Στα άδυτα της συνέντευξης του Πούτιν για τους μη ακαδημαϊκούς της Wagner.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ Η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΑΜΙΟΥ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στις 13 Ιουλίου, ο Ρώσσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έφτασε στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου (WTC), περιηγήθηκε στην έκθεση κβαντικών επιτευγμάτων, συναντήθηκε με συμμετέχοντες στο Φόρουμ Τεχνολογιών Μελλοντικών Τεχνολογιών και απάντησε σε ερώτηση του ειδικού ανταποκριτή της Kommersant Αντρέι Κολέσνικοφ σχετικά με τη συνάντηση με την PMC Wagner στις 29 Ιουνίου, πέντε ημέρες μετά την εξέγερση:

Αντρέι Κολέσνικοφ : «Δεν θα συγχωρήσω τον εαυτό μου αν δεν κάνω άλλη μια ερώτηση», είπα. «Υπάρχουν πολλές εκδοχές γιατί συναντηθήκατε με την PMC Wagner στις 29 Ιουνίου. Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, αυτό συζητήθηκε ενεργά, έχουν τη δική τους εκδοχή, εγώ, για παράδειγμα, έχω τη δική μου… Και τι εκδοχή έχετε;

Τι έκδοση μπορώ να έχω; — ρώτησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν. — Δεν έχω εκδοχή. Έχω τι πραγματικά συνέβη. Μπορεί να είναι η δική σας έκδοση ή η έκδοση του ΝΑΤΟ.

«Πες μου τότε τι πραγματικά συνέβη», πρότεινα.

– Τι έγινε αλήθεια; Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ξαναρώτησε: «Όλα είναι πολύ απλά και προφανή για τη ρωσική κοινωνία. Οι απλοί μαχητές του Βάγκνερ πολέμησαν με αξιοπρέπεια, οπότε … Το γεγονός ότι παρασύρθηκαν σε αυτά τα γεγονότα είναι λυπηρό … Θα το πω αυτό, πολύ προσεκτικά …

Φυσικά, ήθελε να συναντηθεί μαζί τους, με τους διοικητές των ΠΜΚ, οι μαχητές των οποίων πολέμησαν με αξιοπρέπεια. Όχι με τον Yevgeny Prigozhin, αλλά με αυτούς, πρώτα απ ‘όλα.

Ήταν φανερό ότι ήθελε πραγματικά να εκφραστεί τακτοποιημένα.

– Από τη μια σε μια συνάντηση μαζί τους έδωσα μια εκτίμηση για το τι έκαναν στο πεδίο της μάχης και από την άλλη τι έκαναν στα γεγονότα της 24ης Ιουνίου. Τρίτον, έδειξε πιθανές επιλογές για την περαιτέρω διέλευση της υπηρεσίας τους, συμπεριλαμβανομένης της πολεμικής χρήσης. Αυτό είναι όλο.

Και τελείωσαν σε τρεις ώρες.

– Μπορούμε να υποθέσουμε, – ρώτησα, – ότι το PMC “Wagner” θα παραμείνει ως μονάδα μάχης;

– Λοιπόν, το PMC «Wagner» δεν υπάρχει! Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναφώνησε: «Δεν έχουμε νόμο για ιδιωτικούς στρατιωτικούς οργανισμούς! Απλώς δεν υπάρχει!

Δηλαδή, αν δεν υπάρχει νόμος, τότε δεν υπάρχει PMC.

Και τι ήταν τότε;

«Δεν υπάρχει τέτοια νομική οντότητα», εξήγησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Εδώ φαινόταν να μιλάει σαν δικηγόρος.

Ήταν κατανοητό.

Ρωσσία, η Ευνομούμενη Πολιτεία

Σημείωση Νίκου Σάμιου:

….Η Wagner  είναι σε πλήρη αντίθεση με την Academi *, μια ιδιωτική αμερικανική εταιρία παροχής υπηρεσιών Ασφαλείας, που ιδρύθηκε το 1997 από τον Έρικ Πρινς (Erik Prince). Παλαιότερα ήταν γνωστή ως Blackwater, αργότερα η εταιρεία μετονομάστηκε σε Xe Services το 2009, και τελικά Academi το 2011. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Spiegel η εταιρεία είναι εξουσιοδοτημένη από τη CIA για τη δολοφονία πολιτικών και στρατιωτικών αντιπάλων των ΗΠΑ και  τη μεταφορά τους στο κολαστήριο του Γκουαντάναμο μέσω θυγατρικών εταιρειών, η ιδιωτική εταιρία Academi συνδέεται με την παιδική πορνογραφία, με βιασμούς και με εμπόριο όπλων, για την οποία τα ΜΜΕ τηρούν σιγήν ιχθύος παρότι ο  Έλληνας Πρέσβης κ. Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος, ο οποίος σε συνέντευξή του σε καναδική εφημερίδα και ιστοσελίδα, υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση συνήψε συμβόλαιο «προστασίας» του Ελληνικού Κοινοβουλίου με την «Academi» το 2013, υπό τον φόβο κοινωνικής αναταραχής, ακόμα και ενός εμφύλιου πόλεμου, λόγω των Μνημονίων και των σκληρών μέτρων λιτότητας που επέβαλε η τρικομματική κυβέρνηση, ώστε αυτές οι τυχόν εξεγέρσεις να κατασταλούν άμεσα από την Blackwater! Τα ΜΜΕ μιλάνε δεν μιλάνε καθόλου για τις βρωμιές της Academi , και στην Ελλάδα!…

– Υπάρχει μια ομάδα, αλλά νομικά δεν υπάρχει! επανέλαβε ο πρόεδρος: «Αυτό είναι ένα ξεχωριστό θέμα που σχετίζεται με την πραγματική νομιμοποίηση. Αλλά αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να συζητηθεί στην Κρατική Δούμα, στην κυβέρνηση. Δύσκολη ερώτηση.

Αργότερα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν μοιράστηκε μαζί μου μια ιστορία από εκείνη τη συνάντηση. Σε αυτό, πρόσφερε στους διοικητές Βάγκνερ, οι οποίοι, επιβεβαίωσε ο πρόεδρος, ήταν 35 άτομα στη συνάντηση («Λοιπόν, είστε στο Κρεμλίνο», τους είπε), διάφορες επιλογές απασχόλησης, μεταξύ άλλων υπό την καθοδήγηση του άμεσου διοικητή τους με διακριτικό Seda. Δηλαδή τον άνθρωπο υπό τις διαταγές του οποίου υπηρετούσαν οι μαχητές του Βάγκνερ τους τελευταίους 16 μήνες.

«Θα μπορούσαν όλοι να συγκεντρωθούν σε ένα μέρος και να συνεχίσουν να υπηρετούν», είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν. «Και τίποτα δεν θα είχε αλλάξει γι’ αυτούς. Θα οδηγούνταν από το ίδιο πρόσωπο που ήταν ο πραγματικός τους διοικητής σε όλη τη διάρκεια.

– Και τι?

«Πολλοί έγνεψαν καταφατικά όταν το είπα αυτό», συνέχισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν. «Και ο Πριγκόζιν, που καθόταν μπροστά και δεν το είδε αυτό, είπε αφού άκουσε:

– Όχι, τα παιδιά δεν συμφωνούν με αυτή την απόφαση.

Η ιστορία του PMC «Wagner», χωρίς αμφιβολία, όργωσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ακόμα κι αν δεν συμφωνεί με αυτό.

Kommersant Αντρέι Κολέσνικοφ,