Οι Εβραίοι του Στάμφορντ Χιλ στο Λονδίνο, “ο φυλάσσων το Ισραήλ”.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ Η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΑΜΙΟΥ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η περιοχή του Στάμφορντ Χιλ, ο σημερινός πυρήνας των  Ασκεναζί αποτελεί μεχρι σήμερα τον πυρήνα των Χασιδιστών Εβραίων της πόλης, που μιλάνε γερμανικά με εβραϊκές λέξεις και εκφράσεις, ενώ για αλφάβητο έχουν την εβραϊκή γραφή. 

Η σύνδεση της ομάδας Τότεναμ με την εβραϊκή κοινότητα του Λονδίνου ξεκίνησε από τις αρχές του 20ου αιώνα, όταν το παλιό γήπεδο της Τότεναμ, το «Γουάιτ Χαρτ Λέιν», ήταν χτισμένο στην περιοχή του Στάμφορντ Χιλ, περιοχή που αποτελεί μεχρι σήμερα τον πυρήνα των Χασιδιστών Εβραίων της πόλης. Έτσι, οι «Σπερς» δεν άργησαν να χαρακτηριστούν ως «εβραϊκό» κλαμπ από τους αντιπάλους τους, χαρακτηριστικό που σιγά σιγά αποδέχτηκαν ή ακόμη και ενστερνίστηκαν βαθιά ακόμη και οι μη-Εβραίοι οπαδοί τους.
«Yid Army», δηλαδή ο Στρατός των Γιντ
Το αποκορύφωμα, ωστόσο, της «εβραϊκότητας» της Τότεναμ ήταν όταν ένας από τους γνωστότερους και πιο σκληροπυρηνικούς συνδέσμους της πήρε το όνομα «Yid Army», δηλαδή ο «Στρατός των Γιντ» -μία άκρως υποτιμητική προσφώνηση για τους Εβραίους που προέρχεται από τη γλώσσα Γίντις. Για δεκαετίες οι φίλοι της Τότεναμ είχαν εντάξει τη λέξη «Γιντ» στην οπαδική τους ταυτότητα, ωστόσο εδώ και μερικά χρόνια, και κατόπιν ισχυρών πιέσεων από το εβραϊκό λόμπι του λονδρέζικου Σίτι, διώκονται κάθε φορά που την ξεστομίζουν στο γήπεδο για λογούς αντισημιτισμού. Το 2013, τρεις φίλαθλοι των «Σπερς», ο Γκάρι Γουάιμπρο, ο Σαμ Πάρσονς και ο Πίτερ Ντίτσμαν δικάστηκαν κατόπιν κατηγοριών ότι φώναξαν την… απαγορευμένη λέξη στο παιχνίδι της ομάδας με τη Σέριφ Τίρασπολ για το Γιουρόπα Λιγκ. Παρ’ όλα αυτά, οι οργανωμένοι οπαδοί της Τότεναμ υποστηρίζουν ότι δεν χρησιμοποιούν τη λέξη «Γιντ» υποτιμητικά για τους Εβραίους, αλλά με υπερηφάνεια, ενώ ταυτόχρονα έχουν κάνει και το Αστέρι του Δαβίδ σύμβολό τους -και πολλοί πλανόδιοι πωλητές πωλούν ακόμη μπλουζάκια με σλόγκαν του τύπου «Yid4ever»!

Γιατί «Yids»;

Η λέξη «Yid» είναι μία προσφώνηση για τους Εβραίους που προέρχεται από τη γλώσσα Γίντις και αναλόγως με το πώς προφέρεται  ή τις συνθήκες κάτω από τις οποίες χρησιμοποιείται, μπορεί να εκληφθεί και ως προσβλητική. Πώς όμως κατέληξε να αποτελεί μέρος της οπαδικής ταυτότητας στις εξέδρες του «Γουάιτ Χαρτ Λέιν»;

Σύμφωνα με το βιβλίο του Franklin Foer «How Soccer Explains the World» («Πώς το ποδόσφαιρο εξηγεί τον κόσμο»), οι ρίζες της συγκεκριμένης σύνδεσης έχουν να κάνουν με την ανθρωπογεωγραφία των συνοικιών του Λονδίνου. Αν και σε πολλές περιοχές της αγγλικής πρωτεύουσας κατοικούν Εβραίοι, η περιοχή του Stamford Hill, πολύ κοντά στο γήπεδο της Τότεναμ, αποτελούσε πάντα πυρήνα των Χασιδιστών Εβραίων, οι οποίοι ξεχώριζαν στους δρόμους της πόλης ως μία «κλειστή» κοινότητα που αρνείται να προσαρμοστεί στη «μοντέρνα» εποχή, διατηρώντας όχι μόνο την ορθόδοξη εβραϊκή πίστη και την παραδοσιακή ενδυμασία, αλλά και καταπιέζει τους πιστούς με απολυταρχικές θρησκευτικές απόψεις, όπως οι γυναίκες να μην επιτρέπεται να διαλέξουν τον σύζυγο τους, τα κορίτσια να είναι σε αυστηρούς περιορισμούς, και όποιος δεν τηρεί τα θρησκευτικά έθιμα, ακόμα και τα παιδιά τους, δεν ανήκει πλέον στην κοινωνία τους, ούτε κάν στην οικογένεια!

“ο φυλάσσων το Ισραήλ”

Εβραίοι του Λονδίνου  βοηθούν στην προστασία της μουσουλμανικής κοινότητας

Μια 25-μελής ομάδα από Χαρεντί ένωσε τις δυνάμεις της με την τοπική αστυνομία για να συλληφθούν οι εγκληματίες αλλά και για να προστατευτούν τα τζαμιά : “Στο κάτω κάτω, είμαστε όλοι μας παιδιά του Αβραάμ”.

Το ασυνήθιστο θέαμα Ορθόδοξων Εβραίων που κατακλύζουν τους δρόμους μιας δύσκολης λονδρέζικης γειτονιάς μετά το πέσιμο της νύχτας, τράβηξε την προσοχή των ευγνωμόνων ντόπιων αλλά η συνεχιζόμενη προστασία των ντόπιων Μουσουλμάνων, τράβηξε και την παγκόσμια προσοχή.

Η δουλειά των 25 “Σομρίμ” (σ.μ. των “φυλάκων”/”προστατών” στα εβραϊκά) τράβηξε την προσοχή και του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, ο οποίος επαίνεσε το “αξιοσημείωτο θάρρος” για τις περιπολίες της ομάδας στη γειτονιά.

Μέλη της Εβραϊκής κοινότητας Χαρεντί στο Στάμφορντ Χιλ, συγκρότησαν την ομάδα -που πήρε το όνομά της από την λέξη “φύλακα” στα γίντις- [σ.μ. είναι εβραϊκή η λέξη “σομέρ” και όχι γίντις, βλ. “σομέρ Γισραέλ” δηλ. “ο φυλάσσων τον Ισραήλ”]- το 2008 σε απάντηση στα υψηλά επίπεδα εγκληματικότητας.

Η αστυνομία αρχικώς ήταν επιφυλακτική για το ενδεχόμενο αυτόκλητου προστατευτισμού όμως τώρα συνεργάζεται στενά με τους εθελοντές, οι οποίο βοήθησαν σε 197 συλλήψεις τον περασμένο χρόνο, ακόμη και στη σύλληψη του “πλέον καταζητούμενου διαρρήκτη” της περιοχής.

Πηγή: Protagon.gr, Haaretz, AFP, novasports.gr