Χαβάη. “Με το ζόρι μας έκαναν αποικία των ΗΠΑ. Μας πήραν τη γη…. Μας απαγόρευσαν τη γλώσσα.” (vid)

TOP STORIES
https://twitter.com/KYTKYTKYTKYTKYT/status/1691698806092353707

«Δεν είμαστε Αμερικανοί. Θα πεθάνουμε σαν Χαβανέζοι. Δεν θα γίνουμε ποτέ Αμερικανοί… Μας πήραν τη γη. Φυλάκισαν τη βασίλισσα μας. Μας απαγόρευσαν τη γλώσσα. Με το ζόρι μας έκαναν αποικία των Ηνωμένων Πολιτειών». -Ομιλία Haunani Kay Trask, 17 Ιανουαρίου 1993.

………..

Ο υπολογιστής του Ερατοσθένη και ο περίπλους της γης.

Περί το έτος 232π.Χ. ο πλοίαρχος Ράτα και ο πλοηγός Μάουι, επικεφαλής ενός στόλου, ξεκίνησαν από την Πτολεμαϊκή Αίγυπτο για να κάνουν τον γύρο της γης…

Ένα από τα όργανα πλοήγησης που ο Μάουι είχε μαζί του ήταν μια υπολογιστική μηχανή που αποκαλούσε “τανάουα”. Ένα παρόμοιο όργανο ήταν γνωστό το 1492 σαν “torquetum”.

Σχέδιο του “τανάουα” έχει βρεθεί σε σπηλιά του Ίριαν Τζάγια στην δυτική Νέα Γουινέα και πιθανότατα ο Μάουι χρησιμοποιούσε για να υπολογίσει το γεωγραφικό μήκος.

Το σχέδιο της “τανάουα” συνοδευότανε από μια επιγραφή που αποκρυπτογραφήθηκε το 1970: “Η Γή έχει κλίση. Συνεπώς, τα σημεία της μισής εκλειπτικής κυριαρχούν στον νότο, τα άλλα μισά αντέλλουν στην άνοδο. Αυτός είναι ο υπολογιστής του Μάουι

………..

ΑΛΦΕΙΟΣ : Οι Χαβανέζοι δεν είναι οι μόνοι που ζουν υπόδουλοι … Αλλά οι κατακτητές που με κάθε τρόπο προσπαθούν να σβήσουν την Ιστορία του παρελθόντος, γίνονται φαιδροί !! Αίφνης, μέσω των ΜΜΕ, παραποιούν ακόμα και τις ονομασίες !! “Λαχάινα” ανέβαζαν … “Λαχάινα” κατέβαζαν την ονομασία της πόλης Lahaina !!

Η πόλις, ρε παραποιητές και διαστρεβλωτές, λέγεται Λάχαινα !! Λάχαινα !! Λάχαινα !!

………….

Μύθοι από το αρχιπέλαγος της Χαβάης

Λένε πως κάποτε ο ημίθεος Māui, ο γιος της Hina-a-ke-ahi της θεάς του Φεγγαριού, είπε στα αδέρφια του πως θέλει να τον βοηθήσουν να ψαρέψει. Ο κόσμος τότε δεν είχε γίνει ακόμη όπως τον ξέρουμε. Τα αδέρφια του δέχτηκαν, έριξε τότε ο Māui το τεράστιο αγκίστρι του, το Manaiakalani, στον βυθό της θάλασσας και φώναξε στα αδέρφια του να τον βοηθήσουν να τραβήξει το ψάρι που έπιασε. Και τραβούσαν τα αδέρφια και άρχισε να βγαίνει από τη θάλασσα το πρώτο νησί, γιατί αυτός ήταν ο σκοπός του Māui. Και έριξε πάλι το αγκίστρι ξανά και ξανά και έβγαλε έτσι από τον βυθό του ωκεανού όλα τα νησιά του αρχιπελάγους.

Art source here
https://www.willowisps.gr/main/-/9/8/2018

Μία άλλη ιστορία μας λέει πως ο ουρανός τοποθετήθηκε εκεί ψηλά. Μια μέρα ο Māui διαπίστωσε πως ο ουρανός ήταν πολύ χαμηλά, σχεδόν ακουμπούσε τα νησιά που είχε βγάλει από το νερό. Κανένα πλάσμα δεν θα μπορούσε να σηκωθεί όρθιο. Ταξίδεψε, λοιπόν, στην πόλη Lahaina και βρήκε τον πατέρα του. Ξάπλωσαν οι δυο τους ανάμεσα από ουρανό και γη και άρχισαν να σπρώχνουν, να σπρώχνουν μέχρι που τον σήκωσαν αρκετά ψηλά για τους ανθρώπους. Αν δεν είχε γίνει αυτό, κανένας άνθρωπος δεν θα άντεχε να ζήσει επάνω στη γη… Συνεχίστε

……….

Η ΧΑΪΝΑ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ

Μια από τις παλαιότερες Θεές της Χαβάης. Λατρεύεται ως Θεά του φεγγαριού αλλά και των κοραλιών. Λατρεύεται επίσης ως δημιουργός, μητέρα, προστάτρια αλλά και ως καταστροφέας. Διαφορετικοί μύθοι παρουσιάζουν διάφορες όψεις της Θεάς τόσο ως Θεά του φεγγαριού όσο και ως Θεά της θάλασσας…

Όμως … Μια παλαιά χθόνια θεότητα είναι η Δήμητρα Χαμύνη (προσωνυμία που σημαίνει «καθιστή στο χώμα»), το ιερό της οποίας εντοπίστηκε το 2007 κατά μήκος του δρόμου που διασχίζει τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας… , στον ιδιαίτερο τόπο της οποίας οι ντόπιοι κάτοικοι, κρατούν το λεκτικό ιδίωμα “χάμου” ή “χάμω” όταν κάτι ή κάποιος είναι “χαμηλά” , δηλαδή ίσα με το χώμα … “κατάχαμα” !! Το λήμμα “χα” είναι συγγενές και δηλώνει την ρίζα του δένδρου της πανάρχαιας Ιστορίας των Ελλήνων !!

Taíno. ΟΙ ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ ΤΗΣ “ΚΑΡΑΪΒΙΚΗΣ” !! “Taíno” ΟΠΩΣ “ΑΪνού” ;

ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΟΥ ΕΛΛΑΝΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ !!! ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΧΝΗΣ PUERTO CISNES ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΧΙΛΗ !!!

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΝΟΠΛΙΑ, ΚΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΠΕΛΕΚΥΣ ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΑΝ ΣΤΙΣ ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ !!! ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΒΑΡΒΑΡΟΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ΥΠΟΚΛΙΘΕΙΤΕ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ. ΟΛΟΣ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΣ !!!

……….

ΗΠΑ. Οι καουμπόηδες (γάγγραινα) του πλανήτη δεν έχουν λεφτά για τα εκ/μύρια αστέγων, πεινασμένων και ναρκομανών !!

………………………………………………………………………………..