ΤΗΝΟΣ. Η Τριήρης του Παναίτιου κοσμεί το έμβλημα του Δήμου και ΟΧΙ κάποια … “παναγία” !!

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid02NPwGdLACajAHB5DBk91avbaEDRfJYUZ9tcnWngw4GkmaK4RRqeR2rM6B8FiqJtK1l&id=100004289867610
ΑΛΦΕΙΟΣ : Ω! Αυτόχθονες Ιθαγενείς Έλληνες … που καταντήσαμε … να μη γνωρίζουμε την πραγματική Ιστορία μας … !! 
ΔΗΜΟΣ ΤΗΝΙΩΝ  ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΝΑΟ ΤΗΣ ΘΕΑΣ ΑΘΗΝΆΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΑΝ ΡΑΣΟΤΕΡΑΤΑ & ΤΟ ΤΙΜΗΤΙΚΟ ΣΗΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ …
ΔΩΡΟ ΣΕ ΟΣΕΣ ΚΑΙ ΟΣΟΥΣ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΎ ΔΙΑΛΥΕΙ ΤΑ ΠΑΠΑΡΑΜΥΘΙΑ.
.
Στίλβη Μαρία Μαυρίδου
Της νήσου η ονομασία ομολογεί: ΤΗΝΟΣ/ΤΗΝΟΥ –> Τ + Η + ΝΟΣ/ΝΟΥ
Στάσις (Τ) του Νου (Ν) εις το ύψος του Ηλίου (Η)
Στέκει ο Νους, από τον Ήλιο φωτιζόμενος, και ιστορικά αναλογίζεται:
.
Στα πρώιμα ιστορικά χρόνια, η Τήνος ονομάζετο και Υδρούσα, λόγω της αφθονίας των υδάτων της, αλλά και Οφιούσα για το πλήθος των φιδιών (κυρίως έχιδνες) που υπήρχαν εκεί. Η παράδοση αναφέρει ότι ο Ποσειδών, προστάτης της Τήνου, απάλλαξε το νησί από τα φίδια και τους σκορπιούς.
.
Όταν το -664 οι Αθηναίοι πήραν στον έλεγχο τους το Ιερό του Απόλλωνα στην Δήλο, η επιρροή τους έγινε αισθητή στην Τήνο κι οδήγησε το νησί στους θαλάσσιους εμπορικούς δρόμους του Αιγαίου και στην ανάπτυξη παραθαλάσσιων οικισμών. Εκείνη την εποχή, νέο κέντρο της Τήνου αναδείχθηκε το Άστυ. Ήταν η πόλις που προέκυψε από τη συνένωση των μικρότερων οικισμών στην περιοχή όπου σήμερα βρίσκεται ο ναός της Παναγίας.
.
Το -480 η Τήνος καταλαμβάνεται από τον Περσικό στόλο και υποχρεώνεται να συμμετάσχει στην εκστρατεία του Ξέρξη. Όμως λίγο πριν από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας, η Τηνιακή τριήρης µε αρχηγό τον Παναίτιο του Σωσιµένους, αυτομόλησε κι ενώθηκε µε τον ελληνικό στόλο, συμβάλλοντας σηµαντικά στην νίκη των Ελλήνων. Γι’ αυτόν τον λόγο το όνομα της Τήνου ανεγράφη, ως ένδειξη αναγνώρισης, στον περίφημο αναθηµατικό ∆ελφικό τρίποδα.
.
Η τριήρης του Παναίτιου είναι σήµερα το δηµόσηµο του ∆ήµου Τήνου.
.
Μετά το τέλος των Μηδικών πολέμων, το Άστυ της Τήνου ακμάζει και σταδιακά περιλαμβάνει αγορά, ιερά και θέατρο, που αναπτύσσονται στην περιοχή γύρω από την σημερινή εκκλησία της Παναγίας.
.
Τον -4ο αιώνα η άνοδος της Μακεδονικής ισχύος και η κατάρρευση της Αθηναϊκής ηγεμονίας θα σηματοδοτήσει μια περίοδο αναταραχών που θα οδηγήσουν στην οχύρωση της ακρόπολης του Άστεως. Το εντυπωσιακό τείχος που υψώθηκε τότε, περικλείει τον λόφο βόρεια του ναού της Παναγίας και σώζεται έως σήμερα σε σημαντικό βαθμό.
