Η Ρωσσία ειδοποίησε τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό για την απόσυρση των εγγυήσεων για τη ναυτιλία

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Φορτηγά πλοία στο αγκυροβόλιο στη νότια είσοδο του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη - RIA Novosti, 1920, 17/07/2023
© AFP 2023 / OZANKOSE
Η Ρωσσία έστειλε επιστολή στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO) προειδοποιώντας ότι με την ολοκλήρωση της συμφωνίας για τα σιτηρά, θα αποσύρει τις προηγούμενες εγγυήσεις για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, αναφέρει το Reuters .
.
«Οι εγγυήσεις για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας που εκδόθηκαν από τη ρωσική πλευρά θα αποσυρθούν, <…> θα ληφθούν οι απαραίτητες ενέργειες και μέτρα αντίδρασης για την εξουδετέρωση των απειλών που θέτει το καθεστώς του Κιέβου σε αυτήν την περιοχή, δεδομένων των συνεχιζόμενων ένοπλων προκλήσεων και προσπαθειών να επιτεθούν σε ρωσικές στρατιωτικές και πολιτικές εγκαταστάσεις», αναφέρει το έγγραφο.
.
Την ίδια στιγμή, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky δήλωσε ότι το Κίεβο ελπίζει να συνεχίσει τις προμήθειες σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσσίας και αναμένει επίσημη επιβεβαίωση ετοιμότητας από τον ΟΗΕ και την Τουρκία.
.
Σήμερα η Ρωσσία ενημέρωσε την Τουρκία, την Ουκρανία και τον ΟΗΕ ότι αντιτίθεται στην παράταση της συμφωνίας για τα σιτηρά. Αυτό σημαίνει ότι ο θαλάσσιος ανθρωπιστικός διάδρομος στη βορειοδυτική Μαύρη Θάλασσα περιορίζεται και αποκαθίσταται το καθεστώς μιας προσωρινά επικίνδυνης για τη ναυσιπλοΐα περιοχής. Έτσι, χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσσίας, η Πρωτοβουλία για τα Σιτάρια της Μαύρης Θάλασσας τερματίζεται από τις 18 Ιουλίου.
.
Η συμφωνία για τα σιτηρά, που υπεγράφη στις 22 Ιουλίου 2022 από εκπροσώπους της Ρωσσίας, της Ουκρανίας, της Τουρκίας και του ΟΗΕ, προέβλεπε την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών, τροφίμων και λιπασμάτων μέσω της Μαύρης Θάλασσας και την άρση των περιορισμών στις εξαγωγές ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων στις παγκόσμιες αγορές.
.
Αφορούσε, ειδικότερα, την επανασύνδεση της Rosselkhozbank με τη SWIFT , την επανέναρξη της προμήθειας γεωργικών μηχανημάτων και ανταλλακτικών και την αποκατάσταση του έργου του αγωγού αμμωνίας Togliatti – Odessa . Ωστόσο, η Μόσχα έχει επανειλημμένα σημειώσει ότι η συμφωνία δεν λειτουργεί σε σχέση με τη Ρωσσία και ότι τα ουκρανικά σιτηρά αποστέλλονται κυρίως στην Ευρώπη και όχι σε άπορες χώρες της Αφρικής .
Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε τη συμφωνία μονόδρομο παιχνίδι επειδή δεν είχε γίνει τίποτα για τη Ρωσσία. Ωστόσο, όπως είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, γραμματέας Τύπου του αρχηγού του κράτους, η Ρωσσία είναι έτοιμη να επιστρέψει αμέσως στην εφαρμογή της συμφωνίας, μόλις ολοκληρωθεί το ρωσσικό της κομμάτι.

……………

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε την αναστολή της συμφωνίας για τα σιτηρά

……………………………………………………………………………