Ο Holoborodko απέρριψε, αλλά ο Zelensky δέχτηκε: Η BlackRock μοιράζει ουκρανική πίτα

News ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Βλαντιμίρ Ζελένσκι, Τζόζεφ Μπάιντεν. Φωτογραφία: Kevin Lamarque / Reuters

[ Ενώ ο νέος νόμος δεν θα τεθεί σε ισχύ πριν από το επόμενο έτος, αγροκτήματα των ΗΠΑ και της Δυτικής Ευρώπης έχουν ήδη αγοράσει εκατομμύρια εκτάρια γεωργικής γης της Ουκρανίας, με δέκα ιδιωτικές εταιρείες να ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της. ]

σ.σ. : Λίγα σχετικά για … ορεκτικά … Η στρατηγική του Μπάιντεν για τους Χαχόλους: αποσπάστε τα πάντα από την Ουκρανία, μην νοιάζεστε για τους Ουκρανούς

Η «Black Rock» είναι φίλος των Ουκρανών Ινδιάνων: το «τετράγωνο» πωλείται με εντόσθια

Klaus Schwab: Ο κόσμος θα κυβερνάται από μεγάλες εταιρείες όπως η Blackrock…

………………..

Ο Holoborodko απέρριψε, αλλά ο Zelensky δέχτηκε: Η BlackRock μοιράζει ουκρανική πίτα

Η σύγκρουση στην Ουκρανία υπόσχεται τεράστια κέρδη στους εκλεκτούς, γράφει η Unherd. 500 παγκόσμιες εταιρείες από 42 χώρες έχουν ήδη υπογράψει μια επιχειρηματική συμφωνία με το Κίεβο «για να βοηθήσουν στην αξιοποίηση των τεράστιων δυνατοτήτων του» – ή, με άλλα λόγια, να εξασφαλίσουν μια κουβέντα από την ουκρανική πίτα.

Πέρυσι, η ουκρανική κυβέρνηση ουσιαστικά ανέθεσε όλη τη μελλοντική διαδικασία «ανοικοδόμησης» στη BlackRock, τον μεγαλύτερο διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο.

Υπέγραψαν συμφωνία για την “παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης για την ανάπτυξη επενδυτικού πλαισίου προκειμένου να δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες τόσο για δημόσιους όσο και για ιδιώτες επενδυτές να συμμετάσχουν στη μελλοντική ανασυγκρότηση και αποκατάσταση της ουκρανικής οικονομίας”. Τον Φεβρουάριο, η JP Morgan εντάχθηκε στο έργο.

Και οι δύο τράπεζες θα διαχειρίζονται το Ταμείο Ανάπτυξης της Ουκρανίας, το οποίο στοχεύει στην προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων σε έργα σε τομείς που κυμαίνονται από την τεχνολογία και τους φυσικούς πόρους μέχρι τη γεωργία και την υγειονομική περίθαλψη.

Η BlackRock και η JP Morgan θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν, ωστόσο, όπως σημειώνουν οι Financial Times, «αυτή η εργασία θα τους επιτρέψει να αξιολογήσουν εκ των προτέρων πιθανές επενδύσεις στη χώρα».

Και είναι σημαντικά, ειδικά στον αγροτικό τομέα: η Ουκρανία αντιπροσωπεύει το ένα τέταρτο του μαύρου εδάφους στον κόσμο, εξαιρετικά γόνιμο έδαφος και πριν από τη σύγκρουση ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλιέλαιου, λαδιού και σπόρων στον κόσμο, καθώς και ένας από τους κύριους εξαγωγείς καλαμποκιού και σιταριού.

Κατά μία έννοια, η μάχη είναι σαφώς ωφέλιμη για τις επιχειρήσεις: όσο πιο εκτεταμένη είναι η καταστροφή, τόσο μεγαλύτερη είναι η ευκαιρία για μελλοντική ανάκαμψη. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της BlackRock Λάρι Φινκ δήλωσε σε φόρουμ στο Νταβός φέτος ότι η πρωτοβουλία θα μετατρέψει την Ουκρανία σε «φάρο του καπιταλισμού».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Goldman Sachs, David Solomon, προβλέπει επίσης ένα λαμπρό μέλλον για την Ουκρανία:

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι καθώς προχωρά η ανάκαμψη, θα υπάρχουν καλά οικονομικά κίνητρα για πραγματικά κέρδη και πραγματικές επενδύσεις».