.
Την ίδια εποχή, θα ανεγερθεί ο ναός του Ποσειδώνος και της Αμφιτρίτης, στην παράλια περιοχή Κιόνια (ετυμολογείται από το «κίωνες»). Ο ναός ευρίσκετο μέσα σε άλσος και ήταν “θέας άξιος”, κατά τον Στράβωνα. Εντός του ναού υπήρχαν μεγάλα αγάλματα του θεού και της Αμφιτρίτης, έργα του Αθηναίου Τηλέσιου. Καθώς στην Τήνο ο Ποσειδών λατρευόταν ως “Μέγας Ιατρός”, ο ναός του ήταν επίσης θεραπευτήριο.
.
Η ακτινοβολία του ναού υπήρξε τόσο σημαντική, ώστε η Τήνος ονομάστηκε επίσημα “Ιερά Νήσος”.
Στην Τήνο υπήρχαν επίσης ναοί του Διονύσου και του Απόλλωνος και ετελούντο εορτές προς τιμήν των θεών τούτων καθώς επίσης και τελετές προς τιμήν του Διός.
.
Το -146, η Τήνος περιέρχεται στη Ρωμαϊκή κυριαρχία και μέσα στα πλαίσια της PaxRomana, θα γνωρίσει μια περίοδο ευημερίας που θα διαρκέσει ως τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες.
.
Το -268 μ.Χ. η επιδρομή των Ερούλων στις Κυκλάδες, μετά την καταστροφή της Αθήνας, έχει σαν συνέπεια τη λεηλασία πολλών νησιών, μεταξύ των οποίων και της Τήνου και την εγκατάλειψη του ναού του Ποσειδώνος και της Αμφιτρίτης. Ήταν η πρώτη από τις πολλές βαρβαρικές επιδρομές που θα ακολουθήσουν τους επόμενους αιώνες και σηματοδοτεί την σταδιακή μετάβαση στην Χριστιανική εποχή.
.
Σήμερα, λιγοστά σπαράγματα από τα μάρμαρα του λαμπρού Ναού Ποσειδώνος και Αμφιτρίτης κείτονται (ξεχασμένα) στα χώματα της Τήνου, αναμένοντας τον “Μέγα Ιατρό” να απαλύνει τις πληγές της φυλής των Ελλήνων και να αναστηλώσει την μνήμη και το χαμηλωμένο τους βλέμμα…
.
“… Είθε να διασώζεις τα στηρίγματα της γης και την ταχείαν ορμήν των πλοίων, και να μας φέρεις ειρήνην, υγείαν και πραγματικήν ευτυχίαν.”
(από τον Ορφικό Υμνο Ποσειδώνος)
.
Στίλβη Μ.Μ.

………………..

Σχετικά μας θέματα :

15 Αυγούστου 2008 Ο Θεός τους στο Διαδίκτυο!!!! Τώρα έγινε… ηλεκτρονικός, σε λίγο θα γίνει και Βιονικός!!! Αλλάζει πρόσωπα όπως ο… Χαμαιλέων!!!

14 Αυγούστου 2010 Τήνος και Μύκονος. Δύο συγκοινωνούντα… νησιά!!!

14 Αυγούστου 2010 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΝΑΩΝ ΣΤΟ ΝΗΣΙ !!!

02 Φεβρουαρίου 2014 Η Τήνος του Διόνυσου, της Δήμητρας, του Ποσειδώνα, της Αμφιτρίτης…

Να γιατί … Ο ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΟ AMERICAN JEWISH COMMITEE 11-6-2018 ΔΗΛΩΣΕ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕΙ Ο «ΝΑΤΙΒΙΣΜΟΣ-NATIVISM»… ΔΗΛΑΔΗ Ο ΕΘΝΙΣΜΟΣ… ΤΟ ΕΘΝΟΣ… ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ…

………………………………………………………………………..