«Τουρκικός Άξονας» … Ποια είναι η σημασία του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών;

News

Χάρτης του τουρκικού κόσμου. Εικονογράφηση: Αζερμπαϊτζάν 24. (δείτε πως παρουσιάζουν την Κύπρο !!)

σ.σ. : Στο πλαίσιο της “αντιπαλογνωσίας” , αναδημοσιεύουμε τη συνέντευξη, που εμπεριέχει χρήσιμες πληροφορίες … Παρεμπιπτόντως, δείτε στον χάρτη πως παρουσιάζουν την Κύπρο !!

«Τουρκικός Άξονας» και «Νέα Τουρκική Εποχή»: Ο Τουρκικός Κόσμος, Τουρκία και Κεντρική Ασία – Συνέντευξη

Το 1992, ο τότε Πρόεδρος της Τουρκίας Τουργκούτ Οζάλ δήλωσε ότι «ο τουρκικός κόσμος θα γίνει ο κυρίαρχος παράγοντας στον ευρασιατικό χώρο από τα Βαλκάνια μέχρι το Κινεζικό Τείχος», αποκαλώντας τον 21ο αιώνα «αιώνα των Τούρκων». Ο πρωθυπουργός Σουλτάνος ​​Ντεμιρέλ, μιλώντας για τον «τουρκικό κόσμο από την Αδριατική μέχρι το Σινικό Τείχος της Κίνας», χαρακτήρισε την ίδια την Τουρκία «πολιτιστικό κέντρο και ιστορικό μαγνήτη για τα νέα κυρίαρχα κράτη», υποδηλώνοντας έναν από τους φορείς της εξωτερικής πολιτικής της Άγκυρας μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ. Σήμερα, η Άγκυρα στοχεύει να δημιουργήσει την Pax Ottomania, η οποία δίνει στην Τουρκία το καθεστώς μιας «υπερπεριφερειακής» δύναμης, αν όχι μεγάλης, που προωθεί ενεργά τα συμφέροντά της. Η ανθρωπιστική διείσδυση της Τουρκίας στην Κεντρική Ασία άρχισε να μετατρέπεται σε στενότερη στρατιωτική και στρατιωτική-τεχνική συνεργασία με το Καζακστάν, το Κιργιστάν και το Ουζμπεκιστάν. Ποια είναι η σημασία του τουρκικού φορέα για την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας; Γιατί η Άγκυρα ενεργοποιεί την πολιτική της στην Κεντρική Ασία; Ποια είναι τα συμφέροντα της Τουρκίας στην περιοχή; Μπορεί η Άγκυρα να γίνει βασικός εταίρος του Καζακστάν και άλλων κρατών της Κεντρικής Ασίας στον στρατιωτικό-τεχνικό τομέα; Ανταποκριτής σχετικάΗ EADaily μίλησε με τον Razil Ilshatovich Guzaerov, έναν κατώτερο ερευνητή στο Τμήμα Εγγύς και Μετασοβιετικής Ανατολής του INION RAS, Τουρκόλογο.

Η Τουρκία προωθεί ενεργά την ιδέα της τουρκικής ενότητας. Ο τουρκικός φορέας έχει γίνει μια από τις βασικές σταθερές της εξωτερικής πολιτικής της Άγκυρας. Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο σε αυτό το πλαίσιο διαδραματίζει ο Οργανισμός Τουρκικών Κρατών (OTG), ο οποίος έλαβε το νέο συμβολικό του όνομα το 2021 στη σύνοδο κορυφής της Κωνσταντινούπολης. Επιπλέον, το UTC δημοσίευσε το πρόγραμμα Turkic Vision 2040, στο οποίο φέρεται να συμμετείχε ο Nursultan Nazarbayev. Razil Ilshatovich, πώς μπορείτε να χαρακτηρίσετε την τουρκική συνιστώσα της εξωτερικής πολιτικής της Άγκυρας; Ποια είναι η σημασία του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών;

