Τα δάκρυα των Περσείδων

Η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΑΜΙΟΥ

Οι Περσείδες είναι βροχή διαττόντων (μετέωρα ή πεφταστέρια όπως είναι κοινώς γνωστά στην παράδοση).

Ονομάζονται Περσείδες, επειδή το ακτινοβόλο σημείο τους προβάλλεται στον αστερισμό Περσέα, φαίνεται δηλαδή σαν να έρχονται από την κατεύθυνση αυτή.

Δηλαδή η ονομασία τους έχει να κάνει με τον Περσέα και την Περσία:

Από την Ανδρομέδα ο Περσέας απέκτησε έξι γιους, τον ομώνυμο Περσέα, τον Αλκαίο, τον Σθένελο, τον Έλειο, το Μύστορα και τον Ηλεκτρύωνα, καθώς και μια κόρη την Γοργοφόνη. Από αυτούς ο πρώτος που γεννήθηκε στην Αιθιοπία έμεινε κοντά στον παππού του και έγινε γενάρχης του λαού που πήρε το όνομα του, Πέρσες. Λένε ότι ο Ξέρξης όταν εξεστράτευσε κατά της Ελλάδας κατάφερε να μείνουν οι Αργείοι ουδέτεροι, στέλνοντας τους μήνυμα ότι δεν είναι σωστό δύο λαοί με κοινό πρόγονο να πολεμήσουν μεταξύ τους. Γιος του Αλκαίου ήταν ο Αμφιτρύωνας και κόρη του Ηλεκτρύωνα η Αλκμήνη που από το γάμο της με τον Αμφιτρύωνα ή Δία έγινε μητέρα του Ηρακλή, έτσι ο Ηρακλής είναι δισέγγονος του Περσέα. Αυτό ενοούσε και ο Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ όταν έλεγε ότι η Ελλάδα είναι αδελφικό έθνος.

Κατά μία εκδοχή οι Περσ(ε)ίδες είναι τα δάκρυα των Περσίδων και όχι τα δάκρυα του αγίου Λαυρέντιου.

Γιατί σύσσωμος ο λαός των ανδρών αναβάτες και πεζοπόροι στοιβαγμένοι σαν σμήνος από μελίσσια έχει φύγει με του στρατού τον αρχηγό, τη μια γη για την άλλη αφήνοντας και τη θάλασσα περνώντας με γέφυρα που έδεσε γιαλούς αντικριστούς. Κρεβάτια από τον πόθο των ανδρών με δάκρυα πλημμυρίζουν, οι Περσίδες με σιωπηρό από τον πόθο πένθος, η καθεμιά, αφού με αγάπη, στον πόλεμο, τον άγριο ξεπροβόδισε άνδρα πολεμιστή, μόνη απόμεινε, δίχως ταίρι. ΠΕΡΣΕΣ ΑΙΣΧΥΛΟΣ

ΑΓΓΕΛΟΣ
ὦ γῆς ἁπάσης Ἀσιάδος πολίσματα,
250 ὦ Περσὶς αἶα καὶ πολὺς πλούτου λιμήν,
ὡς ἐν μιᾷ πληγῇ κατέφθαρται πολὺς
ὄλβος, τὸ Περσῶν δ᾽ ἄνθος οἴχεται πεσόν.
ὤμοι, κακὸν μὲν πρῶτον ἀγγέλλειν κακά·
ὅμως δ᾽ ἀνάγκη πᾶν ἀναπτύξαι πάθος,
255 Πέρσαι· στρατὸς γὰρ πᾶς ὄλωλε βαρβάρων.