Το Πεντάγωνο κατηγόρησε τη Ρωσσία ότι αναπτύσσει βιολογικά όπλα

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΥΓΕΙΑ

Το Πεντάγωνο, σε έκθεσή του για την κατάσταση της άμυνας έναντι βιολογικών απειλών, ανέφερε ότι ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσσίας, συνεχίζουν τα προγράμματα για την ανάπτυξη βιοόπλων. Αποδεικτικά στοιχεία τέτοιας δραστηριότητας δεν παρέχονται στην έκθεση.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν ότι η Βόρεια Κορέα και η Ρωσσία συνεχίζουν επιθετικά προγράμματα βιολογικών όπλων κατά παράβαση των υποχρεώσεων βάσει της Σύμβασης για τα βιοόπλα και τις τοξίνες και εκφράζουν ανησυχία για τη δραστηριότητα του Ιράν». λέει η κριτική. Την ίδια ώρα, το Πεντάγωνο δεν διευκρινίζει σε τι ακριβώς βασίζεται η αξιολόγησή του.

Το Πεντάγωνο λέει ότι «η ΛΔΚ, η Ρωσσία, η Βόρεια Κορέα και το Ιράν πιθανότατα διατηρούν τη γνώση και την ικανότητα να παράγουν και να χρησιμοποιούν παραδοσιακά παθογόνα και τοξίνες».

Ο αμερικανικός στρατός επιμένει ότι η Ρωσσία δεν έχει αναγνωρίσει πλήρως την ύπαρξη πρώην σοβιετικών προγραμμάτων, δεν έχει παράσχει αποδεικτικά στοιχεία για την κατάργησή τους και φέρεται ότι «συνεχίζει τις κρυφές προσπάθειες» για την προστασία της πιθανής βιοερευνητικής έρευνας διπλής χρήσης.

Νωρίτερα, το ρωσσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι τα στρατιωτικά βιολογικά έργα του Πενταγώνου που λειτουργούν σε όλο τον κόσμο του επιτρέπουν να αποκτήσει πρόσβαση σε πιθανούς παράγοντες βιολογικών όπλων. Ο Igor Kirillov, επικεφαλής των Στρατευμάτων Ακτινοβολίας, Χημικής και Βιολογικής Προστασίας (RCBZ) των Ρωσσικών Ενόπλων Δυνάμεων , δήλωσε ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει πληροφορίες για περισσότερους από 100 Ουκρανούς συμμετέχοντες σε βιολογικά προγράμματα διπλής χρήσης των ΗΠΑ. Σημείωσε ότι δεν διαψεύστηκε ούτε ένα γεγονός της αμερικανικής βιολογικής έρευνας διπλής χρήσης, που ανακοινώθηκε από το ρωσσικό υπουργείο Άμυνας. Ο Κιρίλοφ πρόσθεσε ότι το Κίεβο συνεχίζει να συνεργάζεται με το Πεντάγωνο για τα πιο επικίνδυνα παθογόνα για τον άνθρωπο, όπως ο άνθρακας, η ευλογιά, η πανώλη, ο Έμπολα, συνολικά σχεδόν 50 είδη βακτηρίων και ιών.

Πηγή

………………………………………………………………………………………………..