– Η Τουρκία ακολουθεί μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα χωρών και οργανισμών. Όσον αφορά τον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών, η πολιτική της Τουρκίας σε αυτό το πλαίσιο έχει ιδιαίτερη σημασία όσον αφορά τη διαμόρφωση ενός τουρκοκεντρικού υποσυστήματος διεθνών σχέσεων, όπου η Άγκυρα θα γίνει αδιαμφισβήτητος ηγέτης. Και ένα από τα καθήκοντα της δραστηριότητας στην τουρκική κατεύθυνση είναι η οικουμενοποίηση της κοινωνικής ζωής του τουρκικού χώρου με βάση το τουρκικό παράδειγμα. Αυτή τη στιγμή, η Τουρκία εστιάζει στους πολιτιστικούς, κοινωνικούς και ανθρωπιστικούς τομείς, οι οποίοι, με τη σειρά τους, είναι απαραίτητοι για την προώθηση των ιδεών της στην περιοχή και τη διαμόρφωση δομών λόμπι. Η Άγκυρα δεν είναι επί του παρόντος σε θέση να ανταγωνιστεί τη Μόσχα και το Πεκίνο σε θέματα συνεργασίας με τις χώρες της περιοχής στον οικονομικό τομέα και την ασφάλεια.

Οι τελευταίες επιτυχίες της οργάνωσης παρατηρούνται στον ανθρωπιστικό τομέα. Μεταξύ αυτών, μπορεί κανείς να απαριθμήσει τη δημιουργία ενιαίων εγχειριδίων τουρκικής ιστορίας, λογοτεχνίας, γεωγραφίας κ.λπ., που δημιουργούν μια αίσθηση της συνέχειας της ιστορίας της ανάπτυξης των τουρκικών λαών. Υπήρξε μια τάση προς την αναβίωση του λόγου για ένα ενιαίο τουρκικό αλφάβητο, τουλάχιστον για την επανάληψη της συζήτησης αυτού του θέματος από ειδικούς. Το 2022, δημιουργήθηκε η πλατφόρμα πολυμέσων του Τουρκικού Κόσμου, που ενώνει πρακτορεία ειδήσεων των τουρκικών χωρών. Αυτή η πλατφόρμα θεωρείται ως θεσμός για την ενοποίηση των χώρων πληροφοριών των τουρκικών κρατών.

Μεταξύ των πρόσφατων επιτυχιών του UTG, μπορεί κανείς να αναφέρει τη δημιουργία του Turkic Investment Fund με εγκεκριμένο κεφάλαιο 500 εκατομμυρίων δολαρίων. Επίσημα, ο κύριος στόχος του Ταμείου είναι η προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης των συμμετεχουσών χωρών μέσω της επέκτασης του περιφερειακού εμπορίου και της υποστήριξης των οικονομικών δραστηριοτήτων των συμμετεχουσών χωρών. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, η Türkiye χρηματοδότησε έργα στο πλαίσιο του τουρκικού φορέα της εξωτερικής πολιτικής. Το Ταμείο θα πρέπει να συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας εντός του οργανισμού και στην ενίσχυση της αλληλεπίδρασης μεταξύ των χωρών, γεγονός που μπορεί να επιτρέψει στην Άγκυρα να αντλήσει περισσότερα οφέλη από τη σύνδεση.

Έτσι, η Τουρκία είναι αποφασισμένη να αναπτύξει τον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών και να εμβαθύνει τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών. Ωστόσο, θα πρέπει να υποτεθεί ότι βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, η ανθρωπιστική συνεργασία θα είναι το κύριο επίκεντρο της ATC.

