Η Βενεζουέλα έχασε την έφεση σε βρετανικό δικαστήριο να της επιστραφεί ο χρυσός της

Business ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
maduro

[ Το 2020, ο πρεσβευτής της Βενεζουέλας στον ΟΗΕ Samuel Moncada χαρακτήρισε την άρνηση της Τράπεζας της Αγγλίας να επιστρέψει τα αποθέματα χρυσού της Βενεζουέλας “αυτοκρατορική ληστεία”. ]

Reuters: Η Βενεζουέλα χάνει την έφεση στο βρετανικό δικαστήριο για τα αποθέματα χρυσού

Η κεντρική τράπεζα της Βενεζουέλας έχασε την προσφυγή της σε βρετανικό δικαστήριο σχετικά με τα αποθέματα χρυσού της χώρας που διατηρούνται στην Τράπεζα της Αγγλίας, αναφέρει το Reuters .
Το διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας της Βενεζουέλας, που ελέγχεται από την κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, έχασε την τελευταία του έκκληση την Παρασκευή για τα αποθέματα χρυσού 1,95 δισεκατομμυρίων δολαρίων της χώρας που είναι αποθηκευμένα στα υπόγεια θησαυροφυλάκια της Τράπεζας της Αγγλίας, ανέφερε το πρακτορείο.
.
Όπως σημειώνεται, η Κεντρική Τράπεζα της Βενεζουέλας προσπάθησε να αμφισβητήσει την προηγούμενη απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου ότι ορισμένες ετυμηγορίες του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βενεζουέλας δεν έπρεπε να αναγνωριστούν στην υπόθεση του χρυσού.
.
Σύμφωνα με δικηγόρους που εκπροσωπούν την Κεντρική Τράπεζα της Βενεζουέλας, η υπόθεση θα πάει τώρα στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου.
Το 2020, ο πρεσβευτής της Βενεζουέλας στον ΟΗΕ Samuel Moncada χαρακτήρισε την άρνηση της Τράπεζας της Αγγλίας να επιστρέψει τα αποθέματα χρυσού της Βενεζουέλας “αυτοκρατορική ληστεία”. Η διαμάχη μεταξύ της Τράπεζας της Βενεζουέλας και της Τράπεζας της Αγγλίας για την επιστροφή ράβδων χρυσού αξίας 930 εκατομμυρίων ευρώ που διατηρούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζεται από το 2018.
.
Το δικαστήριο του Λονδίνου αναγνώρισε τη νομιμότητα της «προσωρινής προεδρίας» του ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ως επιχείρημα για να μην επιστρέψει ο χρυσός στην τρέχουσα κυβέρνηση της Βενεζουέλας, παρά το γεγονός ότι, ο πρώην ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας δεν αναγνωρίζεται πλέον από τη βρετανική κυβέρνηση ως ηγέτης της χώρας. Η Κεντρική Τράπεζα της Βενεζουέλας ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του δικαστηρίου του Λονδίνου.
.
Στα τέλη Ιανουαρίου 2019, το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο πηγές, ανέφερε ότι η Τράπεζα της Αγγλίας αρνήθηκε να εκδώσει 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια Καράκας σε ράβδους χρυσού. Μια μη κατονομαζόμενη πηγή είπε στο πρακτορείο ότι η απόφαση να μην αποδεσμευτεί ο χρυσός ήρθε μετά από πιέσεις από ανώτερους αξιωματούχους των ΗΠΑ σε συναδέλφους στο Ηνωμένο Βασίλειο να κόψουν την πρόσβαση του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο στα περιουσιακά του στοιχεία στο εξωτερικό. Ο Μαδούρο είπε αργότερα ότι η Τράπεζα της Αγγλίας κατείχε 80 τόνους χρυσού που ανήκαν στις αρχές της Βενεζουέλας.
.
Στα τέλη Νοεμβρίου 2022, η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας υπέγραψαν «μια δεύτερη μερική συμφωνία για την κοινωνική προστασία» , ενώ ζήτησαν παράλληλα από τα Ηνωμένα Έθνη να διαχειριστούν πολλά δισεκατομμύρια δολάρια που βρίσκονται σε ξένες τράπεζες, τα οποία θα ξεπαγώσουν σταδιακά για να καταπολεμηθεί μια ανθρωπιστική κρίση στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, ανακοίνωσαν εκπρόσωποι των δύο πλευρών. Οι ΗΠΑ επικρότησαν την υπογραφή της συμφωνίας αυτής με έναν υψηλόβαθμο Αμερικανό αξιωματούχο να κάνει λόγο για «ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».
.
Πληροφορίες RIA Novosti, Business Daily

……………………………………………………………………………………………………..