Ρωσσία στο Σ.Α. του ΟΗΕ για τα σιτηρά: Όταν η Δύση εκπληρώσει 7 προϋποθέσεις θα επιστρέψουμε

Business ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ντμίτρι Πολυάνσκι - RIA Novosti, 1920, 21/07/2023
© AP Photo / John Minchillo Ντμίτρι Πολυάνσκι. Φωτογραφία αρχείου
Η Μόσχα θα επιστρέψει στη συμφωνία σιτηρών εάν πληρούνται επτά προϋποθέσεις, δήλωσε ο Ντμίτρι Πολυάνσκι, ο πρώτος αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ρωσσίας στον οργανισμό, σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως αναφέρει το πρακτορείο RIA Novosti
.

1- “Πρώτον, αυτό είναι ένα πραγματικό, όχι κερδοσκοπικό συμπέρασμα από τις κυρώσεις για την προμήθεια ρωσσικών σιτηρών και λιπασμάτων στις παγκόσμιες αγορές.

2- Δεύτερον, πρέπει να αρθούν όλα τα εμπόδια για τις ρωσσικές τράπεζες, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που εξυπηρετούν την προμήθεια τροφίμων και λιπασμάτων”, είπε.

Σύμφωνα με τον Polyansky, αυτό περιλαμβάνει την άμεση σύνδεση αυτών των οργανισμών με το διεθνές σύστημα τραπεζικού διακανονισμού SWIFT. Τόνισε ότι οποιεσδήποτε νέες υποσχέσεις και ιδέες για αυτό το θέμα δεν θα ταίριαζαν στη Μόσχα.
.
3- Επιπλέον, όπως σημείωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος, είναι απαραίτητο να ξαναρχίσουν οι προμήθειες στη Ρωσσία ανταλλακτικών και εξαρτημάτων για γεωργικά μηχανήματα και τη βιομηχανία λιπασμάτων. Πρόσθεσε ότι το κόστος αυτών των ανταλλακτικών για τους εγχώριους κατασκευαστές έχει αυξηθεί κατά 40%. Την ίδια στιγμή, η αύξηση του κόστους στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές ανήλθε σε περίπου δέκα τοις εκατό και οι συνολικές απώλειες έφτασαν τα 1,6 δισ. δολάρια, είπε ο διπλωμάτης.
.
4- Η τέταρτη προϋπόθεση: η επίλυση όλων των ζητημάτων με τη ναύλωση πλοίων και την ασφάλιση των εξαγωγών ρωσσικών τροφίμων, καθώς και η εξασφάλιση της συνολικής επιμελητείας αυτών των παραδόσεων.
«Η αύξηση του κόστους ναύλωσης θαλάσσιων πλοίων για τη μεταφορά εμπορευμάτων, το κόστος των διεθνών οικονομικών διακανονισμών και άλλων συναλλαγών οδήγησε σε απώλεια της κερδοφορίας των παραδόσεων κατά το ήμισυ», διευκρίνισε ο Polyansky.
.
5- Επιπλέον, σύμφωνα με τον διπλωμάτη, είναι απαραίτητο να παρασχεθούν απρόσκοπτες συνθήκες για την επέκταση της προμήθειας ρωσικών λιπασμάτων και πρώτων υλών για την παραγωγή τους. Μιλάμε, μεταξύ άλλων, για την επανέναρξη της λειτουργίας του αγωγού αμμωνίας Togliatti-Odessa.
.
6- Ο Polyansky χαρακτήρισε την απεμπλοκή ρωσσικών περιουσιακών στοιχείων που σχετίζονται με τη γεωργική βιομηχανία ως την έκτη προϋπόθεση.
.
7- «Τέλος, το έβδομο είναι η αποκατάσταση της αρχικής ανθρωπιστικής φύσης της συμφωνίας για τα σιτηρά». Θα πρέπει να λειτουργεί προς το συμφέρον των χωρών που έχουν ανάγκη και όχι να κάνει τις πλούσιες χώρες ακόμη πλουσιότερες», είπε.
Ο διπλωμάτης τόνισε ότι μόλις εκπληρωθούν όλες αυτές οι προϋποθέσεις, η Μόσχα θα επιστρέψει αμέσως στη συμφωνία για τα σιτηρά . Ωστόσο, τώρα οι εκπρόσωποι της Ρωσσίας βλέπουν και ακούν μόνο δημαγωγία και υποκρισία, συνόψισε.
.
Η Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας, που υπεγράφη πέρυσι από εκπροσώπους της Ρωσσίας, της Τουρκίας, της Ουκρανίας και του ΟΗΕ, έπαψε να λειτουργεί στις 18 Ιουλίου. Οι όροι του περιελάμβαναν την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών, τροφίμων και λιπασμάτων από τρία λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, συμπεριλαμβανομένης της Οδησσού. Ήταν μέρος της συμφωνίας πακέτου. Το δεύτερο μέρος είναι το μνημόνιο Ρωσσίας-ΟΗΕ, σχεδιασμένο για τρία χρόνια.
.
Όπως είπε ο Ρώσσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν την Τετάρτη , χωρίς να εκπληρώσει τα σημεία του μνημονίου, «η συνέχιση της συμφωνίας με τη μορφή που υπήρχε έχει χάσει κάθε νόημα». Σύμφωνα με τον ίδιο, η Μόσχα θα εξετάσει το ενδεχόμενο να επιστρέψει στην εφαρμογή της συμφωνίας εάν ληφθούν υπόψη και εφαρμοστούν όλες ανεξαιρέτως οι αρχές της συμμετοχής της σε αυτήν.

……………..

“Συμφωνία σιτηρών” … Γιατί κόπτεται η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ;;

………………………………………………………………………………….