— Στην προηγούμενη συνέντευξή μας , μιλήσαμε για πιθανή σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας στην Κεντρική Ασία . Την ίδια στιγμή, η ίδια η Άγκυρα, εκτός από τη Μόσχα, πρέπει να λάβει υπόψη της τον ανταγωνισμό από την Κίνα, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τώρα τις μοναρχίες του Αραβικού Κόλπου. Ποια είναι τα βασικά συμφέροντα της Τουρκίας στην Κεντρική Ασία; Ποια είναι τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της πολιτικής της Άγκυρας στα κράτη της περιοχής;

– Η Τουρκία επιδιώκει να αναπτύξει σχέσεις με τις χώρες της Κεντρικής Ασίας στο ίδιο επίπεδο με άλλους μη περιφερειακούς παίκτες ως ηγέτης του «τουρκικού κόσμου». Όπως σημειώθηκε παραπάνω, η Άγκυρα επενδύει πολλά και καταβάλλει προσπάθειες στην ανάπτυξη της συνεργασίας στον ανθρωπιστικό τομέα. Ο Οργανισμός Τουρκικών Κρατών δραστηριοποιείται. Η σύνοδος κορυφής της οργάνωσης στη Σαμαρκάνδη το 2022 πραγματοποιήθηκε με τον ενδιαφέροντα τίτλο «New Era of Turkic Civilization». Αυτό σημαίνει ότι οι ιδέες και οι λογικές που προωθεί η Άγκυρα βρίσκουν ανταπόκριση και υποστήριξη στις χώρες της περιοχής.

Στο πλαίσιο της ATC, οι προσπάθειες της Τουρκίας να προσελκύσει το Τουρκμενιστάν σε πλήρη ένταξη στον οργανισμό προσελκύουν ιδιαίτερη προσοχή. Στο ίδιο πλαίσιο, σημαντικό ενδιαφέρον υπάρχει και για το θέμα της μεταφοράς φυσικού αερίου του Τουρκμενιστάν στην Ευρώπη μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Trans-Caspian, το οποίο συζητείται για περισσότερο από μια δεκαετία.

Υπάρχει μια τάση ενίσχυσης άλλων πτυχών των διακρατικών σχέσεων με τις χώρες της Κεντρικής Ασίας. Η Τουρκία ενδιαφέρεται για την περιοχή όσον αφορά τη δυνατότητα υλοποίησης μεγάλων κοινών έργων και προμήθειας τουρκικών προϊόντων στις χώρες της περιοχής. Το 2022 το εμπόριο της Τουρκίας με τις χώρες της περιοχής έφτασε τα 11 δισ. δολάρια, παρουσιάζοντας ανοδική πορεία. Οι κύριοι εταίροι εδώ είναι το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν. Η Άγκυρα θα αγωνιστεί ώστε οι τουρκικές επιχειρήσεις να είναι πιο ενεργές στην περιοχή και να συμμετέχουν σε διάφορα έργα σε όλους τους τομείς.

Εμπλέκονται επίσης θέματα ασφάλειας. Έτσι, το 2021, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Κιργιστάν και το Τατζικιστάν . Κύριο θέμα των συναντήσεων ήταν η ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών με φόντο τους φόβους για επιδείνωση της κατάστασης στο Αφγανιστάν. Η Türkiye προσπάθησε να χρησιμοποιήσει τη συγκυρία των εξελίξεων στην περιοχή για να ενισχύσει την επιρροή της.

Σε μια από τις προεκλογικές ομιλίες, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι θα αναπτύξουν τον τουρκικό Άξονα. Θα πρέπει να υποτεθεί ότι ο φορέας της Κεντρικής Ασίας της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας θα είναι ένα από τα συστατικά στοιχεία αυτού ακριβώς του άξονα.

– Όπως ανέφερε προηγουμένως η EADaily , η κυβέρνηση του Καζακστάν θέλει να αγοράσει 834 ARMA AFV από την τουρκική εταιρεία OTOKAR για 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια . Σύμφωνα με το τουρκικό έντυπο Yeni Safak, το Καζακστάν σκοπεύει επίσης να αγοράσει τουρκικά τεθωρακισμένα οχήματα για άλλα 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια . Razil Ilshatovich, ποιο είναι το επίπεδο των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Καζακστάν; Κατά τη γνώμη σας, πώς μπορείτε να χαρακτηρίσετε το MTC (στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία) της Άγκυρας με άλλες χώρες της Κεντρικής Ασίας: προμηθεύει η Τουρκία όπλα στα κράτη της περιοχής;

