Ο επικεφαλής της Roskosmos σχολίασε το ατύχημα του Luna-25

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η εκτόξευση του πυραύλου φορέα Soyuz-2.1b με τον αυτόματο διαστημικό σταθμό Luna-25 από το κοσμοδρόμιο Vostochny. Φωτογραφία: Sergey Savostyanov / TASS

Σύνοψη δευτερολέπτων: ο επικεφαλής της Roskosmos σχολίασε το ατύχημα του Luna-25

Ο κύριος λόγος για το ατύχημα του διαπλανητικού σταθμού “Luna-25” ήταν η διόρθωση της τροχιάς, με αποτέλεσμα το σύστημα πρόωσης της συσκευής να δουλέψει για 127 δευτερόλεπτα αντί για 84 που είχαν προγραμματιστεί. Αυτό ανακοινώθηκε στον αέρα του το τηλεοπτικό κανάλι Russia-24 από τον γενικό διευθυντή της Roscosmos, Γιούρι Μπορίσοφ.

«Το σβήσιμο του κινητήρα δεν συνέβη κανονικά· αντί για τα προγραμματισμένα 84 δευτερόλεπτα, λειτούργησε για 127 δευτερόλεπτα. Αυτός ήταν ο κύριος λόγος για την αποτυχία της συσκευής, είπε ο Μπορίσοφ.

Πριν από τη φόρτωση, το έργο πτήσης για διόρθωση τροχιάς προσομοιώθηκε αρκετές φορές στο επίγειο σταντ, αλλά, παρά τη σταθερή ραδιοεπικοινωνία και τη γνώση της θέσης της συσκευής, η επαφή μαζί της διεκόπη και δεν ήταν δυνατή η αποκατάστασή της, ο γενικός διευθυντής σημείωσε η κρατική εταιρεία.

Η επιτροπή για τη διερεύνηση των αιτιών του ατυχήματος έχει ήδη ξεκινήσει τις εργασίες, αλλά ένας από τους λόγους για την αποτυχία της αποστολής Luna-25 είναι η διακοπή του σεληνιακού προγράμματος για σχεδόν μισό αιώνα, τόνισε ο Μπορίσοφ.

Η Ρωσία πρέπει οπωσδήποτε να συμμετάσχει στη σεληνιακή κούρσα που έχει ξεκινήσει, πιστεύει.

«Η χώρα μας στο πρόσφατο παρελθόν, σε πιο δύσκολες καταστάσεις, αναζήτησε τη δυνατότητα διεξαγωγής τέτοιων πειραμάτων. Αυτό δεν είναι μόνο το κύρος της χώρας και η επίτευξη κάποιων γεωπολιτικών στόχων. Αυτό γίνεται για τη διασφάλιση της αμυντικής ικανότητας και την επίτευξη τεχνολογικής κυριαρχίας. Κάθε αποστολή ενός τέτοιου σχεδίου δίνει μια τεράστια ώθηση στην ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας. Και αυτή είναι η απόλυτη αξία αυτών των πειραμάτων. Σήμερα έχει και πρακτική αξία, γιατί έχει ξεκινήσει ο αγώνας για την ανάπτυξη των φυσικών πόρων της σελήνης. Και στο μέλλον, η Σελήνη θα γίνει μια πλατφόρμα για εξερεύνηση στο βάθος του διαστήματος, μια ιδανική πλατφόρμα. Επομένως, φυσικά, πρέπει να βρούμε μια ευκαιρία και να συνεχίσουμε την έρευνα και να διεξάγουμε το σεληνιακό πρόγραμμα. είπε ο Μπορίσοφ.

Όπως ανέφερε ο Roskosmos την προηγούμενη μέρα, σύμφωνα με το πρόγραμμα πτήσης Luna-25 στις 19 Αυγούστου, δόθηκε μια ώθηση για να σχηματιστεί μια ελλειπτική τροχιά πριν από την προσγείωση του σταθμού. Περίπου στις 2:57 μ.μ. ώρα Μόσχας, η επικοινωνία μαζί της διεκόπη.

«Τα μέτρα που ελήφθησαν στις 19 και 20 Αυγούστου για την αναζήτηση του Luna-25 και την επαφή μαζί του δεν απέφεραν κανένα αποτέλεσμα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της προκαταρκτικής ανάλυσης, λόγω της απόκλισης των πραγματικών παραμέτρων παλμού από τις υπολογιζόμενες, ο αυτόματος σταθμός πέρασε σε τροχιά εκτός σχεδίου και έπαψε να υπάρχει ως αποτέλεσμα σύγκρουσης με τη σεληνιακή επιφάνεια. Μια ειδικά συγκροτημένη διυπηρεσιακή επιτροπή θα ασχοληθεί με τα ζητήματα της διευκρίνισης των αιτιών της απώλειας του Luna-25. — αναφέρεται στο μήνυμα της κρατικής εταιρείας που αναρτήθηκε στον ιστότοπό της.

Πηγή

……………………………………………………………………………………………