Ρωσσία. Δωρεάν 50.000 τόνοι σιτηρών σε έξι αφρικανικές χώρες. Εξαγωγές > 55 εκ/μύρια τόνοι στην παγκόσμια αγορά !!

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Μεταφόρτωση σιτηρών στον τερματικό σταθμό σιτηρών - RIA Novosti, 1920, 10.08.2023

Patrushev: Η Ρωσσία θα προμηθεύσει τις αφρικανικές χώρες με έως και 50.000 τόνους σιτηρών δωρεάν

Η Ρωσσία θα προμηθεύσει έως και 50.000 τόνους σιτηρών σε έξι αφρικανικές χώρες δωρεάν, δήλωσε ο Ντμίτρι Πατρούσεφ, επικεφαλής του υπουργείου Γεωργίας.

“Όπως είπε ο πρόεδρός μας, εκτός από έναν αρκετά αξιόπιστο εταίρο όσον αφορά την προμήθεια σιτηρών στην παγκόσμια αγορά, θα προμηθεύουμε επίσης σιτηρά στις αφρικανικές χώρες δωρεάν. Μέχρι στιγμής μιλάμε για έξι χώρες και όγκους από 25 έως 50 χιλιάδες τόνους», είπε ο υπουργός.

Σύμφωνα με το πρακτορείο RIA Novosti, τώρα οι αρχές εργάζονται για αυτό το θέμα, οι παραδόσεις ενδέχεται να ξεκινήσουν στο εγγύς μέλλον, διευκρίνισε ο επικεφαλής του τμήματος. Μίλησε επίσης για σχέδια εξαγωγής περίπου 55 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών στην παγκόσμια αγορά φέτος.
.
“Αυτό το ποσοστό μπορεί να προσαρμοστεί προς τα πάνω κατά τη συγκομιδή. Εάν δούμε ότι οι προβλέψεις μας για τη συγκομιδή όσον αφορά τον όγκο των σιτηρών αυξάνονται, θα προσαρμόσουμε και τον αριθμό για τους όγκους των εξαγωγών”, είπε ο Patrushev.
.
Την ετοιμότητα της Μόσχας να συνεχίσει τις παραδόσεις σιτηρών στα αφρικανικά κράτη, τόσο σε εμπορική βάση όσο και δωρεάν, ανακοίνωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στη σύνοδο κορυφής Ρωσίας-Αφρικής, που πραγματοποιήθηκε στην Αγία Πετρούπολη στα τέλη Ιουλίου.
Ο αρχηγός του κράτους έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η Ρωσσία μπορεί να αντικαταστήσει την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών σε περίπτωση τερματισμού της διατροφικής συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας, προκειμένου να παρέχει τρόφιμα στις φτωχότερες χώρες του κόσμου.

Η συμφωνία σιτηρών έληξε στις 18 Ιουλίου αφού η Ρωσσία ενημέρωσε την Τουρκία, την Ουκρανία και τον ΟΗΕ ότι ήταν αντίθετη στην παράτασή της. Η συμφωνία προέβλεπε την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας και την άρση των περιορισμών στις εξαγωγές ρωσσικών τροφίμων και λιπασμάτων στις παγκόσμιες αγορές. Η Μόσχα έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι η συμφωνία δεν λειτουργεί με τη Ρωσσία και ότι τα ουκρανικά σιτηρά αποστέλλονται κυρίως στην Ευρώπη και όχι σε άπορες χώρες της Αφρικής. Η Μόσχα δεν αποκλείει να επιστρέψει στη συμφωνία εάν τηρηθούν όλες οι διατάξεις της.

…………………………………………………………………………………………………….