Η Μάχη των Εθνών

ΑΛΦΕΙΟΡΡΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ Η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΑΜΙΟΥ

Ο Στ΄ Συνασπισμός

με χώρες-μέλη την Αυστριακή Αυτοκρατορία, τη Βρεταννική Αυτοκρατορία, τη Ρωσσική Αυτοκρατορία, την Ισπανική Αυτοκρατορία, το Βασίλειο της Πρωσσίας, το Βασίλειο της Σουηδίας, το Βασίλειο της Πορτογαλίας, καθώς και μερικά μικρότερα γερμανικά κρατίδια, σκοπό είχε να στρέψη τις χώρες-μέλη κατά του Ναπολέοντα.

Οι δυνάμεις του Συνασπισμού χωρίστηκαν σε 3 στρατιές:

  • Τη Βόρεια Στρατιά, υπό την ηγεσία του Ζαν-Μπατίστ Μπερναντότ (στην συνέχεια βασιλιάς Κάρολος ΙΔ΄ Ιωάννης της Σουηδίας).
  • Τη Στρατιά της Σιλεσίας, στο κέντρο, υπό την ηγεσία του Γκέμπχαρτ φον Μπλύχερ.
  • Τη Στρατιά της Βοημίας, στα νότια, υπό την ηγεσία του πρίγκηπα Καρόλου Φιλίππου του Σβάρτσενμπεργκ (Schwarzenberg).

Αν και Ρώσσοι στρατιώτες βρίσκονταν και στις 3 στρατιές, για πολιτικούς λόγους ο Αλέξανδρος Α΄ της Ρωσσίας δεν ζήτησε να δοθεί ανώτατη διοίκηση στους Ρώσσους στρατηγούς.

Την Βόρεια Στρατιά 

στην μάχη της Λειψίας με  Σουηδούς, Ρώσσους και Πρώσσους της Βόρειας Στρατιάς διοικούσε ο πρώην στρατάρχης του Ναπολέοντα, Ζαν-Μπατίστ Μπερναντότ, ο μελλοντικός Βασιλιάς Κάρολος ΙΔ΄ Ιωάννης της Σουηδίας. Μετά την υπογραφή της συμφωνίας ειρήνης του Τίλσιτ, ο Μπερναντότ διορίστηκε διοικητής του γαλλικού στρατού εκστρατείας και υποδιοικητής στη Βόρεια Γερμανία και στη Δανία. Ο Μπερναντότ κατάφερε να κερδίσει αμέσως τη συμπάθεια των κατοίκων . Ο Μπερναντότ, στο συνέδριο που συγκάλεσε ο βασιλιάς της Σουηδίας, Κάρολος ΚΓ, που δεν είχε άρρενα γόνο, ορίστηκε πρίγκηπας-διάδοχος του θρόνου της Σουηδίας και της Νορβηγίας. Ο μοναδικός όρος ήταν να δεχθεί ο Μπερναντότ τον Λουθηρανισμό. Και φυσικά δέχθηκε.

Ήταν στη μάχη της Λειψίας όπου, τραυματίστηκε και τελικά έχασε το δεξί χέρι του ο πρίγκηπας Αλέξανδρος Υψηλάντης, ο οποίος στον ρωσσικό στρατό έφτασε μέχρι τον βαθμό του υποστρατήγου, μάλιστα, πολέμησε και ως ανθυπίλαρχος στο σώμα των εφίππων σωματοφυλάκων του Τσάρου Αλέξανδρου Α΄ της Ρωσσίας.

Μάχη των Εθνών

Στην Μάχη της Λειψίας, γνωστή και ως  Μάχη των Εθνών, ήταν η πρώτη φορά που ο Ναπολέων ηττήθηκε σε μια προγραματισμένη μάχη. Την επόμενη άνοιξη, οι δυνάμεις επτά μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων, γνωστές ως Έκτος Συνασπισμός, νίκησαν τον Ναπολέοντα, και βάδισαν θριαμβευτικά στο Παρίσι. O δε Τσάρος Αλέξανδρος Α της Ρωσσίας ονομάστηκε σωτήρας της Ευρώπης όταν θριαμβευτικά με τον ρωσσικό στρατό (Εικόνα) παρέλασε στο Παρίσι. Ο Ναπολέων παραιτήθηκε και εξορίστηκε στην Έλβα. Το πρώτο <Βατερλώ>, η μάχη της Λειψίας για τον Ναπολέοντα ήταν και η αρχή τους τέλους του.