Η Ιαπωνία αύξησε τις εισαγωγές ρωσσικών δημητριακών σε επίπεδο ρεκόρ και αύξησε τις εξαγωγές αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών στη Ρωσσία

Business ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δεν θα χορτάσετε με καταδίκη: Η Ιαπωνία αύξησε τις εισαγωγές ρωσσικών δημητριακών σε επίπεδο ρεκόρ

Το Υπουργείο Οικονομικών της Ιαπωνίας δημοσίευσε σήμερα, 20 Ιουλίου, στατιστικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι εισαγωγές σιτηρών της χώρας από τη Ρωσσία το πρώτο εξάμηνο του 2023 αυξήθηκαν σχεδόν κατά 510% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Παράλληλα, για τις υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2023, σε ετήσιους όρους, σημειώθηκε σημαντική πτώση στον όγκο των αγορών: λαχανικά – κατά 56,7%, φρούτα – κατά 96,8%, ψάρια και προϊόντα ψαριών – κατά 23,4%.

Τον περασμένο μήνα, οι ιαπωνικές εισαγωγές ρωσικών σιτηρών αυξήθηκαν κατά 445,2% ταυτόχρονα σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2022.

Η ιαπωνική κυβέρνηση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα καταδίκασε τη Ρωσσία για την απόφασή της να μην ανανεώσει τη συμμετοχή της στη συμφωνία για τα σιτηρά και «έθεσε την πλήρη ευθύνη» στη Μόσχα «για τυχόν αρνητικές συνέπειες για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια».

Όπως σημείωσαν Ρώσσοι ειδικοί τον περασμένο μήνα, η παραγωγή σιταριού στην Ουκρανία το 2023-2024 θα μειωθεί κατά 21%, στους 16,5 εκατομμύρια τόνους, ενώ οι εξαγωγές θα μειωθούν στους 10 εκατομμύρια τόνους. Ορισμένες χώρες της ΕΕ αρνούνται τα ουκρανικά γεωργικά προϊόντα. Σε αυτό το πλαίσιο, μόνο η Ρωσσία μπορεί να σταθεροποιήσει την παγκόσμια αγορά σιτηρών .

….

Η Ιαπωνία το 2023 αύξησε τις εξαγωγές αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών στη Ρωσία

Η Ιαπωνία αύξησε τις εξαγωγές αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών στη Ρωσία το πρώτο εξάμηνο του ημερολογιακού έτους 2023, αλλά μείωσε τις εξαγωγές φορτηγών και λεωφορείων, σύμφωνα με εμπορικές στατιστικές που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών της χώρας.

Έτσι, ο συνολικός όγκος των εξαγωγών οχημάτων από την Ιαπωνία στη Ρωσική Ομοσπονδία κατά την περίοδο αναφοράς αυξήθηκε κατά 29% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2022. Ειδικότερα, οι εξαγωγές επιβατικών αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά 32,8%, και μοτοσικλετών – κατά 12,4%. Την ίδια ώρα, οι εξαγωγές φορτηγών και λεωφορείων βυθίστηκαν κατά 26%.

Επίσης, την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2023, οι εξαγωγές ανταλλακτικών μειώθηκαν κατά 52,7%.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Ιουνίου φέτος, η Ιαπωνία αύξησε τις εξαγωγές αυτοκινήτων στη Ρωσία κατά 60,3%, αλλά μείωσε τις εξαγωγές μοτοσυκλετών κατά 9,7%, καθώς και φορτηγών και λεωφορείων κατά 20,5%. Οι εξαγωγές ανταλλακτικών μειώθηκαν επίσης σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2022 – κατά 37,3%.

………………………………………………………………………………………………