Χιλιάδες διαδηλωτές κατά της Γαλλίας και της ECOWAS στον Νίγηρα (vid)

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χθες, η Γαλλία ανακοίνωσε ότι αναστέλλει κάθε οικονομική βοήθεια προς τον Νίγηρα, ως τιμωρητική αντίδραση στο πραξικόπημα, απαιτώντας την άμεση επιστροφή στη συνταγματική τάξη, υπό την ηγεσία του Προέδρου Μοχάμεντ Μπαζούμ. Μάλιστα ο Μακρόν είπε ότι θα υποστήριζε μια πιθανή απόφαση για κυρώσεις κατά των συμμετεχόντων στο πραξικόπημα στον Νίγηρα, η οποία «πρέπει να ληφθεί» από αφρικανικές περιφερειακές οργανώσεις.

Ταυτόχρονα, οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να τερματίσουν τη συνεργασία με την κυβέρνηση του Νίγηρα, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της ασφάλειας, δήλωσε ο John Kirby.

Σήμερα, χιλιάδες άνθρωποι στον Νίγηρα συμμετείχαν σε διαμαρτυρία κατά της Γαλλίας και της Οικονομικής Κοινότητας των Χωρών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS), ανέφερε η τοπική δημοσίευση Air Info .

Εκατοντάδες, ακόμη και χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Niamey για να διαδηλώσουν υπέρ του Εθνικού Συμβουλίου για την Άμυνα της Πατρίδας, ενώ συναντήθηκαν έξω από τη Γαλλική Πρεσβεία στον Νίγηρα.
Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα κατά της Γαλλίας και της ECOWAS. Μερικοί από αυτούς κυμάτιζαν ρωσσικές σημαίες.
Οι μαχητές της προεδρικής φρουράς έχουν ανακοινώσει στο παρελθόν την απομάκρυνση του Μοχάμεντ Μπαζούμ από την προεδρία του Νίγηρα. Την Τετάρτη κατέλαβαν το παλάτι και την κατοικία του και ανακοίνωσαν το κλείσιμο των συνόρων στη χώρα. Το γραφείο του Μπαζούμ ισχυρίστηκε ότι ο στρατός δεν υποστήριξε τους αντάρτες, αλλά αργότερα η διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων δήλωσε αλληλεγγύη μαζί τους. Ο Πρόεδρος παραμένει ακόμη στην κατοικία.
.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης Μούσα Φακί Μαχαμάτ είπε στο RIA Novosti ότι ο Μπαζούμ είναι καλά και αισθάνεται καλά.

…………………..

Δυτικοαφρικανική Οικονομική και Νομισματική Ένωση

…………………………………………………………………………