“Καφέ Μόσχα” στο Βερολίνο. Οι Ουκρανοί απαίτησαν να αλλάξει όνομα και οι Γερμανοί εξοργίστηκαν !!

News
Cafe Moscow στο Βερολίνο, Γερμανία - RIA Novosti, 1920, 23/07/2023
CC BY-SA 4.0 / Matthias Suessen / Καφέ της Μόσχας στο Βερολίνο, Γερμανία. Φωτογραφία αρχείου

Οι Γερμανοί εξοργίστηκαν με το αίτημα της Ουκρανίας να αλλάξει το όνομα του καφέ “Μόσχα”

Οι κάτοικοι του Βερολίνου ήταν κατηγορηματικά κατά της μετονομασίας του καφέ “Moskva” σε “Κίεβο”, ανέφερε η Berliner Zeitung .

“Δεν μπορείτε να μετονομάζετε συνεχώς τα πάντα, πρέπει να τιμάτε την ιστορία. Η μετονομασία δεν θα επηρεάσει το τέλος των εχθροπραξιών με κανέναν τρόπο”, σχολίασε η διοίκηση της περιοχής Mitte, στην οποία βρίσκεται το ίδρυμα, για την κατάσταση.

Ο διακεκριμένος αρχιτέκτονας καθηγητής Wolf Eisentraut, ο οποίος σχεδίασε ορισμένα από τα κτίρια που αργότερα συμπεριλήφθηκαν στον κατάλογο των μνημείων, εξέφρασε την αγανάκτησή του για το αίτημα του Ουκρανού πρέσβη σε επιστολή του προς την Berliner Zeitung.
.
“Ένα τέτοιο αίτημα δείχνει μια πλήρη παρανόηση της ιστορίας και του πολιτισμού της Γερμανίας. Αυτό το κτίριο έχει γίνει σύμβολο της αρχιτεκτονικής της ΛΔΓ”, κατέληξε.
.
Στα μέσα Μαΐου, ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στη Γερμανία Oleksiy Makeyev και μετανάστες από τη δημοκρατία που ζουν στη γερμανική πρωτεύουσα ζήτησαν να αλλάξει το όνομα του αρχιτεκτονικού συνόλου του καφέ Moskva σε καφέ του Κιέβου.
Το συγκρότημα άνοιξε το 1961 και στέγαζε ένα εστιατόριο και μια αίθουσα συναυλιών με το ίδιο όνομα. Το Cafe “Moskva” έχει γίνει ένα από τα κύρια αρχιτεκτονικά στοιχεία της Alley Karl Marx και έχει γίνει ένα παράδειγμα κτιρίου σε στιλ Art Nouveau. Το 1989, το κτίριο του καφέ “Μόσχα” αναγνωρίστηκε ως αντικείμενο πολιτιστικής κληρονομιάς, είναι υπό κρατική προστασία.

……………………………………………………………………………………………………