Καμμία ταραχή στην Γαλλία για την Λόλα

Η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΑΜΙΟΥ ΚΟΣΜΟΣ

Βίασε, σκότωσε και ήπιε το αίμα της 12χρονης Λόλας – Η 24χρονη η οποία έχει αλγερινή καταγωγή,ομολόγησε ψύχραιμη το φρικιαστικό έγκλημα

Η γυναίκα  που βίασε, βασάνισε και σκότωσε τη μικρή Λόλα Νταβιέ κυκλοφορούσε στο Παρίσι με τη σορό του κοριτσιού μέσα σε ένα πλαστικό μπαούλο, και ένας οδηγός ταξί είχε την ατυχία να τη βάλει στο όχημά του, χωρίς φυσικά να έχει ιδέα για το φρικιαστικό περιεχόμενο των αποσκευών της.

Συμφωνα με το κατηγορητήριο, η 24χρονη Ντάμπια Μπ., μια Αλγερινή γυναίκα που τα τελευταία χρόνια ζούσε παράνομα στη γαλλική πρωτεύουσα και φέρεται να αντιμετωπίζει «ακραία ψυχολογικά προβλήματα», δολοφόνησε το μικρό κορίτσι στο διαμέρισμα της αδελφής της – που μένει στο ίδιο κτίριο με τους γονείς της Λόλα – και στη συνέχεια έβαλε τη σορό του σε ένα μαύρο μπαούλο και το πήρε μαζί της. Αφού περιπλανήθηκε για αρκετή ώρα, την παρέλαβε με ένα αμάξι ένας 43χρονος φίλος της, ο οποίος τη μετέφερε με τη μακάβρια απόσκευή και δύο ακόμη βαλίτσες, στο διαμέρισμά του. Αφού πέρασαν μερικές ώρες, ο φίλος της Ντάμπια κάλεσε ένα ταξί VTC για τη νεαρή Αλγερινή, προκειμένου εκείνη να επιστρέψει στο διαμέρισμα της αδελφής της, πιθανώς για να προσπαθήσει να κρυφτεί ή να ξεφορτωθεί τη σορό. Περισσότερα…

Κάθε κυβέρνηση βάζει τους νόμους σύμφωνα με το συμφέρον της, η δημοκρατία δημοκρατικούς, η βασιλεία μοναρχικούς και κατά τον ίδιο τρόπο κι οι άλλες. Και αφού άπαξ τους βάλουν, ορίζουν πως αυτό είναι δίκαιο για τους υπηκόους, εκείνο δηλαδή που συμφέρει στον εαυτό τους, και όσοι τολμήσουν να το παραβούν, τους τιμωρούν ως παρανόμους και άδικους. Αυτό λοιπόν είναι, σοφολογιότατέ μου, που λέγω ότι σε όλες [339a] τις πόλεις είναι το ίδιο το δίκαιο, δηλαδή το συμφέρον εκείνου που έχει την εξουσία στα χέρια του· και αυτός είναι, όπως ξέρουν όλοι, ο ισχυρότερος· ώστε συμβαίνει, για έναν που γνωρίζει να σκέπτεται, το αυτό να είναι παντού και πάντοτε το δίκαιο, δηλαδή το συμφέρον του ισχυροτέρου.
Τώρα μάλιστα, εννόησα τί λέγεις, είπα εγώ· αν όμως είναι και αληθινό αυτό, ή όχι, θα προσπαθήσω να το καταλάβω. Το συμφέρον λοιπόν, είπες και συ Θρασύμαχε, πως είναι το δίκαιο· αν και σε μένα είχες απαγορεύσει τότε ν᾽ απαντήσω έτσι· με μόνη τη διαφορά πως επρόσθεσες εσύ και: του ισχυροτέρου.

ΠΛΑΤΩΝ Πολιτεία