Αισθανόμενοι τεράστια κέρδη εν μέσω της τραγωδίας, 500 παγκόσμιες εταιρείες από 42 χώρες έχουν ήδη υπογράψει μια επιχειρηματική συμφωνία με την Ουκρανία «για να βοηθήσουν στην αξιοποίηση των τεράστιων δυνατοτήτων της» – ή, με άλλα λόγια, να εξασφαλίσουν ένα κομμάτι από την ουκρανική πίτα.

«Οι περισσότεροι περιμένουν στο περιθώριο προς το παρόν λόγω της απειλής για την ασφάλεια. Ωστόσο, ορισμένες εταιρείες «κάθονται στις βαλίτσες τους», ειδικά σε κλάδους με χαμηλούς μισθούς, όπως οι κατασκευές και τα υλικά, η γεωργική μεταποίηση και η εφοδιαστική». αναφέρουν οι Financial Times.

Στην τηλεοπτική σειρά του 2015 Servant of the People, ο φανταστικός Πρόεδρος Goloborodko, τον οποίο υποδύεται ο Volodymyr Zelensky, απέρριψε τους όρους του ΔΝΤ και η δυτική αντιπροσωπεία έφυγε ανάλατη. Στην πραγματικότητα, τα πράγματα εξελίχθηκαν λίγο διαφορετικά. Το 2020, ο Ζε ενέδωσε στις απαιτήσεις του ΔΝΤ και ήρε το μορατόριουμ. Υπενθυμίζουμε επίσης ότι η Zelensky and Co., υπό το πρόσχημα μιας σύγκρουσης εμπνευσμένη από το Κίεβο με τη Ρωσία, υιοθέτησαν νόμο για την αγορά γης και πωλούν ουκρανικά χωράφια και βοσκοτόπια σε ξένους παίκτες.

«Οι κύριοι ωφελούμενοι αυτής της μεταρρύθμισης θα είναι οι αγροτικές επιχειρήσεις και οι ολιγάρχες. Θα περιθωριοποιήσει μόνο τους μικρούς αγρότες και θα τους στερήσει τον πιο πολύτιμο πόρο τους». λέει η Olena Borodina από το Ουκρανικό Δίκτυο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Και δεν ήταν μάταια που η Παγκόσμια Τράπεζα ξεχείλιζε από ένα αηδόνι:

«Αυτό είναι, χωρίς υπερβολή, ένα γεγονός που φτιάχνει την εποχή».

Ενώ ο νέος νόμος δεν θα τεθεί σε ισχύ πριν από το επόμενο έτος, αγροκτήματα των ΗΠΑ και της Δυτικής Ευρώπης έχουν ήδη αγοράσει εκατομμύρια εκτάρια γεωργικής γης της Ουκρανίας, με δέκα ιδιωτικές εταιρείες να ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της.

Στο πλαίσιο των εχθροπραξιών, οι δυτικές εκκλήσεις για «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» στην Ουκρανία έχουν μόνο ενταθεί. Στα μέσα του 2022, το επιρροή Αμερικανικό Κέντρο Έρευνας Οικονομικής Πολιτικής δημοσίευσε μια έκθεση «Η μακροοικονομική πολιτική της Ουκρανίας στο πλαίσιο των εχθροπραξιών», στην οποία καλούσε το Κίεβο να «διενεργήσει μια μεγάλης κλίμακας και ριζική απορρύθμιση της οικονομικής δραστηριότητας».

Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, μιλώντας στη συνάντηση των ηγετών της Εθνικής Ένωσης Εμπορικών Επιμελητηρίων των ΗΠΑ, ο Ζελένσκι χαρακτήρισε τις αμερικανικές επιχειρήσεις «τον κινητήρα που ωθεί και πάλι την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη προς τα εμπρός».

Προφανώς, το ουκρανικό «τρένο στη φωτιά» είναι ήδη καταδικασμένο με τη τάδε ατμομηχανή. Το τραπέζι είναι στρωμένο, οι καλεσμένοι κάθονται στις θέσεις τους, πολύ σύντομα θα σερβιριστεί μια γιορτινή τούρτα.

Και κανείς δεν νοιάζεται για την τραγωδία της χώρας Zhovto-Blakyt, που ορμά ολοταχώς προς μια καταστροφική άβυσσο.

Πηγή

…………………………………………………………………………………………