Οι αντάρτες του Νίγηρα κατηγορούν τα γαλλικά στρατεύματα ότι επιτέθηκαν στην Εθνική Φρουρά

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Στρατιωτικοί στο Niamey - RIA Novosti, 1920, 08/09/2023
Ο Γάλλος στρατός επιτέθηκε στους μαχητές της προεδρικής φρουράς και παραβίασε τον εναέριο χώρο του Νίγηρα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου για την Άμυνα της Πατρίδας που σχηματίστηκε μετά το πραξικόπημα, Αμαντού Αμπντραμάν, στον αέρα του τοπικού τηλεοπτικού καναλιού, μεταδίδει το RIA Novosti .

Το «Εθνικό Συμβούλιο για την Άμυνα της Πατρίδας» ενημερώνει την τοπική και διεθνή κοινότητα για τα γεγονότα ακραίας βαρύτητας που λαμβάνουν χώρα στον Νίγηρα, για τα γεγονότα της συμπεριφοράς των γαλλικών δυνάμεων στην επικράτειά μας. Σήμερα, 9 Αυγούστου 2023, στις 6:30 π.μ., οι θέσεις της Εθνικής Φρουράς του Νίγηρα <…> έγιναν αντικείμενο επίθεσης», δήλωσε ο στρατός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι γαλλικές δυνάμεις «απελευθέρωσαν μονομερώς τους κρατούμενους τρομοκράτες» και απογείωσαν ένα στρατιωτικό αεροσκάφος από τη N’Djamena , το οποίο «διέκοψε σκόπιμα κάθε επαφή με τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας αφού εισήλθε στον εναέριο χώρο μας». Διευκρινίζονται πληροφορίες για τραυματίες και νεκρούς.
.
Η ηγεσία των ανταρτών διέταξε να σηκωθεί το επίπεδο συναγερμού σε όλη τη χώρα. Ο Umar Cisse Bulkassum, αντιπρόεδρος της Ένωσης για την Αναγέννηση και τη Μεταρρύθμιση (RER Sabon-Tashi), είπε στο RIA Novosti ότι εθελοντές στο Niamey δημιουργούν ομάδες για να περιπολούν στους δρόμους και να αναφέρουν τις υποψίες τους στον στρατό.

Στα τέλη Ιουλίου, μέλη της προεδρικής φρουράς ανακοίνωσαν την απομάκρυνση του αρχηγού του κράτους, Μοχάμεντ Μπαζούμ, το κλείσιμο των συνόρων και την καθιέρωση απαγόρευσης κυκλοφορίας. Πριν από αυτό, οι μαχητές απέκλεισαν το προεδρικό μέγαρο στην πρωτεύουσα Νιαμέι.

Την ευθύνη για το πραξικόπημα ανέλαβε το Εθνικό Συμβούλιο για την Άμυνα της Πατρίδας, με επικεφαλής τον διοικητή της φρουράς, στρατηγό Abdurahman Tchiani.

Η Οικονομική Κοινότητα των Χωρών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) απείλησε να χρησιμοποιήσει βία εάν ο Μπαζούμ δεν αποκατασταθεί εντός μιας εβδομάδας. Το τελεσίγραφο έληξε την Κυριακή.
Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πίτερ Στάνο, δήλωσε ότι η ΕΕ «θα στηρίξει κάθε προσπάθεια της ECOWAS για την επίλυση της κατάστασης». Την ίδια στιγμή, οι Βρυξέλλες υπολογίζουν σε διαπραγματεύσεις, αλλά οι αντάρτες αρνήθηκαν να δεχτούν την αντιπροσωπεία της ECOWAS.
.
Την προηγούμενη μέρα, το CNN ανέφερε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις του Νίγηρα είχαν αναπτύξει ενισχύσεις στην πρωτεύουσα, Νιαμέι, για να προετοιμαστούν για πιθανή στρατιωτική επέμβαση. Σύμφωνα με τον ραδιοφωνικό σταθμό RFI, ο στρατός από τη Νιγηρία , τη Σενεγάλη, το Μπενίν και την Ακτή Ελεφαντοστού ενδέχεται να εμπλακεί στην επέμβαση.

…………………………………………………………………………………………….