Γερμανία. Σύλληψη για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσσίας !! Και στην Αυστρία ένας Έλληνας (υπήκοος Ρωσσίας) συνελήφθη ως κατάσκοπος !!

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κτήριο φωτογραφημένο από τον αέρα
Ομοσπονδιακό Γραφείο Εξοπλισμού, Τεχνολογίας Πληροφορικής και Χρήσης των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων στο KoblenzΦωτογραφία: imago

Ένας άνδρας από το Koblenz κατηγορείται ότι πρόσφερε πληροφορίες στη Ρωσσία. Ο ύποπτος εργαζόταν στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφορικής.

Η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία κατηγορεί έναν υπάλληλο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εξοπλισμού, Πληροφορικής και Χρήσης των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσσίας .

Μετά από ένταλμα σύλληψης του ανακριτή στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της 27ης Ιουλίου, ο Γερμανός πολίτης Thomas H. συνελήφθη στο Κόμπλεντς την Τετάρτη, ανακοίνωσε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας. Επιπλέον, έγινε έρευνα στο σπίτι και στον χώρο εργασίας του υπόπτου.

Από τον Μάιο του 2023, ο άνδρας λέγεται ότι επικοινώνησε με το Γενικό Προξενείο της Ρωσσίας στη Βόννη και τη Ρωσσική Πρεσβεία στο Βερολίνο πολλές φορές και προσφέρθηκε να συνεργαστούν. Με αυτόν τον τρόπο, φέρεται να μετέδωσε πληροφορίες από την επαγγελματική του δραστηριότητα, ανακοίνωσε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εξοπλισμού, Τεχνολογίας Πληροφορικής και Χρήσης της Bundeswehr είναι υπεύθυνη, μεταξύ άλλων, για τον εξοπλισμό της Bundeswehr. Το υπουργείο Άμυνας αρνήθηκε να σχολιάσει και παρέπεμψε στην ανακριτική αρχή.

Τον Δεκέμβριο του 2022, Γερμανοί ερευνητές αποκάλυψαν έναν Ρώσο κατάσκοπο στην υπηρεσία ξένων πληροφοριών BND . Συνελήφθη με την κατηγορία της προδοσίας. Πηγή

Ο άνθρωπος της Μόσχας στο BND

Η υπόθεση είναι άκρως εκρηκτική: Ένας υπάλληλος της BND, ο Carsten L., λέγεται ότι κατασκόπευε υπέρ της Ρωσσίας. Ο άνδρας συνελήφθη από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εγκληματικής Αστυνομίας την Τετάρτη, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία. Την Πέμπτη, ανακριτής του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου επιβεβαίωσε το ένταλμα σύλληψης. Η κατηγορία είναι προδοσία.

Ο Carsten L. λέγεται ότι έχει διαβιβάσει εσωτερικές πληροφορίες της BND σε ρωσσική μυστική υπηρεσία από φέτος – εν μέσω του επιθετικού πολέμου κατά της Ουκρανίας. Την Πέμπτη, η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία και η BND άφησαν ανοιχτή τη φύση και το εύρος αυτών. Έγινε έρευνα στο διαμέρισμα του Carsten L. και σε δύο γραφεία της BND. Ένα άλλο άτομο επηρεάστηκε επίσης από την επιδρομή, το οποίο δεν κατονομάστηκε.

Έχοντας υπόψη τις συνεχιζόμενες έρευνες, ο Πρόεδρος της BND Μπρούνο Καλ είπε ότι δεν θα σχολιάσουν δημοσίως περισσότερες λεπτομέρειες σε αυτή την υπόθεση μέχρι νεοτέρας. Ωστόσο, «ξεκίνησαν αμέσως εκτεταμένες εσωτερικές έρευνες» αφού διαπιστώθηκε η πιθανή υπόθεση προδοσίας στις δικές τους τάξεις.

