Ο Κυρ. Μητσοτάκης και η Μπομπελίνα

TOP STORIES Η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΑΜΙΟΥ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα κατορθώματα της μεταφέρθηκαν και στην Ρωσσία, όπου γνωστή ως «Μπομπελίνα», η ηρωίδα αποτυπώθηκε σε έργα τέχνης της εποχής από Ρώσσους καλλιτέχνες, στους περισσότερους πίνακες αναβάτρια σε άλογο αντί για καπετάνισσα, μάλλον για να ταιριάζει καλύτερα στο ρωσσικό υποσυνείδητο αλλά και έγινε η ίδια και θέμα σε λογοτεχνικά έργα ακόμα και διάσημων συγγραφέων όπως, ο Τουργκένιεφ και ο Γκόγκολ. 

το θάρρος της εκτιμήθηκε ιδιαίτερα. Ο αυτοκράτορας και Τσάρος Αλέξανδρος Α απένειμε στην Μπουμπουλίνα τον τίτλο του ναύαρχου του ρωσσικού στόλου και τιμητικά το μογγολικό σπαθί ως αναγνώριση των προσόντων της. Έτσι, έγινε η πρώτη γυναίκα ναύαρχος του ρωσσικού στόλου στην ιστορία της Ρωσίας μέρι σήμερα και μια από τις πρώτες ναυάρχους στην παγκόσμια ιστορία.

Στην  Ελλάδα

η Μπουμπουλίνα εξορίστηκε στις Σπέτσες χάνοντας τον κλήρο γης, που το Κράτος της είχε παραχωρήσει στο Ναύπλιο.

Το 1825 η Μπουμπουλίνα ζούσε στις Σπέτσες, πικραμένη από τους πολιτικούς και την εξέλιξη του Αγώνα και έχοντας ξοδέψει όλη την περιουσία της στον πόλεμο, η Ελλάδα βρέθηκε ξανά σε μεγάλο κίνδυνο. Στις 12 Φεβρουαρίου ο Αιγύπτιος ναύαρχος Ιμπραήμ Πασάς με έναν τουρκοαιγυπτιακό στόλο, αποβιβάστηκε στο λιμάνι της Πύλου στην Πελοπόννησο με 4.400 άντρες, σε μια τελευταία προσπάθεια να σταματήσει την επανάσταση, και τελικά  την σκότωσε Ελληνας…

Στην μνήμη της: