Η Αρμενία ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση του Σ.Α. του ΟΗΕ για την κατάσταση στο Καραμπάχ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Άποψη των σπιτιών και του δρόμου στην πόλη Lachin - RIA Novosti, 1920, 12.08.2023
© RIA Novosti / Maxim Blinov Άποψη των σπιτιών και του δρόμου στην πόλη του Λατσίν. Φωτογραφία αρχείου

Η Αρμενία ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ λόγω της κατάστασης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ ως αποτέλεσμα του αποκλεισμού του διαδρόμου Λατσίν, ανέφερε το Σάββατο η υπηρεσία Τύπου του αρμενικού υπουργείου Εξωτερικών .

«Στις 11 Αυγούστου, η Αρμενία υπέβαλε αίτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με αίτημα να συγκληθεί έκτακτη συνεδρίαση σε σχέση με την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης ως αποτέλεσμα του πλήρους αποκλεισμού που επιβλήθηκε στον άμαχο πληθυσμό του Ναγκόρνο-Καραμπάχ», αναρτήθηκε στο μήνυμα. στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών γράφει.

Σημειώνεται ότι ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Αρμενίας στον ΟΗΕ, Mher Margaryan, με επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας, ανακοίνωσε έλλειψη βασικών αγαθών, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων, φαρμάκων και καυσίμων λόγω του αποκλεισμού του διαδρόμου του Λατσίν.
.
Στις 23 Απριλίου, οι συνοριοφύλακες του Αζερμπαϊτζάν έστησαν ένα σημείο ελέγχου στα σύνορα με την Αρμενία στον διάδρομο του Λατσίν. Εμφανίστηκε σε έναν νέο αυτοκινητόδρομο που κατασκευάστηκε μετά την εκεχειρία του 2020 για να παρακάμψει το Λατσίν – στη γέφυρα του ποταμού Khakari, 16 χιλιόμετρα ανατολικά του χωριού Teh στην περιοχή Syunik της Αρμενίας. Το σημείο ελέγχου εγκαταστάθηκε δίπλα στο παρατηρητήριο των Ρώσων ειρηνευτικών δυνάμεων. Το Μπακού εξήγησε την εμφάνιση του σημείου ελέγχου με την παράνομη χρήση του δρόμου προς το Στεπανακέρτ από την αρμενική πλευρά και τις απειλές για την ασφάλεια. Οι συνοριοφύλακες του Αζερμπαϊτζάν ανέφεραν ότι η διοίκηση των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων και το ρωσοτουρκικό κέντρο παρακολούθησης είχαν ενημερωθεί σχετικά. Το αρμενικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε τη δημιουργία του σημείου ελέγχου παραβίαση της τριμερούς δήλωσης των ηγετών της Αρμενίας, της Ρωσίας και του Αζερμπαϊτζάν το 2020. αναφέρουν οι αρμενικές αρχές.
.

γραφήματα

Εκεχειρία στο Καραμπάχ: τι συμφώνησαν η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν και η Ρωσία

.

………………………………………………………………………………………………..