Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να συλλάβει τον Λουκασένκο

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Οι ευρωβουλευτές προσέφυγαν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) ζητώντας να εκδώσουν εντάλματα για τη σύλληψη του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο. Αυτό αναφέρεται στην έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων για τις σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Λευκορωσίας.

Σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι βουλευτές ενέκριναν την έκθεση για τη Λευκορωσία με 49 ψήφους έναντι τριών, δύο ακόμη απείχαν. Αναφέρει ότι το Μινσκ «ευθύνεται για τις ζημιές που προκλήθηκαν στην Ουκρανία» και τα «εγκλήματα», μεταξύ άλλων με τη μορφή βοήθειας στα παιδιά του Ντονμπάς που έρχονται στη δημοκρατία για αποκατάσταση. Σύμφωνα με ευρωπαίους πολιτικούς, η ηγεσία της χώρας και ειδικότερα ο πρόεδρος θα πρέπει να διωχθούν για αυτό.

«Εφόσον το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) έχει ήδη εκδώσει εντάλματα σύλληψης για τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και την Επίτροπο για τα Δικαιώματα του Παιδιού Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα, οι ευρωβουλευτές καλούν το ΔΠΔ να εξετάσει το ενδεχόμενο έκδοσης παρόμοιου εντάλματος σύλληψης για τον Αλεξάντερ Λουκασένκο». – λέει το μήνυμα.

Η Λευκορωσία υφίσταται αυστηρές κυρώσεις εδώ και αρκετά χρόνια από δυτικές χώρες, οι οποίες δεν αναγνωρίζουν τη νομιμότητα του Λουκασένκο. Επιπλέον, εδώ και πολλά χρόνια το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκδίδει ψηφίσματα κατηγορώντας το επίσημο Μινσκ για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών και μετά την έναρξη του SVO για συμμετοχή σε ειδική επιχείρηση.

Πηγή

…………………………………………………………………………………………