νομισμάτων, ενέργειας και τροφίμων, σε συνθήκες σημαντικής πληθωριστικής πίεσης, που προκαλείται, μεταξύ άλλων, από τις ανεύθυνες ενέργειες ενός αριθμός χωρών που θα πραγματοποιήσουν εκπομπές μεγάλης κλίμακας για την εξομάλυνση του κόστους της πανδημίας, η οποία προκαλεί τη συσσώρευση ιδιωτικού και δημόσιου χρέους», είπε ο Πούτιν.

Εμπόριο και επενδύσεις

Ο αρχηγός του κράτους τόνισε ότι τα μέλη των BRICS συνεργάζονται στις αρχές της ισότητας και της εταιρικής υποστήριξης. Πρόσθεσε ότι την τελευταία δεκαετία, οι αμοιβαίες επενδύσεις των χωρών της Ένωσης αυξήθηκαν έξι φορές. Οι επενδύσεις τους στην παγκόσμια οικονομία στο σύνολό τους έχουν διπλασιαστεί και οι συνολικές εξαγωγές τους έχουν φτάσει το 20% του παγκόσμιου αριθμού, είπε ο πρόεδρος.
Με τη σειρά του, ο εμπορικός κύκλος εργασιών της Ρωσσίας με τις χώρες BRICS ξεπέρασε τα 230 δισεκατομμύρια δολάρια. Ταυτόχρονα, υπό τις παρούσες συνθήκες, η Μόσχα θα επαναπροσανατολίσει τις ροές μεταφορών και logistics προς αξιόπιστους εταίρους, συμπεριλαμβανομένων των κρατών BRICS, σημείωσε ο πρόεδρος.
.
Επίσης, χαρακτήρισε λογικό μια από τις προτεραιότητες της συνεργασίας των «πέντε» συνολικά ήταν η ενίσχυση της διασύνδεσης, η δημιουργία νέων βιώσιμων συγκοινωνιακών οδών. Μεταξύ των εμβληματικών ρωσικών έργων, ο Πούτιν σημείωσε τη διαδρομή της Βόρειας Θάλασσας και τον νέο διεθνή μεταφορικό διάδρομο Βορρά-Νότου.
«Αυτές οι δύο διαμπερείς αρτηρίες έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν τις συντομότερες και πιο οικονομικά βέλτιστες εμπορικές οδούς που συνδέουν μεγάλους βιομηχανικούς, γεωργικούς και ενεργειακούς κόμβους με τις καταναλωτικές αγορές», τόνισε ο πρόεδρος.

Απόρριψη του δολαρίου

Ο Πούτιν χαρακτήρισε επίσης μη αναστρέψιμη τη διαδικασία αποδολαριοποίησης των οικονομικών δεσμών μεταξύ των χωρών BRICS.

«Η αντικειμενική αμετάκλητη διαδικασία αποδολαριοποίησης των οικονομικών μας δεσμών κερδίζει δυναμική, καταβάλλονται προσπάθειες για την επεξεργασία αποτελεσματικών μηχανισμών αμοιβαίων διακανονισμών και νομισματικού και χρηματοοικονομικού ελέγχου», είπε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο, το μερίδιο του αμερικανικού νομίσματος στις εξαγωγικές-εισαγωγικές πράξεις μεταξύ των μελών της ένωσης μειώνεται σταθερά και πέρυσι ανήλθε σε μόλις 28,7%.

Διατροφικά προβλήματα και η συμφωνία των σιτηρών

Ο αρχηγός του κράτους είπε επίσης ότι η Μόσχα είναι υπέρ της καθιέρωσης στενότερης συνεργασίας στο πλαίσιο των BRICS για το ζήτημα της αξιόπιστης και αδιάλειπτης παροχής τροφίμων και ενεργειακών πόρων στις παγκόσμιες αγορές. Πρόσθεσε ότι η Ρωσία αυξάνει με συνέπεια την προσφορά καυσίμων, γεωργικών προϊόντων και λιπασμάτων στις χώρες του Παγκόσμιου Νότου. Επιπλέον, η Μόσχα συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση της παγκόσμιας επισιτιστικής και ενεργειακής ασφάλειας, στην επίλυση οξέων ανθρωπιστικών προβλημάτων, καθώς και στην καταπολέμηση της πείνας και της φτώχειας σε άπορα κράτη, είπε ο Πούτιν.
Ωστόσο, ορισμένες χώρες εμποδίζουν τη Ρωσία να προμηθεύει σιτηρά και λιπάσματα στις παγκόσμιες αγορές, είπε ο πρόεδρος.
«Η Ρωσία εσκεμμένα εμποδίζει την προμήθεια σιτηρών και λιπασμάτων στο εξωτερικό και ταυτόχρονα μας κατηγορεί υποκριτικά για την τρέχουσα κατάσταση κρίσης στην παγκόσμια αγορά. Γραμματεία του ΟΗΕ και αρχικά είχε ως στόχο τη διασφάλιση της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας, τη μείωση της απειλής της πείνας και τη βοήθεια των φτωχότερων χωρών», τόνισε ο αρχηγός του κράτους.
.
Πρόσθεσε ότι ως μέρος της συμφωνίας, δεν εκπληρώθηκε ούτε μία υποχρέωση προς τη Μόσχα. Μιλάμε για απόσυρση από τις κυρώσεις των ρωσικών εξαγωγών σιτηρών και λιπασμάτων στις παγκόσμιες αγορές.

“Οι υποχρεώσεις προς τη Ρωσία σε αυτό το θέμα απλώς αγνοήθηκαν. Μας εμπόδισαν ακόμη και να μεταφέρουμε δωρεάν ορυκτά λιπάσματα που ήταν αποκλεισμένα στα ευρωπαϊκά λιμάνια, αν και ήταν μια καθαρά ανθρωπιστική ενέργεια, στην οποία δεν θα έπρεπε να ισχύουν καταρχήν κυρώσεις”, είπε ο Πούτιν.

Δήλωσε επίσης ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να επιστρέψει στη συμφωνία σιτηρών σε περίπτωση πραγματικής εκπλήρωσης των υποχρεώσεων προς αυτήν.
Όσον αφορά τις χώρες της Αφρικής , οι διαπραγματεύσεις για τη δωρεάν προμήθεια σιτηρών είναι κοντά στην ολοκλήρωση, σημείωσε ο αρχηγός του κράτους. Πρόσθεσε ότι η Ρωσία είναι σε θέση να αντικαταστήσει τα ουκρανικά προϊόντα τόσο σε εμπορική βάση όσο και με τη μορφή δωρεάν βοήθειας σε χώρες που έχουν ανάγκη.
Ο Πούτιν εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα ότι το Επιχειρηματικό Φόρουμ και το Επιχειρηματικό Συμβούλιο BRICS θα συνεχίσουν το δημιουργικό τους έργο με στόχο την εμβάθυνση των επαφών μεταξύ των επιχειρηματιών και την υλοποίηση νέων έργων. Ολοκληρώνοντας, κάλεσε επιχειρηματίες από τις χώρες της ένωσης στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ, που θα διεξαχθεί στις 10-13 Σεπτεμβρίου στο Βλαδιβοστόκ .
.
Πηγή : RIA Novosti

………………………………………………………………………………………………..