Το ουράνιο τόξο της φωτιάς

Η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΑΜΙΟΥ ΣΥΜΠΑΝ

Έχουμε ήδη συνειδητοποιήσει ότι η φύση είναι κάτι απίστευτο και μπορεί να μας δείξει εξαιρετικά φαινόμενα και γεγονότα με μεγάλη ομορφιά. Σε αυτήν την περίπτωση, μιλάμε για ένα φαινόμενο που συμβαίνει στην ατμόσφαιρα που είναι γνωστή ως ουράνιο τόξο της φωτιάς. Αν και αυτό το όνομα είναι λίγο λανθασμένο από αυτό που δείχνει πραγματικά –η επιστημονική ονομασία του είναι «circumhorizontal arc»-, είναι ένα φαινόμενο με σχετική εμφάνιση στους ουρανούς και που δημιουργεί αρκετά εντυπωσιακά ψηφιδωτά. Είναι επίσης γνωστό με το όνομα των οριζόντιων τόξων. Είναι ένα όνομα που μοιάζει περισσότερο από ό, τι αντικατοπτρίζει. Τα ψηφιδωτά που σχηματίζουν είναι εξαιρετικά πολύχρωμα. Ωστόσο, το ερώτημα που τίθεται περισσότερα από ένα είναι, πώς σχηματίζονται και γιατί;

Τα σύννεφα Cirrus, ή καλύτερα γνωστά ως cirrus στα Ισπανικά, είναι ένα είδος cloud (σύννεφο) που αποτελείται από κρύσταλλα πάγου, δεδομένου ότι βρίσκονται σε θερμοκρασία 40 μοίρες κάτω από το μηδέν. Εμφανίζονται σε μεγάλα υψόμετρα, μεταξύ 8 και 12 χλμ., Έτσι ώστε ένα αεροπλάνο, όταν τα διασχίζει να μπορεί εύκολα να τα παραμορφώσει, ενώ οι επιβάτες υποφέρουν από μικρές αναταράξεις. Όμως, παρά τα πάντα, είναι πολύ περίεργα σύννεφα παγιδεύουν τη θερμότητα, αλλά αντανακλούν επίσης το φως του ήλιου.

Λοιπόν, σε αυτό το άρθρο θα ξεδιπλώσουμε όλα τα μυστικά του ουράνιου τόξου της φωτιάς. Θα εξηγήσουμε πώς σχηματίζεται και για ποιο λόγο.

Περισσότερα