Για το κοινό συμφέρον. Οι BRICS ως πηγή ενός νέου μοντέλου παγκόσμιας τάξης

BRICS ΑΡΘΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προετοιμασίες για τη σύνοδο κορυφής των BRICS στο Γιοχάνεσμπουργκ

Συμβιβασμός στην προσέγγιση γενικών λύσεων. Αυτό ήταν το μήνυμα που δόθηκε στη συγκρότηση της ομάδας χωρών BRICS. Ως εκ τούτου, παραμένει, όπως επαναλαμβάνουν η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική, μέλη της ένωσης.

Την παραμονή της συνόδου κορυφής των BRICS στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής, η συλλογική Δύση παραδοσιακά κλιμακώνει την κατάσταση. Στις δηλώσεις τους, οι πολιτικοί προσπαθούν με κάθε δυνατό τρόπο να στρέψουν την παγκόσμια κοινότητα εναντίον αυτής της διακρατικής ένωσης. Στις ΗΠΑ και στην ΕΕ δεν αρέσει το γεγονός ότι οι BRICS έχουν τη δυνατότητα να γίνουν ένα πολιτικό βαρύ βάρος έναντι του οποίου η Ευρώπη και η Αμερική μπορούν να χάσουν. Και η τάση προς αυτό είναι πολύ σαφής. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να ενταχθούν σε αυτόν τον σύλλογο. Είναι εντυπωσιασμένοι από τη συμβιβαστική προσέγγιση στην κοινή προσέγγιση λήψης αποφάσεων BRICS. Ήταν αυτό το μήνυμα που δόθηκε όταν η ομάδα μόλις σχηματιζόταν. Παραμένει έτσι, όπως υπενθύμισε για άλλη μια φορά ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε άρθρο του για το νοτιοαφρικανικό περιοδικό Ubuntu.
.
«Δεν έχουμε στόχο να αντικαταστήσουμε τους υπάρχοντες πολυμερείς μηχανισμούς, πολύ περισσότερο να γίνουμε ένας νέος «συλλογικός ηγεμόνας», έγραψε ο Λαβρόφ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιθυμία της ομάδας BRICS είναι μόνο ότι ανεξάρτητα από τα βήματα που γίνονται, το κύριο πράγμα είναι χωρίς προκατάληψη για κανέναν. Και το κλειδί για την επιτυχία των ενεργειών θα είναι η λήψη αποφάσεων για χάρη των κοινών συμφερόντων. Λαμβάνοντας αυτό ως βάση, οι BRICS μπορούν να γίνουν πηγή για την ανάπτυξη ενός νέου μοντέλου της παγκόσμιας τάξης. Και αυτό μπορεί να ακολουθηθεί από θετικές αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία, δήλωσε ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Cyril Ramaphosa σε ομιλία του στο έθνος την παραμονή της συνόδου κορυφής των BRICS.
.
«Οι χώρες BRICS μπορούν συλλογικά να διαμορφώσουν την παγκόσμια δυναμική και, ενεργώντας από κοινού, μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικές αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία και τις διεθνείς σχέσεις», δήλωσε ο Ramaphosa.
.
Το γεγονός ότι θα είναι ευκολότερο να οικοδομήσουμε έναν νέο κόσμο μαζί – από όλο τον κόσμο, σημείωσε επίσης ο Λαβρόφ στο άρθρο του. Έτσι, απάντησε στο ερώτημα για το τι επιδιώκει η BRICS «ξεκινώντας τη διαδικασία επέκτασης», ενώ υπενθύμισε ότι η Νότια Αφρική έγινε δεκτή στον σύνδεσμο μετά από καθολική έγκριση.
Παρεμπιπτόντως, οι ηγέτες 23 χωρών έχουν ήδη ανακοινώσει επίσημα την επιθυμία τους να ενταχθούν στους BRICS, ανέφερε στις αρχές Αυγούστου ο επικεφαλής του Υπουργείου Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής Naledi Pandor.
.
Το Πεκίνο, η Πρετόρια, το Νέο Δελχί και η Μόσχα τάσσονται υπέρ της ενίσχυσης του πολιτικού βάρους των BRICS για χάρη ενός δίκαιου κόσμου. Ενάντια στην επέκταση – Μπραζίλια. Ως επιχείρημα, προβάλλεται η θέση ότι όσο ευρύτερες θα είναι οι τάξεις των BRICS, τόσο λιγότερο συνεκτικός θα είναι ο σύνδεσμος. Είναι αλήθεια ότι η Βραζιλία δεν σκοπεύει να εμποδίσει τη διαδικασία.
.
Εκεί που η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική είναι απόλυτα ενωμένες είναι η δυσαρέσκειά τους για την αυξανόμενη κυριαρχία του δολαρίου ΗΠΑ. Υπήρξαν προτάσεις για τη δημιουργία ενός ενιαίου νομίσματος για τους BRICS, θέλοντας έτσι να επιταχύνει τη διαδικασία αποδολαριοποίησης σε αμοιβαίες διακανονισμούς. Ωστόσο, αυτό το θέμα απαιτεί προσεκτική μελέτη και σε αυτό αλληλέγγυες είναι και οι χώρες που είναι μέλη της ένωσης. Τώρα το πιο σημαντικό, κατά τη γνώμη τους, είναι η ενίσχυση των δυνατοτήτων της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας (ιδρυτές είναι οι χώρες BRICS), καθώς και η χρήση εθνικών νομισμάτων στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ τους. Η σύνοδος κορυφής των BRICS θα πραγματοποιηθεί στο Γιοχάνεσμπουργκ στις 22-24 Αυγούστου.
.
Συγγραφέας Oleg Obukhov, ραδιόφωνο Sputnik

………………………………………………………………………………………………….