Για τον καύσωνα φταίει η Ρωσσία!

TOP STORIES ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ Η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΑΜΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αμέσως με την έναρξη της ενεργειακής κρίσης με την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η Δύση εγκατέλειψε την Ρωσσία και στράφηκε στο αέριο απο LNG και Fracking, οι υπ αριθμόν 1 σε εκπομπές μεθανίου στον πλανήτη….:

 Ινδιάνικο ρητό για τους πρώτους λευκούς μετανάστες της σύγχρονης εποχής της αμερικάνικης ηπείρου:

«Όταν ο λευκός άνθρωπος σκοτώσει το τελευταίο βουβάλι, δηλητηριάσει τη τελευταία λίμνη και κάψει το τελευταίο δάσος τότε μόνο θα καταλάβει ότι τα δολλάρια δεν τρώγονται!».

<Σημαντικό στοιχείο της κλιματικής κρίσης αποτελούν οι εκπομπές μεθανίου, το οποίο παρά το γεγονός ότι έχει χρόνο δράσης μόνο λίγες δεκαετίες, συντελεί πάνω από 80 φορές περισσότερο από τον άνθρακα στην αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη>.

«Για να γίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος θα χρειαστεί να μειώσει όλες τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Το μεθάνιο είναι το δεύτερο ισχυρότερο αέριο του θερμοκηπίου και αποτελεί σημαντική αιτία ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Η στρατηγική μας για το μεθάνιο διασφαλίζει τη μείωση των εκπομπών σε όλους τους τομείς, ιδίως της γεωργίας, της ενέργειας και των αποβλήτων. Δημιουργεί επίσης ευκαιρίες παραγωγής βιοαερίου από απόβλητα στις αγροτικές περιοχές. Η δορυφορική τεχνολογία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μας επιτρέψει να παρακολουθούμε στενά τις εκπομπές και να συμβάλουμε στη βελτίωση των διεθνών προτύπων.» Φρανς Τίμερμανς.

Σημαντικό στοιχείο της κλιματικής κρίσης αποτελούν οι εκπομπές μεθανίου, το οποίο παρά το γεγονός ότι έχει χρόνο δράσης μόνο λίγες δεκαετίες, συντελεί πάνω από 80 φορές περισσότερο από τον άνθρακα στην αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη.

Euronews: Αυτό, ωστόσο, που καθιστά το μεθάνιο τη δεύτερη σημαντικότερη αιτία κλιματικής αλλαγής είναι ότι θερμαίνει την ατμόσφαιρα, μιας και μοναδιαία είναι κατά είκοσι φορές πιο ισχυρό από το διοξείδιο του άνθρακα. Επομένως, η έκλυση ενός κιλού μεθανίου αντιστοιχεί σε εκπομπή 84 κιλών διοξειδίου του άνθρακα. Βέβαια, οι παγκόσμιες εκπομπές μεθανίου αυξάνονται ραγδαία, οπότε αναμένεται να ενταθεί η άνοδος της θερμοκρασίας.

To 2020 σημειώθηκαν οι υψηλότερες συγκεντρώσεις μεθανίου από την έναρξη των δορυφορικών καταγραφών του 2003, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Υπηρεσίας για την Κλιματική Αλλαγή του Κοπέρνικου (C3S). Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα για τον Άνθρακα αναφέρει ότι το 2017 υπήρξε άνοδος κατά εννέα τοις εκατό συγκριτικά με την περίοδο 2000-2006, ενώ ως πιθανότερα αίτια υποδεικνύει τις αγροκαλλιέργειες και τη διαχείριση αποβλήτων. «Την περασμένη δεκαετία, αντιληφθήκαμε ότι οι εκπομπές μεθανίου εκτοξεύονται, και αυτό είναι εξαιρετικά προβληματικό», λέει ο δρ Ντρου Σίντελ, κλιματολόγος στο πανεπιστήμιου Ντιουκ και βασικός συντάκτης της Έκθεσης του 2021 για τις Παγκόσμιες Εκπομπές Μεθανίου των Ηνωμένων Εθνών.

 Στη διάσκεψη της Γλασκώβης για το κλίμα, Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκή Ενωση μίλησαν για συμφωνία για μείωση των εκπομπών του. Ο πρόεδρος Μπάιντεν δεσμεύθηκε για μείωση 30% έως το 2030 σε σχέση με το 2020 (φυσικά έκανε ακριβώς το αντίθετο, κατέσχεσε και την γη των Ινδιάνων, ειδικά των Ναβάχος και δημιούργησε νέα Fracking αλλά τα ΜΜΕ τηρούν για άλλη μία φορά σιγήν ιχθύος).

Πάνω από 100 χώρες, που εκπροσωπούν το 50% των παγκόσμιων εκπομπών και το 70% του παγκόσμιου ΑΕΠ, έχουν απαντήσει θετικά στη συμφωνία, αλλά οι ΗΠΑ δεν τηρούν τίποτα απολύτως.

Υπάρχουν πολλά ντοκιμαντέρ όπου υπάρχει σαφής αντίθεση στο fracking όπως το Josh Fox’s Gasland. Σε αυτό εξέθεσε τα προβλήματα μόλυνσης των υδροφορέων κοντά στα πηγάδια εξαγωγής σε μέρη όπως η Πενσυλβάνια, το Ουαϊόμινγκ και το Κολοράντο.

https://youtu.be/6mp4ELXKv-w

Το αστείο ότι ήταν ένα λόμπι της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου αμφισβήτησε αυτούς που συλλέχθηκαν στην ταινία Φοξ ώστε ο ιστότοπος Gasland να αντικρούσει τους ισχυρισμούς της ομάδας πίεσης.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα ταινία είναι το Promised Land.,

παρουσιάστηκε από τον Matt Damon σχετικά με το υδραυλικό κάταγμα. Επίσης, το 2013 παρουσιάστηκε ο Gasland 2, το δεύτερο μέρος του ντοκιμαντέρ στο οποίο επιβεβαιώνει το πορτρέτο του για τη βιομηχανία φυσικού αερίου, στο οποίο παρουσιάζοντας to Fracking ως καθαρή και ασφαλή εναλλακτική λύση για το πετρέλαιο, είναι πραγματικά ένας μύθος. Οι μακροχρόνιες διαρροές και η ατμοσφαιρική ρύπανση και τα ύδατα βλάπτουν τελικά τις τοπικές κοινότητες –κυρίως των Ινδιάνων Ναβάχος– και θέτουν το κλίμα σε κίνδυνο λόγω των εκπομπών μεθανίου, του σχυρότερου αερίου θερμοκηπίου.

Η με απόσταση μεγαλύτερη ρύπανση του πλανήτη από μεθάνιο είναι από τις ΗΠΑ. Τα συμπεράσματα δικά σας.

……………………