— Το Καζακστάν είναι ο κύριος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας στην περιοχή. Ο εμπορικός κύκλος εργασιών των χωρών το 2022 έφτασε τα 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα μέρη εξέφρασαν την πρόθεσή τους να αυξήσουν τον όγκο του διμερούς εμπορίου στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι τουρκικές επενδύσεις στο Καζακστάν ξεπέρασαν τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια και οι επενδύσεις του Καζακστάν στην Τουρκία – περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Κασίμ-Ζομάρτ Τοκάγιεφτο 2022, τα μέρη σκιαγράφησαν τις προοπτικές για να έρθουν οι διμερείς σχέσεις σε στρατηγικό επίπεδο μέσω της ενίσχυσης του εμπορίου, των επενδύσεων και της ανθρωπιστικής συνεργασίας. Η Άγκυρα ενδιαφέρεται για το Καζακστάν λόγω της σχετικά ανεπτυγμένης υποδομής του, βάσει των οποίων μπορούν να υλοποιηθούν κοινά έργα. Μην ξεχνάτε την ελκυστικότητα του Καζακστάν όσον αφορά το ενεργειακό του δυναμικό. Σε αυτό το πλαίσιο, το θέμα της διακασπιακής διαδρομής τίθεται συχνά στις διμερείς σχέσεις.

Όσον αφορά την είδηση ​​για αγορά 834 ARMA AFV από το Καζακστάν, το υπουργείο Άμυνας της χώρας έχει ήδη διαψεύσει αυτή την είδηση. Σημειώνεται ότι η εταιρεία Otokar επιδιώκει να εισέλθει στην αγορά του Καζακστάν. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή δοκιμάζονται μόνο στρατιωτικά προϊόντα. Είναι πιθανό ότι η Αστάνα θα βασιστεί είτε στην ανάπτυξη των δικών της τεθωρακισμένων οχημάτων, είτε στον εντοπισμό της παραγωγής ξένων μοντέλων.

Το Κιργιστάν ξεχωρίζει από άλλες χώρες της περιοχής, που παρέλαβαν τουρκικά UAV κρούσης Bayraktar TB2 και τα χρησιμοποίησαν ακόμη και κατά την κλιμάκωση στα σύνορα Κιργιζίας-Τατζίκ. Πριν από αυτό, το Bishkek αγόρασε διάφορα στρατιωτικά προϊόντα από την Τουρκία: αλεξίσφαιρα γιλέκα, εξοπλισμό επικοινωνιών, αυτοκίνητα κ.λπ. Και κατά τη συνάντηση του Πρέσβη της Κιργιζίας στην Τουρκία με τον επικεφαλής της Τουρκικής Υπηρεσίας Αμυντικής Βιομηχανίας, ανακοινώθηκε ότι ήταν δυνατή η δημιουργία μιας κοινής Κιργιζοτουρκικής αμυντικής επιχείρησης στο Κιργιστάν. Προς το παρόν, τίποτα δεν είναι γνωστό για την περαιτέρω τύχη των διαπραγματεύσεων.

Η συνεργασία με άλλες χώρες της περιοχής στον στρατιωτικό τομέα βρίσκεται σε χαμηλότερο επίπεδο. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, το τουρκικό στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα αναπτύσσει ενεργά και εισάγει νέα προϊόντα από UAV έως βαλλιστικούς πυραύλους. Όλα αυτά συνοδεύονται από ενεργό PR του τουρκικού στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος. Η Άγκυρα θα προσφέρει τις υπηρεσίες και τα αγαθά της σε αυτόν τον τομέα στις χώρες της Κεντρικής Ασίας, παρουσιάζοντάς τα ως ευκαιρία να ενισχύσει τη δική της ασφάλεια. Το εμπόριο όπλων είναι ένας καλός τρόπος δέσμευσης των χωρών της περιοχής, διότι οι συμβάσεις αγοράς συνοδεύονται από εκπαίδευση προσωπικού, τεχνική υποστήριξη κ.λπ., δεσμεύοντας τις χώρες μακροπρόθεσμα.

Levon Safaryan

…………………………………………………………………………………………….