Ο Kahl εξήγησε ότι ο ύποπτος βρέθηκε μέσω της δικής τους «εργασίας πληροφοριών». Μετά την επιβεβαίωση της υποψίας, κλήθηκε «αμέσως» η ομοσπονδιακή εισαγγελία. Συνεργάζονται «στενά και με πνεύμα εμπιστοσύνης» για να διευκρινίσουν πλήρως την υπόθεση.

Ο Kahl υπερασπίστηκε τις αραιές δημόσιες πληροφορίες για την υπόθεση. «Η αυτοσυγκράτηση και η διακριτικότητα είναι πολύ σημαντικές σε αυτή τη συγκεκριμένη περίπτωση. Με τη Ρωσσία, από την άλλη πλευρά, έχουμε να κάνουμε με έναν ηθοποιό του οποίου την ασυνειδησία και την προθυμία να χρησιμοποιήσει βία πρέπει να υπολογίσουμε.” Κάθε λεπτομέρεια αυτής της διαδικασίας που έχει δημοσιοποιηθεί σημαίνει πλεονέκτημα για τη Ρωσσία στην πρόθεσή της να βλάψει τη Γερμανία, λέει. Kahl . Ως εκ τούτου, όσο το δυνατόν λιγότερα θα πρέπει να δημοσιοποιούνται σχετικά.

Κυβερνητική εκπρόσωπος επιβεβαίωσε στο taz ότι η καγκελαρία είχε ενημερωθεί για την υπόθεση εδώ και καιρό. Για την ώρα δεν θέλησε να σχολιάσει τις πολιτικές συνέπειες της υπόθεσης της κατασκοπείας.

Πιο πρόσφατα, το 2014, ένας υπάλληλος της BND συνελήφθη με την κατηγορία της κατασκοπείας, ο Markus R. Οι αρχές της δεκαετίας του ’30 είχαν περάσει απόρρητα έγγραφα από την υπηρεσία στη CIA για πέντε χρόνια. Ο R. είχε στείλει προηγουμένως μια αυτόκλητη αίτηση στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Βερολίνο ότι είχε συγκεκριμένο υλικό να προσφέρει. Όταν πρόσφερε υλικό και στους Ρώσσους, πιάστηκε. Ο Ρ. αναφέρθηκε στις οικονομικές δυσκολίες και την αναζήτηση συγκινήσεων και καταδικάστηκε σε οκτώ χρόνια φυλάκιση για προδοσία σε μια ιδιαίτερα σοβαρή υπόθεση.

Οι μυστικές υπηρεσίες είχαν πρόσφατα προειδοποιήσει διεθνώς ότι η Ρωσσία θα εντείνει επίσης τις κατασκοπευτικές της δραστηριότητες με τον επιθετικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η Γερμανία είχε ήδη απελάσει περίπου 40 Ρώσσους διπλωμάτες τον Απρίλιο, οι περισσότεροι από τους οποίους λέγεται ότι εργάζονταν για τις μυστικές υπηρεσίες.

Μόλις τον Νοέμβριο, ένα δικαστήριο στο Ντίσελντορφ καταδίκασε έναν αντισυνταγματάρχη στην εφεδρεία σε αναστολή ενός έτους και εννέα μηνών επειδή είχε παράσχει στη ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών GRU πληροφορίες για τους έφεδρους στη Γερμανία.

Ο Έλληνας ρωσσικής υπηκοότητας στην Αυστρία

Και μόλις πριν από λίγες μέρες συνελήφθη στη Βιέννη ένας ύποπτος Ρώσσος κατάσκοπος, ένας 39χρονος Έλληνας ρωσσικής καταγωγής που φέρεται να εργαζόταν ως διπλωμάτης σε ρωσσική μυστική υπηρεσία για χρόνια. Στα τέλη Οκτωβρίου, ένας άλλος άνδρας συνελήφθη στη Νορβηγία, ο οποίος λέγεται ότι κατασκόπευε υπέρ της Ρωσσίας ως ερευνητής με ψεύτικο όνομα.

……………………………………………………………………………………………..