Πολλές χώρες επιστρέφουν χρυσό στην πατρίδα τους. Πιο ελκυστικός στις νέες συνθήκες. (Βλ. νόμισμα BRICS)

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ
Ράβδοι χρυσού - RIA Novosti, 1920, 07/10/2023

Reuters: Οι χώρες άρχισαν να επαναπατρίζουν τα αποθέματα χρυσού λόγω της δέσμευσης ρωσσικών περιουσιακών στοιχείων

Ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών αρχίζει να επιστρέφει χρυσό στην πατρίδα τους ως προστασία έναντι περιοριστικών μέτρων όπως αυτά που εισήχθησαν κατά της Μόσχας, αναφέρει το Reuters .
.
Το πάγωμα πέρυσι από τη Δύση σχεδόν των μισών αποθεμάτων χρυσού και συναλλάγματος της Ρωσσίας, που υπολογίζονται σε 640 δισεκατομμύρια δολάρια, ως απάντηση στο ξέσπασμα της ρωσσο-ουκρανικής σύγκρουσης, δημιούργησε προηγούμενο.
.
Η μελέτη Invesco Global Sovereign Asset Management που επικαλείται το Reuters έδειξε ότι σχεδόν το 60% των κεντρικών τραπεζών και των κρατικών επενδυτικών αμοιβαίων κεφαλαίων θεωρούν τον χρυσό πιο ελκυστικό στις νέες συνθήκες και το 68% (έναντι 50% το 2020) διατηρούν τα αποθεματικά τους κατ’ οίκον.
.
Οι γεωπολιτικές ανησυχίες, σε συνδυασμό με τις ευκαιρίες στις αναδυόμενες αγορές, ωθούν επίσης ορισμένα κράτη να καταργήσουν σταδιακά το δολάριο, αναφέρει η έκθεση.
.
Η αύξηση του αμερικανικού δημόσιου χρέους, σύμφωνα με το 7% των ερωτηθέντων, τους φαίνεται αρνητικός παράγοντας για το δολάριο, αν και δεν βλέπουν άλλη εναλλακτική στο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Το δυναμικό στο γιουάν φαίνεται κατά 18% (έναντι 29% πέρυσι), προσθέτει ο συγγραφέας.
Σχεδόν το 80% των 142 συμμετεχόντων στη μελέτη χαρακτήρισαν τις γεωπολιτικές εντάσεις ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο της επόμενης δεκαετίας, κατέληξε το Reuters.
Πηγή

………………….

ΑΛΦΕΙΟΣ : Το Reuters μπορεί να γράφει ό,τι θέλει και να κάνει εικασίες, αλλά η έκθεση μιλάει ότι θεωρούν τον χρυσό πιο ελκυστικό στις νέες συνθήκες !! Ποιές είναι λοιπόν οι νέες συνθήκες ;;

Μα το είπε ξεκάθαρα ο Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Ρασούλ Μουσαβί σχολιάζοντας τα σχέδια των BRICS για εισαγωγή ενιαίου νομίσματος : «Η παγκόσμια οικονομία υφίσταται τεράστιο μετασχηματισμό».

Ο Μουσαβί σημείωσε ότι η εμφάνιση ενός ενιαίου νομίσματος BRICS με χρυσό και το οποίο θα μπορούσε να υποστηριχθεί από 41 μεγάλες και ισχυρές οικονομίες θα αποδυνάμωσε το δολάριο και το ευρώ και θα ωφελούσε χώρες όπως το Ιράν.

Ο Mousavi, ο οποίος κατέχει επίσης τη θέση του Γενικού Διευθυντή για τη Δυτική Ασία στο Υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν, είπε ότι η εμφάνιση ενός νομίσματος με χρυσό στους BRICS θα ωφελήσει χώρες όπως το Ιράν, καθώς έχουν τεράστια αποθέματα χρυσού.

Σχετικό : Gold Switzerland: «Μια παγκόσμια χρηματοπιστωτική “βόμβα” ύψους 2 τετράκις δολαρίων έτοιμη να σκάσει»!

…………………………………………………………………………..